200 demonstrerade i Säffle: ”Vi vill stanna i Sverige”

Idag demonstrerade 200 flyktingar i Säffle med Asylrörelsen. ”Försvara rätten till asyl” och ”vi vill stanna i Sverige” ljöd talkörerna från de många barnen i täten av demonstrationen.

Asylsökande romer från Kosovo och Serbien, irakier, kurder, flyktingar från diktaturens Vitryssland, från Ghana och Guinea tågade gemensamt genom Säffle centrum med start på stora torget och ned till Stadshuset och sedan upp igen.

Sabrina Hadcovic var en av de många som kommit för att demonstrera.

– Jag har varit här i fem år, har sex barn födda i Sverige och vill stanna här, berättar Sabrina Hadcovic.
– Min fd man hotar döda min yngsta son, som han inte är pappa till. Jag hamnade på sjukhus en månad i Trollhättan på grund av honom. Blir jag utvisad finns inget skydd från honom, polisen pratar inte ens med romer, förklarar Sabina som är rom från fd Jugoslavien.

Flera flyktingar talade om den svåra situationen i hemlandet och rädslan för att utvisas. Förra veckan hade två romska familjer hämtats från Vintergatan där många asylsökande bor. Rädslan var påtaglig i demonstrationen.

Flera barn talade på demonstrationen. Barn som födda i Sverige växt upp här och känner inget annat ska utvisas till länder med krig och diktatur, förtryck och diskriminering.

”Vi vill stanna i Sverige, jag älskar mina vänner, min skola, min fröken, ta inte detta ifrån oss. I våra länder är krig och ingen skola” nämnde många av barnen i sina tal. Det var omöjligt att inte bli berörd.

Ramadan Demiri betonade vikten av att inte ge upp även när det känns svårt. Att hjälpa varandra och fortsätta kämpa.Han pekade också på hur svårt det är för romer i Kosovo och Serbien.

Khalid Allshafi från Irak talade om västvärldens dubbla ansikten med anledning av händelserna i Nordafrika och Mellanöstern där man å ena sidan stött diktaturerna men nu efter folkets revolutioner vill in och fortsätta göra ekonomiska vinster, priset betalas av lokalbefolkningen och de som flytt eller flyr får inget stöd. Libyen är det tydligaste exemplet.

Karina och Irina från Vitryssland talade om rädslan att utvisas till diktaturens Vitryssland. Ett land som svenska regeringen å ena sidan hårt kritiserar för dess diktatur och förtryck men å andra sidan förvägrar flyktingar därifrån skydd.

Bobo Bah pekade på att de alla hade olika bakgrund, olika erfarenheter men idag lever i samma situation och måste kämpa tillsammans. Han berättade om regimens mord på politiska oppossionella i hemlandet Guinea och hur orättvist och osäkert det europeiska asylsystemet är.

Lina Westerlund från Rättvisepartiet Socialisterna var sista talare. Hon avslöjade den svenska regeringen och utvisningsminister Tobias Billströms hyckleri, hur asylrätten successivt försvunnit men att kamp och protester lönar sig. Hon påpekade också papperslösa kvinnors utsatta situation.

Under lördagen hölls också demonstrationer i Mark och Boden. Demonstrationer i flera ytterligare städer sker imorgon söndag.

Kristofer Lundberg

2 reaktioner på ”200 demonstrerade i Säffle: ”Vi vill stanna i Sverige”

  1. Pingback: 550 i Göteborg för asylrätten « Rättvisepartiet Socialisterna Göteborg

  2. Pingback: ”Bekämpa de som tvingar människor på flykt, inte de som flyr” « Rättvisepartiet Socialisterna Malmö/Lund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.