550 i Göteborg för asylrätten

I Göteborg demonstrerade 550 personer med Asylrörelsen och Aktion mot deportation. Runt om i landet i ett 15-tal städer hölls demonstrationer som en del av den landsomfattande protestdagen för rätten till asyl. 300 demonstrerade i Stockholm, 200 i Säffle. Demonstrationer hölls även i städer som Malmö, Uddevalla, Uppsala, Sundsvall, Boden, Mark med flera. Demonstrationerna hölls på årsdagen av USA:s invasion av Irak under parollen ”Bekämpa de som tvingar människor på flykt, inte de som flyr”.


Demonstrationen öppnades på Götaplatsen av Kristofer Lundberg, en av initiativtagarna från Asylrörelsen och första talare var Linda Persson från Aktion mot Deportation.

Demonstrationen ställde sedan upp bakom banderoller och plakat med krav på flyktingamnesti.

”No borders, no nations, stop deportations”, ”den som flyr har inget val, ingen människa är illegal” och ”återinför rätten till asyl” dundrade talkörerna nedför Avenyn fram till Gustaf Adolfs torg där flera organisationer talade.

Edit Adrell från Ung Vänster talade om de två flyktingbarn som Migrationsverket hotar att ensamma utvisa till Makedonien.

Linnea Wallberg talade för Rättvisepartiet Socialisterna.

– Det är en skrämmande utveckling vi ser. Fort Europas murar reser sig allt högre. Ansvaret vilar på de nyliberala politiker som använder sig av rasismen för att rättfärdiga sin exploatering av världens fattiga.

– EU-kommissionär Cecilia Malmström skrev 2010 under ett avtal med Libyens dikator Ghadaffi, han fick 440 miljoner kronor för att under tre år stoppa flyktingar in i Europa. Detta avtal gynnade också franska och italienska storföretag.

– Blockaderna utanför flyktingförvaren visar vad denna rörelse kan åstakoma. Nu måste vi bygga en massrörelse likt Flyktingamnesti 2005, sa Linnea Wallberg.

Krillos från SFSA hyllade de asylaktivister som dagligen gömmer flyktingar och blockerat utvisningar. Krillos kritiserade också det åtal som väckts mot 15 asylaktivister efter blockaderna i Kållered.

Tofigh Mohammadi frå Flyktingars Riksorganisation talade om behovet av flyktingars självständiga kamp.

Gustav Landström från Vänsterpartiet var sista talare. Han fördömde USA:s krig och den svenska regeringens massutvisningar.

Asylrörelsen sprider sig runt om i landet. Nästan varje vecka hålls demonstrationer, blockader, debatter och protester mot den omänskliga asylpolitiken. Pressen underifrån är det som kan tvinga fram en förändring.

Amer Mohammed Ali

GP

SFSA

En reaktion på ”550 i Göteborg för asylrätten

  1. Pingback: ”Bekämpa de som tvingar människor på flykt, inte de som flyr” « Rättvisepartiet Socialisterna Malmö/Lund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.