Protester planeras på Bredfjällsgatan och Gropens gård

På senhösten i år offentliggjordes att försäljningen Graflunds bestånd på Bredfjällsgatan och Gropens gård i Hammarkullen gått tillbaka.

image

De fastigheter som Graflunds förvaltar ägs av D. Carnegie & co har sedan 2011 förvaltats genom dotterbolaget Graflunds som är en av landets största privata förvaltare av bostäder.

Efter kampanjen för upprustning som Rättvisepartiet Socialisterna drivit på Bredfjällsgatan och Gropens gård sedan 2012 så har Graflund i omgångar lovat förbättringar. Men små justeringar är inte vad området behöver utan omfattande renoveringar för att komma till rätta med eftersatt underhåll, kyla,  skadedjur, mögel och vattenskada.

Kritiken mot Graflunds har varit så omfattande att det ledde till att Miljöförvaltningen tidigare i år gjorde en genomgång av Graflunds bestånd och kom med omfattande kritik att miljön i lägenheterna är så dålig att den utgör en risk för hyresgästernas hälsa.
Det hårt kritiserade bolaget möter nu allt kraftfullare protester från boende som på nytt vänt sig till Rättvisepartiet Socialisterna för att få hjälp.

På ett bostadsmöte organiserat av Rättvisepartiet Socialisterna i onsdags förra veckan kom ett 50-tal personer, alla med någon form av problem i lägenheten och ytterligare ett 100 tal kom ned för att skriva på protestlistorna.

– Nu får det vara nog! Graflunds vill att vi bor kvar i våra lägenheter med ständigt höjda hyror samtidigt som de låter våra lägenheter förfalla, sa en boende.

I tidningen Hem och Hyra konstaterar ägarna att beståndet fortsatt ligger ute till försäljning. Vem som helst förstår att en ägare som arbetar på att sälja inte kommer satsa på nödvändig renovering.
Med denna bakgrund argumenterar RS mot nya kortsiktiga privata ägare.
Risken finns att Graflunds säljer vidare till en ny kortsiktig ägare med lika skamfilat rykte utan annat mål än att tjäna pengar på lägenheterna vilket kommer innebära nya år av fortsatt eftersatt underhåll och ny uttröttande kamp för hyresgästerna.

Rättvisepartiet Socialisterna och andra boende i området har tröttnat på en situation där ingen vill ta ansvar. Kommunen kan gå före och visa vägen genom att överta ägandet, att kommunalisera beståndet från denna oseriösa slumvärd, låta kommunala Bostadsbolaget ta över och ta ett samlat grepp om hela beståndet.

Vi vill dock inte se en situation där de renoveras och hyrorna chockhöjs och befintliga hyresgäster tvingas flytta då de inte har råd med hyran.
En renovering måste ske på hyresgästernas villkor.
Alla undersökningar visar på att hyresgäster vill vara med och påverka sitt boende. Vi måste kämpa för att demokratisera bostadsområdena med mer inflytande för hyresgäster och deras föreningar.

Det är bara genom en politik för värdiga boenden till rimlig kostnad som vi kan rycka undan fötterna för banditerna på bostadsmarknaden.
Det behövs en politik för såväl  bostadsbyggande som renovering.
För att lyfta detta krävs protester, stormöten och demonstrationer till vilka alla som vill delta bjuds in.

Samtidigt som 100 000 lägenheter per år skulle behöva byggas står 800 000 lägenheter i miljonprogrammet i behov av upprustning.
En politik för byggande och renovering skulle skapa såväl arbetstillfällen och värdigare boende.

Kristofer Lundberg

Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för:
☆ Kommunalisera Bredfjällsgatan och Gropens gård
☆ För långsiktiga ägare och upprustning
☆ Renovera på hyresgästernas villkor

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.