Kartellen: Hiphop och politisk samhällskritik

Låten ”Svarta Duvor & Vissna Liljor” finns med på Kartellens album “Ånger & Kamp Del 2″ som släpptes 29:e november. Snabbt blev den samhällskritiska låten ett hett debattämne i nyhetssoffor, på ledarredaktioner och i politikens finrum. Men debatten som följde handlar lite om låten eller det budskap låten vill förmedla, istället försöker mediajättarna och det politiska etablissemanget att förminska låtens budskap till att handla om två rader om Sverigedemokraterna.

I själva verket är låten en vass kritik riktad mot hela samhället, det politiska etablissemanget, flyktingpolitiken och det nyliberala systemskiftet.

timbuktuLåten inleds med Jason ”Timbuktu” Diakités vers som också är refrängen ”De gamla är inte fria och unga får ingen framtid” som en parodi på nationalsången och fortsätter sedan med en känga mot den svenska flyktingpolitiken ”De tar dig och skickar hem dig trots att du bott här i hela ditt liv”. Den statliga rasismen får sig fler kängor ”De målar vit färg på svarta duvor medans familjer splittras av svenska marknadskulor”.

Sebastian ”Sebbe Staxx” Stakset slår ett slag mot regeringens och utrikesministerns med raderna ”Reinfeld är en maskot och Bildt en riktig killer han målade sitt mästerverk i röd blodspilla” det är en hård kritik som kan kopplas till utrikesministerns oljeaffärer i exempelvis Sudan. Inte heller Socialdemokraterna klarar sig undan kritiken ”Socialdemokrati Alexander Bard idioti, din vardag som nyliberalslav sitter väl fint”. Bilden av det svenska samhället kan summeras i ”Palme fick ett nackskott, SD fick en jackpott” och det är just kritiken mot SD som kritikerna fokuserar på.

Debatten som följde fokuserar framförallt på Staxx rader ”Kungsgatan med Soran hade jag var där hade jag tagit järnröret och lagt dem i koma alla tre” och Timbuktus ”Dunka Jimmy gul och blå hissa i en flaggstång”.

Aktuellt påstod till exempel att låten handlar om ”våld, förstörelse och hot mot Jimmy Åkesson”. Istället för att gå på djupet och analysera låtens innehåll försöker media och politiker att förminska den och dränka låtens innehåll i debatten om hot om våld mot Sverigedemokraterna.

Staxx och Kartellen har gjort sig kända genom sina kompromisslösa texter och bilden av det råa klassamhället som växer fram. De förmedlar den ilska många i förorten känner, men de handlar mer om att rapportera en samhällsbild än uppvigling och våldsromantik som pressen anklagar dem för.

Både Staxx och Timbuktu har kommenterat detta. Timbuktu säger ”Jag uttrycker min ilska i musikalisk form. Jag är inte den som går runt med järnrör” och Staxx fortsätter ”ska kritiken riktas mot mig eller de som tog järnrör och kallade folk för hora och svartskalle”.

I God morgon Sverige den 10 december får Staxx mer möjlighet att berätta om sin samhällskritik.

staxxx– Vi förmedlar min och många andras bild om Sverige, ett klassamhälle på steroider, det uppdagas i Sverige om 100 nya dollarmiljonärer, hur kan det vara så tänker man sig? det är inte fler jobb, underklassen har inget, man fattar snabbt att det beror på att staten privatiserar allt mer som vården, i samhället är det en liten priviligerad del som tar allt och massan får inget. Det blir värre och värre klassklyftorna växer.

Hur mycket media än försöker ta upp Staxx bakgrund kommer ingen ifrån att han gått från kriminell till ett musikaliskt geni och begåvad poet. Han har genomgått en personlig omvandling. Staxx gör inte sig till martyr för sitt förflutna utan använder det för att staka ut en annan väg för de som följer honom. Som han säger i morgonsoffan:

– Kriminalitet är en återvändsgränd, men underklassen är frustrerad och det tar sig uttryck.

– Om man bor i ett skyddat område, har akademisk bakgrund och ens barns framtid redan är utstakad förstår jag kritiken. Men om du är ute i Fittja, Jordbro, Rinkeby kommer du få höra saker, känna dig otrygg. Det är vardagen för vanligt folk. Om du tror att jag romantiserar, då har man aldrig varit ute i dessa områden.

Svensk hiphop har satt sig i världsklass som samhällskritisk musik och vi har knappast hört det sista av Kartellen och Sebbe Staxx, vi får också hoppas låttexten bli verklighet ”Det är mitt land, ditt land, fuck SD de ska ut ur riksdan”.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.