Soldiers of Odin, vilka är dom och hur kan de bekämpas.

Göteborg har de senaste åren varit fritt från fascistiska grupperingar tack vare ett offensivt antifascistiskt arbete från RS och andra vänsterorganisationer.
Idag har nazister på nytt börjat återetablera sig i nya formationer i spåren av den statliga rasismen. En av de grupperingarna är Soldiers of Odin.

image

De liberala tidningredaktionerna rapporterar glatt med sensationsjournalistik om medborgargarden och soppköp för utsatta svenskar och förminskar därmed det verkliga hotet som finns från fascismen.
För oss inom vänstern, flyktingar, invandrare, antirasister och feminister är det en överlevnadsfråga att stoppa dessa innan de växer sig för starka.

Soldiers of Odin samlar brottsbelastade medlemmar och har grundats av nazister. Dess initiativtagare är den finske nazisten Mika Ranta och ”Sverigechefen” Mikael Johansson är tidigare medlem i Nationaldemokraterna.
Det uttalade målet är att patrullera gatorna för att ”stoppa invandrares våld” och på dess nätforum posserar dess ”soldater” med vapen, vikingaromantik och nazistsymboler med uttalanden som ”Nu tar vi tillbaka vårt land”.
För gruppen handlar det om ett försök att på nytt samla en splittrad fascistisk rörelse i ett nytt gemensamt projekt.
I svenska, norska och finska städer börjar svartklädda män med identiska tryck på bombarjackor och huvtröjor att dyka upp som ”medborgargarden”. Att marschera i uniform handlar om att och sätta skräck, inte om trygghet.
Det handlar om en marknadsföring för
att etablera en organisation av gatusoldater.
De uttalar sig mot invandrare och flyktingar men de söker även konfrontation med antirasister och vänstern, som i Göteborg i helgen då ett stort bråk utbröt på Masthugget.

Fascismen kommer inte stoppas av liberala tidningsredaktioner, hycklande politiker eller polis, utan av de breda massornas protester.

Media har gett gruppen stor reklam, Göteborgs-Posten har gett gruppen oemotsvarad uppmärksamhet med dagliga artiklar vilket underlättat för dem att skapa intresse och etablera sig.

I en artikel i Göteborgs-Posten får dess fürer Mikael Johansson oemotsvarat uttala sig om organisationen.
– Det är för mycket bara, flyktingvågen är för stor helt enkelt.

GP:s medarbetare Joakim Lamotte talar i en annan intervju i tidningen om varför Soldiers of Odin patrullerar gatorna.
– Jag blir riktigt förbannad när jag tänker på det. Att tjejer inte kan gå ut på krogen utan att bli tafsade på, att de går med nyckeln mellan knogarna när de går själva och har 112 inprogrammerat i mobilen. När vi dagligen läser om överfallsvåldtäkter och tjejer som är livrädda för att röra sig ute, då har samhället inte tagit sitt ansvar. Om det fortsätter så kommer vi se många fler liknande medborgargarden, säger han.

Att tro att polisen kommer agera för att stoppa nazisterna är en farlig illussion. När Soldiers of Odin samlades i Uppsala uttalade polisen att problemet inte var självutnämnda medborgargarden utan vänsterns protester.
– Det var ett tiotal av dem som kom hit och skulle nattvandra, och de i sig var väl inte något större problem. Det som kunde ha blivit ett problem var att vi hade 20-30 personer från vänsterfalangen som anslöt sig och ville ställa till bråk, säger Nina Dahlström, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen, till TT.
– Det hade inte blivit något problem överhuvudtaget om det inte kommit hit vänsteraktivister som skulle bråka, säger Uppsalapolisens vakthavande befäl Nina Dahlström till DN.

Runt om i landet har de högerextrema fått ett större självförtroende och blivit mer synliga efter att ha varit tillbakatryckta under en längre tid.
Det var efter att debatten om flyktingmottagandet vände som de högerextrema grupperna började synas. Under tiden av asylprotester och Refugees welcome aktiviteter hade rasisterna inget utrymme och självförtroende. Men efter att regeringen stängde gränserna och började peka ut flyktingar som problem har fascisterna haft fler aktiviteter, manifestationer och bildat medborgargarden stärkta av debattklimatet.

Natten till söndagen skedde konfrontationer i flera städer mellan Soldiers of Odin och de som ogillar dess närvaro. Efter att Soldier of Odin sökt hitta offer att attackera på kända pubstråk för vänstern i Göteborg fördes en av dess medlemmar till sjukhus.
Även i Borlänge fördes tre av dess medlemmar sjukhus efter bråk.
I Malmö hindrades deras samling av ett hundratal antifascister som tog deras samlingsplats.

Fascisterna bör konfronteras var än de dyker upp för att hindra dem att etablera sig. Göteborgs samlade vänster måste hitta gemensamma strategier med utgångspunkt i handling för att möta detta hot.
Demonstrationer och massprotester men också att hindra dem från att samlas.

RS Göteborg 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s