Extrem skolkris i Göteborg

Över 2 000 elever kommer att sakna plats inom Göteborgs grundskolor till hösten, med en prognos på förvärrad platsbrist till nästa skolår. Detta skriver GP 16 mars.

”Göteborgsföräldrar mot nedskärningar”, ”Rädda sjumilaskolan” och ”Rädda Angereds skolor” är bara några utav alla protester som ägt rum mot skolnedskärningarna. Nu senast var det protester i Majorna-Linné innan sommaren började i fjol då det skulle sparas ytterligare.

Samtidigt som politiker skurit ned på skolorna har de rödgröna argumenterat för att det behövdes ”kostymanpassningar” och många gånger har de fått stöd från högerpartierna för att driva den kommunala skolan i sank.

Nästan varje gång det har varit kamp mot skolnedskärningar har frågan haft karaktären föräldrar och personal mot de etablerade partierna. Rättvisepartiet Socialisterna har deltagit i protesterna och nätverken.

Under våren hade S, Mp, Vp och F! blivit de som föräldrarna protesterat emot när kommunfullmäktige ägde rum. De beslutade i sin budget att inte lägga mer för att stoppa nedskärningarna trots protesterna.

Den enda lösningen som kommunen kommit på för krisen just nu är att ha paviljonger där elevern är tänkta att ha sina lektioner. Dock är det oklart om hur ens det ska kunna tillgodose antalet elever.

Ett varningstecken är dock att det återigen sätts fokus på flyktingar. GP skriver att av de 2055 elever så är det 1330 som är nyanlända. – Vi har ett extremt läge just nu, säger Yvonne Ohlsson till GP 16 mars, som jobbar som planeringsledare vid stadsledningskontoret.

Detta är en av de falskaste och snedvridna rapporteringen som gjorts i Göteborg om skolfrågan på år och dagar.

Göteborgs stad lanserade trängselskatten och påbörjade det västsvenska paketet med målet att öka antalet på arbetsmarknaden i regionen med en halv miljon människor till år 2020, och samtidigt som skattepengar har lagts på bland annat bygga tunnlar har de kommunala skolorna skurits ned.

Det vill säga att tack vare nedskärningarna har inte 2055 barn någon riktig plats i skolorna och att det är falskt att skylla på nyanlända när det förutom tillskottet av flyktingbarn så saknade redan 725 barn en riktig skolplats. När två kommunala skolor lades ned i Angered 2012 hade vissa av klasserna skift på grund av platsbrist, det vill säga att detta är inte ett nytt fenomen och är direkt kopplat nedskärningarna. Dock har nedskärningarna hela tiden fördjupat krisen fördjupat krisen inom skolorna.

Flyktingarna har blivit den starkaste ursäkten för att hålla nere välfärden och även löner. Svenskt Näringsliv har i ett tidigt skede sagt att de vill hålla nere löner på grund av den så kallade ”flyktingkrisen”. Uppdrag Gransknings avslöjande om kapitalisters skatteflykt under förra veckan visar den verkliga ”flyktingkrisen”. Flera av de avslöjade hade gömt över 100 miljoner kronor utomlands.

Det är allt mer tydligt att kampen för välfärden är kopplat till klass och att rasism används för att splittra och misstänkliggöra. Därför är det viktigt att under årets avtalsrörelse koppla samman dessa frågor och sätta press inom fackföreningsrörelsen till att ta enad kamp och koppla frågan om löner, arbetsvillkor och rasism tillsammans med frågan om nätverken.

Skolfrågan är inte död och förutsättningarna för nya protester finns. Allt mer föräldrar och personal kommer att dra slutsatsen att det som skett kommer att skada barnen och vara mer benägna att säga ifrån. Krisen är omfattande för Göteborg och kommer att drabba framförallt barn från arbetar- eller låginkomsttagarfamiljer och det behövs därför ett nätverk för hela Göteborg för att samordna kampen för skolan.

Amer Mohammed Ali

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.