Seger för antirasister i Göteborg

I Göteborg stoppades Sverigedemokraterna idag av omkring 1000 antirasistiska demonstranter som först ockuperade SD:s samlingsplats. När polisen verkade ge dem en ny plats på ett annat torg beslutade Göteborgs Nätverk Mot Rasism (GNMR) som organiserade demonstrationen att blockera även nästa samlingsplats nere vid kanalen.

Inga rasister på torgen i Göteborg

Många slöt upp bakom antirasistiska banderollerna
Halva demonstrationen lämnade Kungsportsplatsen och gick ned för att blockera nästa gata. Nu stod SD helt instängda på en tvärgata med hundratals demonstranter på var sin sida. Demonstrationerna agerade oerhört diciplinerat. Trots polisens ständiga provokationer höll sig demonstranterna till det planerade och gemensamt beslutade, att stoppa SD.
Man var beslutsam att inte ge polisen en chans att utmåla antirasisterna som våldsamma. SD skulle stoppas av antirasisternas massiva antal, inte med våld och så skedde också. Efter två timmar med talkörer som ”Inga gator inga torg åt rasister i Göteborg” och ” Fuck SD ni kan dra gatan tillhör oss idag” segrade antirasisterna.

Polisen såg att styrkeförhållandet var på motdemonstranternas sida och valde att blåsa av SD:s möte. Rasisterna eskorterades från platsen i en kravallbuss.

Hela Kungsportsplatsen fylldes med antirasister

Så långt hade allt gått lugnt till och så hade det också kunnat sluta, men polisen var av en annan åsikt. Hur skulle de kunna rättfärdiga den stora poliskomenderingen när allting hade förlöpt lugnt och hur skulle media ges en bild av att demonstranterna varit våldsamma? Vad är då inte bättre än att inleda ett frontalangrepp på demonstrationen. Med pepparspray, batonger och knytnävslag attackerades demonstranterna nere vid kanalen. Polisen gjorde allt för att plocka bort de med megafoner, vilket var tre medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna.

Amer Mohammed Ali, RS, fick först motta knytnävslag i bröst och mage, när luften gått ur honom slets han ur demonstrationen och tre poliser kastar sig över honom.
– Med knän i ryggen tog det inte lång tid innan jag inte kunde andas. Jag fick ingen luft och det svartnade för ögonen, berättar Amer.
Samtidigt som Amer släpas åt sidan tar två civilpoliser ut Thomas Carlsson, RS, ur demonstrationen och sedan plockades Stefan Berg, det var tydligt att det var dem med megafoner som plockades ut.

Men polisens angrepp fortsatte med pepparspray och red in med hästa. Demonstranternas enda mål var att stoppa SD och detta var redan fullbordat.

– Detta ingripande från polisen var fullständigt obegripligt. Det var inget annat än en maktdemonstration och ett sätt att kunna gå ut i media och säga att det var oroligt, säger Kristofer Lundberg, första namn för Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborg.

Kollar man på medias filmer ser man att det inte var något våld som tidningarnas rubriker påstod.
Expressen och Aftonbladets skriverier om att det kastades sten och glasflaskor är inget annat än lögn och förtal, inte ens polisen påstår något sådant.
Denna dag var en stor seger för den antirasistiska rörelsen organiserad av det socialistiska nätverket GNMR.

RS Göteborg

7 reaktioner på ”Seger för antirasister i Göteborg

  1. Pingback: 50 personer i antirasistisk manifestation. SD vågade inte dyka upp. « Rättvisepartiet Socialisterna – Uddevalla

  2. Pingback: RS svarar Kommunistiska Partiet « Rättvisepartiet Socialisterna Göteborg

  3. Pingback: Ökat självförtroende för rasister « Rättvisepartiet Socialisterna Göteborg

  4. Pingback: Demonstration mot SD « Rättvisepartiet Socialisterna Göteborg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.