Stoppa ungdomsvåldet – Satsa på förorterna

I helgen skedde ytterligare ett oprovocerat ungdomsmord i Göteborg. En ung 24 årig kille, Per Nordkvist överfölls av fem ungdomar vid en bankomat i Länsmansgården. Han dog på operationsbordet av skadorna han fick. Fem personer, 15-18 år har anhållits misstänkt för mordet.

Det var vid klockan elva på lördagskvällen som 24-åringa Per och hans två vänner skulle ta ut pengar vid bankomaten på Länsmanstorget. En grupp ungdomar attackerar dem oprovocerat. Per slogs till marken men lyckas ta sig upp och springer till spårvagnshållplatsen. Där upptäcker de att han blöder. De larmar ambulans men hans liv gick inte att rädda. Per avled klockan 07.05 på operationsbordet på söndagsmorgonen, endast 24 år gammal.

Överfallet har upprört boende i både Länsmansgården och närliggande Biskopsgården. Denna händelse måste bli en väckarklocka för vad som håller på att hända. Det ökade våldet sker med ett hårdare samhällsklimat som bakgrund. Det är inte länge sedan 18-åriga Nancy Tavsan mördades i Hjällbo på väg hem från en fest. Ingen av de två har tidigare haft med polisen att göra och varit skötsamma ungdomar.

I nedskärningar och krisens spår ser vi hur våldet ökar. Medan det ökade våldet i samhället inte på något sätt är en isolerad ungdomsfråga visar det på en farlig samhällsutveckling. Därför måste åtgärder för ökad delaktighet och trygghet hos ungdomar prioriteras. Frustrationen med arbetslöshet, bostadsbrist och nedskärningar resulterar i fattigdom, hopplöshet, psykiskt lidande och kriminalitet, vilket ofta tar sig uttryck genom våld och skadegörelse. Det är därför viktigt att arbeta förebyggande och sätta in insatser tidigt för de unga som har sociala problem inte ska hamna i tyngre kriminalitet.

Gärningsmännen är unga, endast 15-18 år och redan kända av polisen. Hade man satt in rätt åtgärder på ett tidigt stadium hade mordet säkerligen kunnat undvikas. Det är viktigt att kunna identifiera och agera mot tidiga tecken när en ung människa håller på att hamna snett. Genom att satsa på skola och fritidsverksamhet kan man hjälpa ungdomar i ett tidigt skede och motverka rekryteringen till de grövre kriminella gängen.

Skolans ansvar för att motverka mobbning och förhindra att enskilda ungdomar förlorar självförtroendet handlar om att kunna upptäcka problem i ett tidigt stadium, men för det krävs personal som kan se ungdomarna. Skolans arbete mot våldet är viktigt men saknar efter nedskärningarna resurser. Det finns ingen personal att arbeta med dessa frågor.

När politikerna nu kommer att gå ut för att fördöma detta fruktansvärda mord kommer vi få höra dem ropa efter fler poliser. Men det är inte att angripa roten till problemet, som är arbetslöshet, fattigdom, utanförskap och segregering. Det är politikerna själva som är direkt ansvariga för den situation som har skapats i förorterna.

Nedskärningarna inom skolan och utarmningen av våra förorter är den främsta anledningen till den utveckling vi ser. Vad som behövs för att stoppa våldet och kriminaliteten bland unga är mer resurser till skolan – inte polisen. Det handlar om barns och ungdomars uppväxtvillkor. För att stoppa gängrekryteringen krävs en upprustning av förorterna. Försämringarna skapar ett område där ungdomar inte mår bra. Detta måste vända, men om det ska vända krävs det ekonomiska insatser.

Hur långt ska det gå innan makthavarna agerar? Hur många dödsoffer ska krävas innan de vaknar och förstår att vi måste bryta utvecklingen med nedskärningar och ungdomsarbetslöshet? Svaret är inte fler poliser utan att skapa ett samhälle där barn och unga känner framtidstro och trygghet. Det handlar om mer resurser till förorterna. En politik mot klassamhället och de klyftor som skapar våld, utslagning och kriminalitet.

Kristofer Lundberg

GP: Mördad överfallen tidigare

SVD: 18-åring gripen

GP: Femte person gripen

3 reaktioner på ”Stoppa ungdomsvåldet – Satsa på förorterna

  1. Pingback: För att bekämpa kriminaliteten, rusta upp skola och fritid « Rättvisepartiet Socialisterna Göteborg

  2. Pingback: Kamp mot våldet « Rättvisepartiet Socialisterna Göteborg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.