Ny kris inom svenska naziströrelsen -Nordiska motståndsrörelsen splittras

Nazisterna inom Nordiska Motståndsrörelsen har haft ett uppsving senaste åren i skuggan av att Sverigedemokraterna fått fotfäste i riksdagen och legitimerat den rasistiska tonen på flera plan i samhället, samtidigt som vi sett en aggressivare flyktingpolitik från regering och riksdag. Att NMR nu splittras, är det ett hot om en än mer våldsbenägen aktör eller ett bevis på den svenska nazismens svaghet?

Den svenska naziströrelsen har alltid varit splittrad. Under en period fanns flera tongivande nazistiska organisationer som internt slogs om vem som var mest radikal och våldsam, hade de största samlingarna och samtidigt kunde vinna bredast stöd bland ett folkligare skikt. Kriserna för nazisterna har präglats av lågt självförtroende, makt, taktiska motsättningar och namnbyten i försök att vinna ett större stöd för sin våldsideologi. Tack vare politisk kamp och antifascistiska mobiliseringar, samt stora nederlag i parlamentariska val har vi sakta men säkert kunnat se den svenska naziströrelsen dö ut.

Undantaget har varit Nordiska motståndsrörelsen som kom att bli näst intill den enda överlevande då svenskarnas parti lade ner och gick in i organisationen för ett par år sedan.

Att nu den så kallade Nordiska motståndsrörelsen splittras beror inte på några nya anledningar än tidigare, utan handlar om intern makt och taktik, men framförallt de bakslag som blev för nazisterna den 30 september i Göteborg 2017 med ett enormt motstånd med 20 000 antifascister som stoppade deras marschväg. En nazistmarsch som var utlyst att bli den största sedan andra världskriget, men där mobiliseringen i de egna leden inte heller var någon succé, utan samlade endast några hundra deltagare. Men det handlar också om bakslaget i senaste valet där motståndsrörelsen ställde upp med kandidatur i Kungälv, Ludvika och Boden, utan att säkra några kommunala mandat. Även riksdagsvalet blev en flopp där de samlade 2106 röster, hälften av de röster som Svenskarnas Parti fick i valet innan, 4189 röster.

Ny nazistsekt

I början av veckan lanserade tidigare grundaren av Svenska Motståndsrörelsen numer Nordiska Motståndsrörelsen, Klas Lund splittringen i och med lanserandet av den nya nazistorganisationen, nordisk styrka.

”Namnet nordisk styrka står för vår strävan att forma en ny generation av starka och medvetna nordiska människor, samt vår ambition att skapa en stark och stridbar ideologi, kultur, gemenskap och organisation”, skriver de på sin hemsida.

Vilken typ av organisation de kommer att vara är svårt att säga, men en spekulation kan vara att de kommer att vara mer inriktade på aktivism för att locka över medlemmar från NMR, med argument att de blivit reformister, med för stort fokus på parlamentarismen, som kom in i organisationen på allvar med Simon Lindberg och Svenskarnas Parti.

Av ledningsstaben att döma är det sannolikt med tanke på namnen.

Den ökände nazistveteranen Klas Lund, grundare av den organisation han nu lämnar och dessförinnan grundare av Vitt Ariskt Motstånd (VAM). Klas Lund har dråp, bankrån, olaga vapeninnehav, misshandelsdomar på sitt nazistiska cv.

Med sig från NMR har han Emil Hagberg, känd bland annat från Kärrtorpattacken mot en fredlig antirasistisk demonstration. Anders Rydberg, tidigare nästechef för näste 1 inom NMR, även han med ett våldsregister, som deltagare i Kärrtorp med våldsamt upplopp, våldsamt motstånd, våld mot tjänsteman, bilstöld och grov misshandel.

Anders Rydberg är också den nazist som cirkulerat i sociala medier från Almedalen för två år sedan, där han svarar SVT:s journalist,Jan Scherman med ”Jag svarar inte på frågor från en äcklig jude”.

Niklas Yngwe är en annan profil Klas Lund tar med sig från NMR. Yngwe som vid årsskiftet utsågs till nästechef för stornästet innefattandes av Sörmland, Östergötland, Västmanland och Örebro län.

Han är dömd för misshandel och ringa vapenbrott, samt stått åtalad för Hitlerhälsning under NMR:s 1 majdemonstration i Boden förra året.

En annan nästechef som bryter till förmån för nordisk styrka är Ingemar Westerbring, från Västernorrland med brott mot ordningslagen och våldsamt upplopp på meritlistan.

I ledningen sitter också Haakon Forwald, tidigare ledare för norska falangen av nordiska motståndsrörelsen. Verdens Gang, en norsk dagstidning har titulerat honom med en av norra Europas farligaste män. Hur många han har med sig till den nya organisationen står oklart, precis som de svenska ledarna inom den nya nazistsekten.

Vilken roll nordisk styrka kommer att spela i gatuaktivismen står alltså oklart, medan det är föga troligt att de kommer ha något inflytande överhuvudtaget i svensk politik.

Rättvisepartiet Socialisternas hållning är att utifrån nazisternas begränsade styrkor i dagsläget, aldrig överskatta deras positioner, samtidigt som de häller inte ska underskattas.

Nazisterna är en direkt livsfara mot enskilda individer och alla som inte är med dem, är deras motståndare, om än flyktingar, invandrare, HBTQ-personer, socialister, fackligt aktiva och såklart antirasister står högt upp på deras lista.

Helt klart kan vi se en upptrappad aktivitet nu från två nazistiska organisationer i hopp om att vinna över ”osäkra” aktivister och/eller andra nationella, som resterna av nyligt kollapsade och nedlagda Nordisk Ungdom som samlat ett fåtal aktivister vid deras många gånger spontana och oorganiserade tillställningar.

Vilken utrymme nazisterna, oavsett namn kommer få inom närmsta perioden är den mobilisering vi kommer se i höst. Självklart antifascistiska mobiliseringar, men framförallt klassbaserade, sociala mobiliseringar med breddade krav mot högerpolitiken och dess effekter.

Det är med en annan politik, en arbetarpolitik, med fackföreningarnas aktiva närvarande i debatten och kampen som rasisternas och nazisternas argument drunknar, slås ned, glöms bort och inte får fäste i politiken.

Låt oss få en höst där vi slår tillbaka nazisterna, rasisterna och högerpolitiken och samtidigt lägger grunden för att återbygga en kämpande arbetarrörelse för en politik med social och ekonomisk jämlikhet, utan splittring.

Offensiv Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.