Delseger i Angered: Protesterna fortsätter.

mixAv: Carlos Gutierrez

När den moderatledda högeralliansens massiva nedskärningsplaner på 9 miljoner kronor skulle upp på mötesbordet i SDN Angered samlades hundratals anställda, ungdomar och andra utanför Blå Stället för att ta ställning mot nedskärningarna.

Med plakat och handmålade banderoller fyllde de torgytan utanför möteslokalen.
Första talare var ungdomsrådets ordförande Abdubakar Mohamud Abdifatah.
– Tack vare fältassistenterna kan vi känna oss säkra på kvällar och nätter, tack vare fritidsgårdarna i Bergum och Gårdsten så har vi en meningsfull framtid.

ute protest

Kristofer Lundberg, Rättvisepartiet Socialisterna konstaterade att:
– Vi har kollektiva erfarenheter av att rädda fritidsgårdar, bibliotek, simhall och mötesplatser sedan tidigare, dessa kampexempel skrämmer så klart borgarna samtidigt som det gjuter energi i protesterna, vi kämpar för att vinna.

Protesten varade i nära två timmar innan demonstranterna släpptes in på den öppna frågestunden.
Mötesrummet fylls snabbt när dörrarna öppnas, stolar bars fram men räckte inte till. Människor stod upp efter väggarna.

En arrogant moderata mötesordförande Johan Fält fortsätter dagordningen med två rapporter innan han släpper in föredragande tjänstemän om nedskärningsplanerna.
När föredragande tjänsteman gått igenom förslaget och dess bakgrund utlyser Johan Fält 30 min rast för fika och tömning av lokalen under tiden.
Ett drag i hopp om att personal och unga ska tröttna innan de fått chans att föra fram sin mening men efter paus fylls mötesrummet på nytt.

 

Motståndet är kompakt i hela Angered, rädslan att bryta tystnaden på arbetsplatserna är borta. På varje arbetsplats finns en stridbar personal som brinner för verksamheten och vill försvara och utveckla den. De har alla dragit erfarenheter från tidigare kamp som visar att när vi kämpar kan vi vinna.
Fältassistenter, ungdomar och fritidspersonal tog tillfället i akt och ställde politikerna mot väggen.

Nämndens ordförande visade tydligt att han ogillade personal och ungas närvaro. Han försökte inte ens uttala människors namn rätt när han presenterade talare och var medvetet nedlåtande mot de med invandrarbakgrund vilket fick flera att reagera vid upprepade tillfällen.

En förälder Saida reser sig upp och tar till orda:
– Som föräldrar är vi oroliga för våra barn och Angereds framtid, vad tror ni händer efter dessa beslut, ni öppnar dörren för de kriminella, det är era beslut som dödar våra barn.

Två fältsekreterare ställer sig upp för ett tal och ytterligare åtta i arbetslaget ställer sig upp för att visa att de talar med en enad röst.
En viktig markering då förvaltningens chefer försökt att förhindra såväl personal som ungdomar att uttala sig i frågan.

Ungdom efter ungdom reser sig upp och berättar passionerat och kärleksfullt vad fritidsgården och fältarna betyder för dem, om trygghet och gemenskap men också om oro vad kostnaderna blir om kriminaliteten ökar.

thumbnail_Screenshot_20190626_170209.jpg

Kristofer Lundberg, Rättvisepartiet Socialisterna var ytterligare en av talarna inne i salen, han sågade kortsiktigheten i förslaget.
Innan Kristofer Lundberg talat klart försöker Johan Fält att avbryta honom men Lundberg fortsätter och ordförande kallar på väktare för att avbryta talet.

– Att avbryta talare och kalla på uniformerade väktare det är ju helt i linje med Alliansens politik i sin helhet. Ungdomarna och personalen på fritidsgårdarna har censurerats inför protesten, ungdomar med sommarjobb hos kommunen förbjöds att närvara och tala på demonstration och möte. De unga utan fritidsgårdar och fältare kommer att mötas av väktare, polis och övervakningskameror och inte förebyggande instattser, då blir det naturligt att möta medborgare på mötet med samma medel, kommenterar Kristofer Lundberg efter mötet.

Yvonne Palm från Vänsterpartiet argumenterade för att SDN Angered istället tar från det egna kapitalet som uppgår till inte mindre än 90 miljoner kronor.

Trycket från protesterna har inte bara fått de rödgröna att lägga ett gemensamt förslag utan också splittrat den borgerliga SDN gruppen i frågan, inte ens moderaterna var eniga under mötet.

Johan Fält själv svarade inte på en enda fråga utan bollade vidare till SDF högsta chef innan han avslutade diskussionen och gick till beslut.
Strax efter kl 18.00 kom beslutet till de jublande närvarande att högeralliansens förslag röstades ned med klar majoritet.
Förslaget som vann innebär att återremittera frågan till förvaltningen för att hitta andra besparingsalternativ.
Beslutet är en delseger för protesterna men frågan kommer upp om en vecka igen och måste mötas av allt större protester, samtidigt kan vi inte tillåta andra nedskärningar när det finns pengar.
Redan har den moderata ordföranden Johan Fält aviserat att det kommer mer nedskärningar än detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.