Stoppa alla nedskärningar.

65447947_10156517207477894_4100692619393236992_n
Av: Kristofer Lundberg

Med kort varsel den 13 juni fick personalen på fritidsgården i Gårdsten, Öppna mötesplatsen i Gårdsten, fritidsgården i Bergum och Angereds fältassistenter beskedet om förslaget på nedskärningar vilket kommer lägga ned fritidsgårdarna och skära ned på antalet fältare. Även Medborgarkontoren i Hammarkullen och Angered drabbas av nedläggning, totalt handlar det om 22,5 heltidstjänster. Totalt ska 9 miljoner kronor sparas i Angered.

Personal och ungdomar har agerat direkt mot de planerade nedskärningarna, krismöten har hållits, demonstrationer har planerats och sammanhållningen och beredskapen målmedveten, ”vi kommer inte gå med på nedskärningar”.
Oro och ilska präglar nu Angered från ungdomar, personal och den allmänna opinionen men också en beslutsamhet om kamp och motstånd med lärdommar från tidigare protester som stoppat liknande nedskärningar i stadsdelen.

– Ska höga tjänstemän och politiker tillåtas att stänga våra fritidsgårdar i sommar? Aldrig i livet, säger en grupp ungdomar när de inför hundratals Angeredsbor får informationen den 14 juni i Hammarkullen.

  För många ungdomar är fritidsgården ett andra hem, fältarna den naturliga tryggheten ute på kvällar och nätter. Alla som arbetar med eller är unga vet att fritidsgården, fritidsledarna och fältarna är ett andra hem, en trygghet, som syskon eller extra föräldrar vid behov, i vissa fall kanske de enda som en anförtror viktiga saker för, en trygghet som inte går att värdera i pengar.

Angered är en socialt utsatt stadsdel med utpräglad fattigdom, trångboddhet och segregation. För många unga är fritidsgården alternativet till trappuppgången, gatan eller torget.

Fritidsgårdarnas verksamhet är samhällsbyggande och brottsförebyggande, det är fel att tro att det vore en besparing att genomföra dessa nedslärningar. Varje krona som dras in på barn och unga idag kommer innebära ökade kostnader i framtiden.
Vi måste bort från det kvartalskapitalistiska tänkandet och bygga socialt hållbara samhällen för framtiden.

 Det är också viktigt att inte låta politikerna ställa fritidsgårdar mot varandra, alla fritidsgårdar är viktiga och måste försvaras mot nedskärningarna oavsett om det är Gårdsten, Bergum, Hammarkullen, Hjällbo eller någon annan fritidsgård. 

Det finns ingen sista nedskärning, detta är bara första etappen, möter de inte motstånd nu kommer andra verksamheter att följas därefter, Hammarkullen, Hjällbo och så vidare. Det går inte att betona behovet av enighet nog, säger Sara Juaniquina Svensson, ordförande i Rättvisepartiet Socialisterna Göteborg och boende i Angered.

 De planerade nedskärningarna måste stoppas, en massiv rörelse måste byggas för att stoppa det moderatledda styrets nedskärningar på alla fronter.
Fritidsledare, fältare, förskolelärare, lärare, simlärare, badvärdar, undersköterskor, sjuksköterskor, föreningar, arbetsplatser, fackliga organisationer och hyresgästföreningar måste nu enas i motståndet mot den nyliberala nedskärningspolitiken som slår mot Göteborg under det nya högerstyret.

Exempel att följa
Ungdomarna på Mixgården i Hammarkullen lyckades med stöd av sina fritidsledare och en bred opinion sommaren 2009 vinna kampen mot nedskärningar på fritidsgården. Med namninsamling, protestmöten, demonstrationer och debatter med politikerna lyckades de framgångsrika protesterna få politikerna att backa helt.

Kampen i Hammarkullen är ett inspirerande exempel på att när vi kämpar kan vi vinna, i denna kamp gav Rättvisepartiet Socialisterna sitt helhjärtade stöd och erfarenhet. Ska det bli bra beslut måste ungdomar och personal agera, mobilisera och protestera, säger Johannes Lundberg, ordförande i Rättvisepartiet Socialisterna i Västra Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.