Beslut i AB framtiden hotar hyresrätten.


20180613_1732081274146946185879255.jpgAv: Kristofer Lundberg

Beslut i AB Framtidens styrelse öppnar upp för ombildningar efter politiskt beställd rapport. Beslutet tar hotet mot hyresrätten ett steg närmare ombildningar i stadens förortsområden. Hyresgästföreningen måste omedelbart blåsa till strid mot utvecklingen.

Rapporten har vid två tillfällen bordlagts men var på måndagen uppe på förslagsbordet igen. Rapportens namn avslöjar dess karaktär ”Blandade upplåtelseformer i stadens utvecklingsområden” det handlar således inte om blandade upplåtelseformer i stadens villareservat.
Rapporten är skriven av politiker från AB Framtiden och de kommunala bolagens styrelser.

Som Rättvisepartiet Socialisternas tidigare idag rapporterat om så drar stadens politiker inom allmännyttan slutsatsen att det är i stadens utvecklingsområden, alltså Göteborgs förorter och ytterområden som hyresrätten ska ombildas till förmån för ombildning. Billiga hyresrätter försvinner till förmån för ägt boende och dyr nybyggnation. Detta kommer trots den politiska propagandan inte att minska segregationen utan fördjupa den.
När Göteborg nu planerar stadens framtid 15-20 år framåt i tiden planerar de för den stad de vill ha, inte en stad för de som bor här idag.
Var finns arbetarklassen, låginkomsttagare, nyanlända,  ensamstående i Göteborg 2040?
Dyr nybyggnation, omfattande renoveringar med standardhöjningar och ombildningar riskerar att gentrifiera hela områden i staden.

Vänsterpartiet och en liberal Ingvar Gräns  har reserverat sig mot förslaget i rapporten, Socialdemokraterna har varit otydliga och oense, när styrelsen gick till beslut röstades Vänsterpartiets reservation som sa nej till rapporten ned, men ett tilläggsyrkande från Socialdemokraterna fick majoritet med stöd av V och Miljöpartiet.
Yrkandet slog fast att ”det är viktigt att säkerställa att antalet och andelen lägenheter med låga hyror ökar” hur detta ska gå ihop med beslutet i sig är oklart. Tilläggsyrkandet fortsätter ”Det är styrelsens mening att nyproduktion, inte ombildningar, ska vara strategin för att uppnå blandade boendeformer”.

Yrkandet kan bli en broms på ombildningarna, men vi ska inte sätta hela vår tilltro till detta, istället måste hyresgästkollektivet vara väl medvetna om att det bara är dess kamp och organisering som kan vinna opinionen och sätta nödvändig politisk press som stoppar varje försök till ombildning.
Samtidigt måste hyresgäströrelse ta ett samlat grepp om bostadsfrågan kopplat till kampen mot Januariavtalets och därmed sätta stopp för ombildning, utförsäljning och marknadshyra.
Även Vänsterpartiet måste dra dessa slutsatser, de bör inse att de inte kan sätta sin tilltro till Socialdemokraterna utan istället mobilisera stöd utanför de parlamentariska församlingarna tillsammans med den breda vänstern, folk- och arbetarrörelsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.