Massmöte med krav på landsomfattande protester.

massmöte
Av: Carlos Gutierrez

Klockan 13.00 öppnade dörrarna till Hyresgästföreningen Västra Sveriges massmöte mot marknadshyra, ombildning och utförsäljning, för hyresrätt, arbetsrätt och strejkrätt.
Det blev en kraftmanifestation mot januariavtalet och pågående systemskiftet.
500 förtroendevalda och medlemmar fyllde biografen Draken.

Inför massmötet fanns de kämpande hyresgästerna från Carl Grimbergsgatan är på plats med ”sorgetåget” mot hyreshöjningar och lyfte deras viktiga protester mot Dixsonska Stiftelsen på onsdag ska de upp i hyresnämnden då de vägrar gå med på de hyreshöjningar som stiftelsen kräver.
– Hyresgäströrelsen måste bli bättre på att kollektivt sluta upp i lokala protester, vår styrka är vårt antal och även de mindre bostadsområdena måste få stöd i kampen för att vinna, kollektiv kamp är lättare att organisera i stora bostadsområden men vi får inte glömma de mindre, ingen ska lämnas ensam i sin kamp, kommenterar Kristofer Lundberg regionordförande i Hyresgästföreningen.

Ett 20 tal personer kom från Örebro för att delta på det historiska mötet, det största i dess slag sedan 1 000 hyresgäster samlade till protestmöte i Olskroken 1936.
De tillresta ungdomarna från Örebro stod uppställda utanför biografen Draken, med skyltar och banderoll innan mötet började.

När mötet inleddes var det en mosaik av mångfald på scenen med förtroendevalda och anställda inom Hyresgästföreningen, kulturarbetare, forskare och fackligt aktiva med inslag av bostadspolitik, historia, poesi, musik, dans och motstånd.

– Politikerna hade hoppats att Hyresgästföreningen skulle lägga sig platt i frågan om hyresrätten, på samma sätt som LO lade sig platt inför regeringen i frågan om arbetsrätt och strejkrätt, dundrade Kristofer Lundberg och avbröts av applåder.
– Vi uppmanar här på nytt, liksom våra 200 lokala föreningar redan gjort på sina årsmöten, riksförbundet att utlysa en protestdag mot januariavtalet.

Därefter klev Sara Garib upp på scenen, ortens bästa poet Göteborg. Med samhällskritiska texter om kolonialism, krig och rasism och hur det påverkar vår samtid, med poesin som vapen ifrågasatte hon strukturer och mönster i samhället och gav en bild om livet mellan husen i våra förorter.

– Poesin har vittnat om blodet utanför svalen, längtan, nio månader och ett liv föds, men andra är snabba med att ta den, poesin vittnar om hur främlingar börjar sakna varandra, minuter blir till månader, år inte stryker minnen av den dagen, dagen då en broder sköts, lämnats kvar att dö, hela orten hörde skotten, men vi låsas att det aldrig avlossats.

Forskaren Dominika V Polanska, aktuell med boken Renovräkt om fastighetsägarnas maktspel, bekräftade sedan ur ett forskarperspektiv de slutsatser Kristofer givit tidigare om effekterna med marknadshyror, utförsäljningar och ombildningar. Dominika belyste även vilken viktig rolö som motståndet utgör för bostadspolitiken och samhällsutvecklingen.

Ronny Bengtsson, vice ordförande i Hyresgästföreningen Västra Sverige tog avstamp i rörelsens historia, hur allmännyttan en gång bildades av hyresgäströrelsen men hur den förlorat sin ursprungliga idé och ideologi, samt hur detta kan beskrivas som en kärlekshistoria som nu leder till sitt uppbrott mellan Hyresgästföreningen och allmännyttan.
– Vi pratar inte längre samma språk, vi pratar hyresgäster, de pratar kunder,

Rockgruppen Förbannade hyresgäster lyfte sedan taket på Draken med sin sång och fick publiken att sjunga med. Gruppen har blivit ett populärt inslag inom Hyresgästföreningen och genomförde sin bästa show hittills.

Ett av de mest uppskattade talen hölls av Erik Helgesson från Hamnarbetarförbundet.
– jag är hamnarbetare men också hyresgäst i Biskopsgården, där vi gått många ronder med privata bolaget Willhelm, vi har fått slå tillbaka mot renoveringar vars syfte varit kraftiga hyreshöjningar, sa Erik och fortsatte att beskriva den historiska kamp med strejker och lokal organisering som hamnarbetarna lett för att vinna sitt kollektivavtal.

Byggnadsarbetaren Ulf Nilsson höll ett tal som berörde både fackligt arbete på byggena och hur viktigt det är för kvalitet och standard på husen som byggs som behovet mellan fackföreningsrörelsen och hyresgäströrelsen att samarbeta för hyresrätt, arbetsrätt och strejkrätt mot regeringens systemskifte genom januariavtalet.

Massmötet har fått ett massivt media genomslag och Hyresgästföreningen i Västra Sverige har härmed tagit täten i kampen mot marknadshyra, ombildning och utförsäljning och sökt nödvändiga allianser för hyresrätt, arbetsrätt och strejkrätt.
Nästa steg är att lägga grunden för en landsomfattande protestdag.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.