AB Framtiden vill göra politiska markeringar – frånträder förhandling

För andra året i rad väljer Framtiden-koncernen i Göteborg att avbryta de lokala förhandlingarna om nästa års hyror. I stället verkar det nu bli Hyresmarknadskommittén (HMK) som avgör hyresnivån för de 72 000 hushåll som bor hos koncernens fyra bostadsbolag, skriver Hyresgästföreningen i ett pressuttalande.

– När vi går in i en förhandling är målet alltid att vi ska nå en uppgörelse lokalt, men nu frågar vi oss om koncernen delar den uppfattningen, frågar sig Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström.

I torsdag lämnade AB Framtiden information via sin hemsida att de avbryter de lokala hyresförhandlingarna i Göteborg.

Tidigare år har Hyresgästföreningen förhandlat hyrorna direkt med de kommunala bolagen men på senare år har AB Framtiden velat ta ett samlat grepp och förhandla hyrorna för hela koncernen.

Förra året lämnade AB Framtiden beslutet om att fastställa hyresnivån till HMK, Hyresmarknadskommitteen.

För andra året i rad väljer nu AB Framtiden på nytt att avbryta de lokala förhandlingarna i Göteborg, nu om 2019 års hyror.

”AB Framtidens utgångskrav var en höjning med 3,4 procent från årsskiftet, de gick därefter ned till 2,7 procent, vilket Hyresgästföreningen pekade på var alldeles för högt. Efter fem förhandlingstillfällen valde AB Framtiden att avbryta förhandlingarna gällande 72 000 hushåll hos Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder och Poseidon” skriver Kristofer Lundberg, regionordförande för Hyresgästföreningen Västra Sverige, på sin facebooksida.

– För att kunna förhandla måste det finnas två parter som går in i förhandlingen med den viljan. För mig var det min första förhandling och min syn på det hela var att AB Framtiden aldrig ville komma fram till en överenskommelse. De är ute efter att göra politiska markeringar, säger Kristofer Lundberg.

– De gick inte in förhandlingarna på ett seriöst sätt, motargumenten gällande vår syn på höga hyreskraven kunde låta så här ”Allmännyttan är ingen allmosa, har man inte råd med hyran kan man söka bidrag, det finns bostadsbidrag, socialbidrag och barnbidrag som kan användas till hyra”.

– Det är inte ett seriöst förhållningssätt för kommunala bolag. Det är uppenbart att de valt att närma sig de privata bolagen i retorik och taktik.

Med tanke på de två senaste årens agerande har vi all anledning att ifrågasätta var allmännyttan är på väg. Att allmännyttan blivit ideélös är uppenbart, säger Kristofer Lundberg.

De verkar allt mer intresserade av att kroka arm med de privata fastighetsägarna än ta samhällsansvar.

Det behövs en omfattande diskussion inom rörelsen och opinion i samhället om vilken allmännytta vi behöver.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.