Hundratals marscherade mot ombildning

Hundratals hyresgäster marscherade genom Hammarkullen mot ombildningar av 200 lägenheter i Sandeslätt. ”Hyra bostad det ska gälla – Köpa är för oss en fälla” och ”Politikerna har säljmani – Kampen nu, den tar vi” ekade talkörerna när demonstationen marscherade mellan höghusen i Sandeslätt.

När marschen nådde Hammarkulletorget ökade trycket ”Bostadsrätt – Inte i Sandeslätt”, ”Hyresgäst res dig upp – Vi tar kamp mot denna kupp” och ”Upp med näven, ned med foten – Här marscherar förorten”.

Sara Juaniquina Svensson, Hyresgästföreningen Angered öppnade demonstrationen med exempel från hur Rannebergen vann kampen mot utförsäljningar för ett år sedan.

Hyresgästföreningens regionordförande Kristofer Lundberg levererade en svidande kritik mot planerarna och en kraftig uppmaning till kamp och organisering.

– Hammarkullen är van vid lokal organisering, vi har gång på gång gått ut i protester mot nedskärningar, privatiseringar, ombildning. Vi har genom folkliga protester räddat fritidsgård, bibliotek, skolor och badhus. Vi är berededa att göra den strid vi nu står inför till den mest omfattande i Hammarkullen någonsin, dundrade Kristofer Lundberg.

– Förslaget har legat på bordet sedan i våras, men de valde att detta inte skulle störa valarbetet för det politiska etablissemanget. De var väl medvetna om att detta redan under valkampanjen skulle stoppas ur massiva protester.

Därefter spelade bandet Förbannade hyresgäster sin låt Alla ska kunna bo kvar. Bandet har vuxit fram ur stadens bostadspolitiska klamp mot Wallenstam på Vita Björn.

Ola Terlegård, ordförande i lokala Hyresgästföreningen Bredfjällsgatan-Gropens Gård framförde en skarp poesi mot utförsäljningar.

– Billiga hyresrätter är en hotat art, som gärna jagas av en och annan moderat, ni säger att om byggandet ska ta fart, måste vi renovera köksluckor i 24 karat.

Christel Rosengren, ordförande för lokala hyresgästföreningen Mejram-Kapris i Lövgärdet var näst ut.

– Hammarkullen är en inspiration till den kamp vi nu tvingats till. Vi har själva inlett en strid för komunalisering i

Lövgärdet mot privata bostadsbolaget Victoria Park vars majoritetsägare nu är tyska kapitalister. Det är bara genom offensiv kamp vi kan vinna.

Amanda Peterson anställd på Hyresgästföreningen gav en målande bild om hur det är att arbete i Hammarkullen och den känsla av samhörighet och kamp som präglar området.

Även Aisha Ali från Hyresgästföreningen läste en dikt om att leva bostadslös.

– Det är skillnad på bostad och hem, en soffa och ett säng, knack knack vem där, sorg och besvär, knack knack vem där, lögn och misär, hyra, el, lån, räkningar, försäkringar, vräkningar, verbalka kräkningar. Svarta kontrakt, hyra i andra hand, härbergen för att ha tak för en natt.

Gerare Abdulaziz, ordförande lokala Hyresgästföreningen Östra Gårdsten, avslutade demonstrationen med en uppmaning till fortsatt organisering tills dess att Bostadsbolaget och politikerna backar.

Hammarkullen visar att de vägrar gå med på att billiga hyresrätter ombildas till förmån för dyr nybyggnation, de är fast beslutna om att stoppa planerna på att ombilda de 200 hyresrätter till ägarlägenheter och vill visa vägen för övriga rörelsen om hur en effektiv kamp till försvar av hyresrätten kan organiseras.

Bostadsbristen är ett problem och måste byggas bort, historiska exempel visar på hur. Två gånger i landets historia, med start på 40 talet byggdes 850 000 lägeneheter, efter politiska beslut i riksdagen och när miljonprogrammet byggdes, också då efter politiska beslut och statliga ingripande och finansiering, detta behövs idag också vilket lyftes fram i demonstrationen.

Jimmy Lied

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.