Delseger och fortsatta protester på Spannlandsgatan

Delseger för de boende på Spannlandsgatan i Högsbo. Allmännyttan Familjebostäder backar delvis efter de boendes protester i Göteborg.

Hyreshöjningen på 38 procent efter planerad renovering sänks till 29 procent, hyreshöjningen ska fasas in under sju år för befintliga hyresgäster, men protesterna fortsätter.

Familjebostäders planer för renovering gällande 96 lägenheterna på Spannlandsgatan 10-16 i Högsbo är nödvändig, men sättet den genomförs på och vilka som får betala för kostnaden är vad som upprör de boende. En tredjedel har redan flyttat då de inte har råd, de boende upplever samtidigt att bolaget försöker påverka fler att flytta istället för att protestera.

Sedan hyresgästerna fick veta att den lägsta, obligatoriska renoveringsnivån skulle medföra en hyreshöjning på omkring 38 procent har de varje vecka samlats på protestmöten.
Kvarteslokalen är fullsatt med 35-40 hyresgäster, många fler får inte plats i lokalen. Varje onsdag träffas grannarna för att planera protester, diskutera vilka som kontaktar media, vem som kontaktar Familjebostäder, vilka nya vägar de ska finna för att få till nya förhandlingar med Familjebostäder och hur de ska föra diskussionen med Hyresgästföreningen.
Hyresnivån på 38 procent vilket skulle innebära omkring 2000 kronor mer för en genomsnittlig 3:a var förhandlad med Hyresgästföreningen.
Att den väckte så starka reaktioner i området menar hyresgästerna är ett resultat av att samrådsgruppen inte fått information om hur processen gått till och att den som deltagit vid förhandling inte varit vald av de boende och denna försattes med munkavel.
Av 66 kvarvarande boenden har 80 procent ställt sig bakom ett upprop som kräver omförhandling och riktar hård kritik mot processen. Att många redan flyttat visar att de boende i området inte har råd med den ökade kostnaden det innebär.
Hyresgästerna är oroliga för att höjningen innebär renovräkning, att en inte klarar en höjning på 2000 kronor med den låga pensionen.
Familjebostäder svarade protesterna med att låta styrelsen ompröva beslutet vilka landade i att hyreshöjningen blir 29 procent. Det innebär att höjningen blir omkring 300 kronor mindre än ursprungsförslaget, beroende på lägenhetsstorlek.
Familjebostäder övervägde att stoppa ombyggnaden, att göra en mindre omfattande renoveringen, att höja hyrorna med 20 procent och att höja hyrorna med 29 procent. Det blev det sista alternativet. De boende anser dock att tredje alternativet vore mer rimligt, men kämpar framförallt för nollalternativ.
Styrelsen tillbakavisar en 20-procentig hyreshöjning och menar att hyran skulle hindra Framtidskoncernens gemensamma vinstkrav.
Flera boende på Spannlandsgatan har tittat på det alternativ som de kämpande hyresgästerna i Hammarkullen lyft och segrat med vilket inneburit nollalternativ. Bostadsbolaget har lovat att ha tre nivåer på renoveringen i Hammarkullen. Tre olika pris beroende på omfattningen där lägsta nivå innebär att hyran inte höjs alls.
Det var efter en offensiv kamp från Rättvisepartiet Socialisterna i området, med möten, protester, demonstrationer, debatter vilket skapade opinion och engagerade flera boenden och föreningar som sedan slöt upp bakom kraven som Bostadsbolaget accepterade nollalternativ. Något liknande anser Familjebostäder vara omöjligt.
Helén Ohlsson, Miljöpartiet är styrelseordförande i Familjebostäder och säger till Hem och Hyra:
– Då får vi få ändrade direktiv från Framtiden. Kravet är fortfarande fem procent i vinst i genomsnitt vid renovering och nybyggnation.
Hyresgästernas delseger ger dock inspiration till fortsatta protester. För att segra måste dock Spannlandsgatan bryta sin isolering, sprida protesterna till kringliggande områden och politisera frågan genom att rikta protesterna till politikerna i kommunfullmäktige. Det är trots allt de som styr allmännyttan i Göteborg. Hyresgäströrelsen i Göteborg bör också ställa sig sida vid sida med Aktionsgruppen på Spannlandsgatan.
Carlos Gutierrez
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.