Vänstern fram i Göteborg

Vänsterpartiet i Göteborg är en av valets stora vinnare. De har under andra halvan av mandatperioden lyckats balansera mellan att styra Göteborg med Socialdemokraterna och Miljöpartiet men ändå framställa sig som oppossition och därmed undvika det ras som Socialdemokraterna fick uppleva, istället har de vunnit över de socialdemokratiska väljarna.

Vänsterpartiet gick fram i stort sett hela Göteborg men framförallt i arbetarstadsdelarna. I vissa medelklassområden har de lyckats vinna ett stöd på över 35 procent.

Den viktigaste orsaken till det växande stödet har varit att de stått emot när andra påverkats av Sverigedemokraterna, när andra partier föllt efter i den rasistiska retoriken och förslagen har Vänsterpartiet stått emot.

De har lyckats styra med Socialdemokraterna, där de varit medansvariga i att fatta beslut om nedskärningar och besparingar i stadsdelarna och kommunen för att i nästa stund sätta sig i opposition när det väl bryter ut protester.

Vänsterpartiet är inte ett parti som bygger rörelser eller skapar opinion underifrån för att få igenom sina krav, de gör inga försök till att mobilisera arbetarklassen utan nöjer sig att räcka upp handen i fullmäktige.

Men de har blivit skickliga på att vara de som vid rätt tidpunkt för in en fråga i kommunfullmäktige när andra skapat opinion och rörelse underifrån. Därefter presentera de sig gärna som rörelsens ledning, när de i själva verket inte varit mer än dess parlamentariska stöd.

I Göteborg har V ökat med 3,1 procentenheter och har ett stöd på 12,5 procent. Extra starkt har stödet varit i Majorna/Linné där de i valdistrikt som Djurgårdsgatan nådde 36,1 procent enligt de preliminära siffrorna från valnatten.

Det ökade stödet för Vänsterpartiet ger uttryck för en trötthet med socialdemokratin och en vilja hos väljarna för en tydlig socialistisk politik, det kommer även att ge sig i uttryck för vänstern till vänster om V.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.