Risk för maktskifte i Göteborg

Göteborg vaknar upp till en politiskt omritad karta och risk för parlamentariskt kaos. Det politiska etablissemangets två stora partier Socialdemokraterna och Moderaterna straffas i valet. Båda partiernas val var nederlag.

Högerpopulistiska Demokraterna placerade sig som näst största parti och blir det ledande borgerliga partiet i Göteborg. Den avhoppade moderaten Martin Wannholt blev därmed valets stora vinnare.
Trots att Moderaterna gör ett katastrofval kan det bli maktskifte med högerpopulistiska Demokraterna som största parti.
Moderaterna sträcker redan på valnatten ut handen till Demokraterna om att bilda en ny majoritet.
Jonas Ransgård, vill att Alliansen i Göteborg bildar en majoritet med D.
Ransgård låter meddela via GP att Alliansens ledning i Göteborg redan förberett hur ett koallissionsbygge med Demokraterna ska gå till.
På valvakan säger Wannholt till GPTV:
– Finns det andra partier som vill byta makten i Göteborg, ta makten, då kan man använda sig av oss.
– Vi vill förändra hela den politiska styrningen i Göteborg.
Samtidigt så pågår interna slitningar inom Moderaterna där katastrofvalet lett till en omfattande kritik av hela den lokala ledningen. Kritiker inom M vill byta ut hela ledningen som de anser är orsaken till att partiet rasat från 25,5 procent 2010 till 14,5 i valet 2018.
– En riktig käftsmäll, säger moderaternas Hampus Magnusson (M).
Moderaterna tappar åtta av sina tjugo mandat i Göteborg. Och det finns i dagsläget ingen klar majoritet.
Demokraternas framgångar är resultatet av ett allmänt missnöje med det politiska etablissemanget och en oförståelse för vad de verkligen står för.
Martin Wannholt är ingen uppstickare, han är en etablerad politiker och i grunden moderat. Expressen satte fingret på dess klasstillhörighet när de sätter ”de rikas revolt” på sin löpsedel.
Göteborgs Socialdemokrater gör ett historiskt dåligt val, sämre resultat än någonsin men ändå ett bättre val än vad opinionsmätningarna visat.
– Vi har ju haft en alldeles lysande valkampanj, menar ändå Ann-Sofie Hermanssons S.
Att kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson saknar självkritik trots ett historiskt lågt valresultat för Socialdemokraterna säger en del om hur det är ställt i partiet.
Både Demokraternas och Sverigedemokraternas framfart avslöjar Socialdemokraternas misslyckande?
Valets stora vinnare på sidan av Demokraterna är Vänsterpartiet som genom hela valet talat om fortsatt styre med de rödgröna, men Ann-Sofie Hermansson och Socialdemokraterna har samtidigt gjort allt för att distansiera sig från V och istället öppnat för ett blocköverskridande samarbete.
Valresultatet visar på ett allt mer polariserat Göteborg med en stor vilja på något nytt. Oavsett vilken majoritet som formeras är det kapitalets partier som vunnit och arbetarklassen och ungdomer måste formera motståndet för att försvara sig de kommande fyra åren och lägga grunden för något nytt i framtiden. Rättvisepartiet Socialisterna kommer lägga all sin kraft för att underlätta för detta motstånd.
Kristofer Lundberg
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.