Stopppa utförsäljningen av Marconigatan

Två hundra hyresgäster slöt upp i protester mot utförsäljningar av Marconigatan när den lokala hyresgästföreningen Frölunda torg kallade till demonstration förra onsdagen.

Att kommunala koncernen AB Framtiden och dotterbolaget Poseidon inlett en process för att sälja tre hundra lägenheter på Marconigatan i Frölunda till Skandia fastigheter har vållat stora protester bland de boende.

Från fönstren i området har det i två veckor hängt banderoller längs med den höga fasade ”sälj inte mitt hem” vilket också var budskapet då demonstranterna samlades utanför Poseidons lokala kontor.

Kvällens huvudsakliga organisatör Mahasti Hashemieh, ordförande i den lokala hyresgästföreningen Frölunda Torg, öppnade manifestationen. Mahasti konstaterade att utförsäljningar av allmännyttan inte bara är ett problem för Marconigatan, utan för hela staden inte minst dess låginkomsttagare, hon pekade också ut att kampen som ett stöd för nästa generations rätt till en bra bostad till rimlig kostnad.

– Framtiden vill sälja ut lägenheter till en aktör som kräver hyresgäster med flera gånger högre inkomst än vad vi har? För varje lägenhet som säljs ur allmännyttan blir det en mindre lägenhet för folk med låga inkomster.

Kristofer Lundberg, ordförande i Hyresgästföreningen Västra Sverige med 77 000 medlemmar, höll ett väl mottaget brandtal som drog ned stora applåder.

Tillsammans med Kristofer, deltog hela regionstyrelsen som förlagt sitt styrelsemöte i Frölunda Kulturhus för att kunna delta på demonstrationen.

– Det som har makten att stoppa den här utförsäljningen, det är ni som bor på Marconigatan tillsammans med andra hyresgäster, men det krävs kamp och organisering.

Därefter tågade demonstranterna genom området bakom plakat och banderoller.

Slagorden ekade mellan husen och grannar vinkade glatt från fönstren, ”sälja hit och sälja dit – ni vill bara ha profit”, ”att sälja ut är häleri, allmännyttan äger vi!”, ”Skandia, Skandia kom inte hit – ni vill bara ha profit!”

Kristofer Lundberg pekade ut de många likheter som finns mellan situationen kring affären på Marconigatan och den kritiserade bytesaffären i Rannebergen i slutet av förra året.

Utförsäljningen i Rannebergen stoppades efter stora protester ledda av den stridbara Hyresgästföreningen i Angered. Stadens styrande politiker och de kommunala bostadsbolagens ledning vill inte att historien upprepar sig. Socialdemokraterna har redan hållit krismöte, AB Framtidens ledning är skakad och oense om det är dialog eller en hårdare linje som ska gälla i förhållande till Hyresgästföreningen.

Poseidon vill skynda på processen kring dialogmöten för att inte hyresgästerna ska hinna mobilisera och organisera sig. Hyresgästföreningen har krävt boendeinflytande under processen men Poseidons enkätundersökning med individuella boendeintervjuer har mött hård kritik bland de boende vilket och den lokala hyresgästföreningen svarade med en uppmaning att inte medverka.

Samma dag som demonstrationen publicerade S-toppen Ann-Sofie Hermansson och Anna Johansson en debattartikel i Göteborgs-Posten i syfte att avleda och lugna hyresgästkollektivet.

”En falsk retorik att maskera och förklä utförsäljningar som bytesaffärer”, skrev Kristofer Lundberg i ett debattsvar i samma tidning som fått stor spridning.

”För dem som riskerar få sina hem sålda till privata ägare, hyrorna höjda och tvingas ut från lägenheten när den ska göras om till butikslokal för att ’utveckla centrum’ spelar det ingen roll om kommunen får betalt i pengar eller mark.”

Sedan demonstrationen förra onsdagen har hyresgästerna fortsatt att organisera sig i aktionsgrupper och nya protester planeras. Krav reses mot socialdemokratin om att vara tydlig inför valet var de står i frågan om allmänyttan och utförsäljningar.

Offensivs reportrar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.