Israels krig sker i samtycke med världens maktelit

Av: Amer Mohammed Ali

Israels krig mot Gaza fortsätter. I skrivande stund är antalet döda 125 personer sen den 30 mars där den senaste sköts ihjäl under måndagen när han försökte göra hål i stängslet. Samtidigt som befolkningen i Gazaremsan inte gett upp och fortsätter att protestera kommer allt fler rapporter om hur allvarlig situationen är i Gazaremsan för de som tvingas bo där. 

Under fredagens demonstrationer för rätten att få återvända så sköts Razan Al-Najjar, 21 år gammal sjukvårdare, ihjäl när hon försökte hjälpa skadade demonstranter. En pressfotograf, MR, uppgav till Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation i Israel-Palestina, Ma’avak Sotzialisti/Harakat a-Nidal al-Ishtiraki, att hon sköts framför hans ögon.
MR berättar att när en ung palestinier hade skadats sprang Razans vårdgrupp heroiskt fram för att hjälpa denne. Trots hennes vita uniform sköts hon av en krypskytt genom bröstet. Samma dag som hon mördades skadades ytterligare 40 palestinier. MR avslutar med att säga att dödandet av oskyldiga inte kommer att skrämma palestinierna till att sluta kämpa för grundläggande rättigheter.
– Vi vill leva i frihet – frihet att röra oss, resa och fiska – och få ett slut på den orättvisa belägringen på vårt förtryckta folk, avslutar MR.
Dagen efter när Razan begravdes deltog tusentals för att hedra henne och hennes liv. Mordet på henne har på nytt tänd massiv ilska inte bara i Gaza utan runt om i världen. Dock är det värt att nämna att samma dag som Razan sköts ihjäl så hade FN:s säkerhetsråd möte där de beslutade att inte agera för att stoppa israeliska statens massaker i Gaza. USA som drev mest emot och som lade sitt veto gjorde detta med motiveringen att Hamas ligger bakom våldet. Samtidigt var det solidaritetsdemonstrationer under fredagen på flera håll i Israel och på Västbanken. I Haifa deltog runt 300 i protest mot den israeliska staten.
Sen den 30 mars har 125 palestinier mördats och tiotusentals har skadats, ingen av dessa är israeler. Tack vare att den internationella makteliten ställt sig bakom israeliska regimen så har de kunnat fortsätta blodbadet. Den 26 maj tog sig fyra obeväpnade palestinier över gränsen in i det som regimen kallar för israelisk mark och satte upp ett tält med politiska budskap. Israels svar dagen där på var att genomföra flyganfall i Gaza där två palestinier dödades. Det som sker i Gaza är ett regelrätt folkmord.
Syftet med det blodiga våldet är att dels skrämma den palestinska befolkningen från att protestera och kämpa dels för att tysta ner den inhemska kritiken som finns mot Netanyahu. Han har anklagats för korruption, där den israeliska polisen rekommenderade den 18 februari till chefsåklagaren att Netanyahu borde åtalas. Hans svar på detta var att inleda en förundersökning mot polischefen i syfte med att straffa och avsätta honom.
Det har dock inte räckt med driva ett ensidigt krig mot Palestina. Tamir Pardo, före detta chef för israeliska underrättelsetjänsten Mossad, gick ut den 31 maj i en intervju i den israeliska Channel 12 och uppgav att Netanyahu, inför en hemlig operation, beordrat en elektronisk övervakning på överbefälhavaren Benny Gantz och på sig själv.
Den här intervjun blev direkt attackerad av Netanyahu. Men enligt Al-Monitor (4/6) beordrade Netanyahu övervakning på 100 personer under det påstådda tillfället. I samma artikel beskrivs Netanyahu som en paranoid person där Al-Monitor uppger att han viskar till gäster hemma hos sig att ”det finns folk som lyssnar” och att han är övervakad i sitt eget kontor i Jerusalem, där han allt oftare börjat arbeta i sin bunker. Detta visar hur svag regimen egentligen är. Anledningen till att regimen kan fortsätta styra är avsaknaden av en organiserad arbetarklass som trotsar sekterismen och utmanar kapitalistklassen med ett socialistiskt program för fred, frihet och ekonomisk trygghet åt alla arbetare och fattiga.
Samtidigt som utveckling internt går åt fel håll för Netanyahu och kriget mot Gaza fortsätter så har den Israeliska staten fortsatt med nya bosättningar. 30 maj beslutades om 2070 nya bosättningar i Västbanken. Detta kommer att allt mer göra att palestinierna förlorar Västbanken som territorium och att det istället blir palestinska städer i ett israeliskt Västbanken. På grund av Oslo-avtalet är område C, som täcker 61 procent av Västbanken, redan otillåtet för palestinier att bygga på.
Gaza är ett sig allvarligt men risken är att det blir områden likt Gazaremsan i Västbanken. En utredning gjord av Rädda Barnen på barn i medianåldern 14 år har kommit fram till att 95 procent Gazas barn lever med djup psykologisk ångest där det räcker med en chock för att det ska få allvarliga och livslånga konsekvenser. De flesta av dessa barn har genomlevt den 11-åriga Israelisk-Egyptiska blockaden, genomlevt tre israeliska offensiver; 2008-2009, 2012 och 2014, för att inte tala om den senaste tidens massakrer. Minst 68 procent av de tillfrågade barnen uppger att de har svårt att sova och 78 procent säger att det största skälet till deras rädsla är ljudet av stridsflygplan. Därtill ligger ungdomsarbetslösheten på 60 procent och 50 % Gazaremsans befolkning lever under fattigdomsgränsen.
FN har på nytt visat sig vara en återvändsgränd för palestinier. Denna falska fasad för fred har inte varit förmögen att få stopp på dödandet av obeväpnade demonstranter. Däremot finns det en styrka i den internationella solidariteten som vuxit fram underifrån. Shakira som planerat att uppträda i juli i Israel har genom underhållningsbolaget Live Nation, uppgett att hon inte kommer att uppträda. Det här är ett resultat av en internationell kampanj från gräsrötter där de sett hennes roll som viktig att inte ”konsttvätta massakern i Gaza”, med anledning av att hon är FN:s goodwillambassadör. Detta visar på potentialen på internationell solidaritet. Om den skulle samordnas med organiserade protester, strejker och ockupationer i Palestina och Israel skulle resultaten kunna vara enorma.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.