Bostadsuppror för kommunalisering i Lövgärdet

Hundratals hyresgäster i Södra Lövgärdet demonstrerade på nytt under onsdagen med krav på renoveringar under hyresgästernas inflytande och kommunalisering av Victoria Parks bestånd. Det var en massiv uppvisning av hyresgäst kollektivet som marscherade genom området.

lövgärdet

”Renovera på våra villkor” och Kommunalisera Lövgärdet” ekade talkörerna mellan husväggarna när demonstranterna drog fram bakom plakat och fanor.

   I april kom informationen om att amerikanska kapitalister visat intresse för den svenska bostadsmarknaden när investeringsfonden Starwood Capital ville köpa upp det ökända privata bolaget Victoria Park till en kostnad på 8,9 miljarder svenska kronor. Victoria Parks styrelse rekommenderade den 13 april aktieägarna att inte acceptera Starwoods bud.

Strax därefter gav de tyska bolaget Vonovia genom sitt dotterbolag Deutsche Annington Acquisition Holding ett  uppköpserbjudande, det tyska bolagets bud är 11,8 procent högre än tidigare bud från amerikanska Starwood.

Vonovia äger nästan 400 000 hyresrätter i Tyskland, har tidigare gett sig in i ett strategiskt samarbete i Frankrike och förvärvat i Österike.

Styrelsen i Victoria Parks oberoende budutskotts uppfattning är att erbjudandet är skäligt ur finansiell synvinkel för aktieägarna i Victoria Park och den 3 maj rekommenderade de enhälligt aktieägarna att acceptera Vonovias erbjudande. Allt pekar nu på att det är Vonovia som kommer att lägga beslag på hela Victoria Park.

Dagens Industri rapporterade den 3 maj det totala budvärdet uppgår till cirka 9.555 miljarder kronor.

 

   Victoria Parks affärsidé är att köpa upp miljonprograms lägenheter som är i stort behov av renovering, därefter väntar de med renovering tills befintliga hyresgäster flyttar ut, därefter genomför de bristfälliga topprenoveringar som möjliggör stora hyreshöjningar.

Det är därför oroväckande när Vonovias VD Rolf Buch kommenterar budet i ett pressmeddelande med att: “Vi ser framemot att göra vårt inträde på den svenska marknaden, och vi är särskilt glada över att vi har identifierat Victoria Park som ett företag som följer samma affärsprinciper som oss”, och ”bolagets ledning är likasinnade och delar vår affärsfilosofi”.

De menar vidare att ”Victoria Parks affärsmodell och strategi kompletterar Vonovias på många sätt”.

 

   Varför har den svenska bostadsmarknaden fått ett sådant intresse från utländska investerare. Det handlar om att den svenska bostadsmarknadens avreglering och privatisering inneburit en kassako för de prvata ägarna samtidigt som hyresgästerna är de som betalar för kalaset.

Investeringarna innebär små risker och stor utdelning men är förödande för oss som hyresgäster.

Nuvarande hyresgäster i Lövgärdet är starkt kritiska till Victoria Park, men troir inte att lösningen ligger i liknande internationella bolag.

Under första halvan av 2018 har hundratals boende samlats på möten, aktionsgrupper och demonstrationer med krav på renovering under hyresgästerna inflytande och kommunalisering.

 

   Går köper igenom tar Vonovia  över Victoria Parks 13 500 lägenheter med ett marknadsvärde på 15,4 miljarder kronor. Oron är stor om vad det kommer att innebära för hyresgästerna.

Om det skulle bli internationella aktieägare som tar över Södra Lövgärdet kommer makten över området och lägenheterna allt längre ifrån hyresgästerna. Det kommer öka otryggheten i området hos de boende. Frågan är kommer nödvändiga renoveringar att genomföras, vad kommer det kosta och vem ska betala.

 

   Victoria Parks aktieägare har på tre år sett sitt värde öka med 280 procent. Samtidigt bor deras hyresgäster i källa, eftersatta, mögliga lägenheter eller i bristfälligt renoverade till höga hyror.

När det hårt kritiserade bolaget skulle få möjlighet att byta till sig 289 lägenheter i Rannebergen mot mark i Lövgärdet som en del i Socialdemokraternas utförsäljningar av allmännyttan påstod kommunledningen att detta handlade om långsiktiga ägare.

Hyresgästföreningen och andra varnade för att få inte var fallet och bara några månader senare kan nu hela Victoria Park äljas till internationella spekulanter.

 

   Bara två månader efter att de boendes protester stoppat en utförsäljning i Rannebergen genom massiva protester reses genast frågan om hur långsiktiga ägare Victoria Park är.

Dagens bostadspolitik leder till en katastrof. Södra Lövgärdet är ett tydligt exempel på vad som sker när en säljer ut allmännyttan, vad som sker när politiker blir förblindade av marknadslösningar och inte längre tror på politikens möjliga lösningar på problem som eftersatt underhåll, bristande boendeinflytande och bostadsbrist och trångboddhet.

Det handlar om tryggheten i hela stadsdelen och om vad det gör med ett område när vinstintresset kommer först.

Bostaden ska inte vara en handelsvara. Det är en mänsklig rättighet, människor behöver någonstans att bo, barn som växer upp måste få möjlighet att flytta hemifrån och pensionärer behöver mindre lägenheter som inte kostar hela pensionen.  Andelen lägenheter som vi äger tillsammans måste bli fler.

 

   Kravet på kommunalisering är högst aktuellt för att kunna driva bort banditerna på bostadsmarknaden.

Göteborgs kommunala bolag borde köpa upp, alternativt ta över Södra Lövgärdet för att skapa en långsiktig ägare som har de finansiella musklerna att genomföra nödvändig upprustning under hyresgästernas makt och inflytande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.