Rädda allmännyttan – upp till kamp på Marconigatan

Hot om utförsäljning av hyresrätter när det under dagen inleddes förhandlingar om att sälja om omkring 300 hyresrätter i Frölunda. Nu krävs kamp och protester för att sätta stopp för denna affär som riskerar att drabba dagens och morgondagens hyresgäster.

marconi

– Utförsäljningen påminner om den process vi såg i Rannebergen i slutet av förra året där boende tillsammans med Hyresgästföreningen lyckades stoppa en utförsäljning av allmänyttan genom protester, säger Amer Mohammed Ali, Rättvisepartiet Socialisterna.

Lärdomarna är många från Rannebergen och tidigare utförsäljningar, men inte heller nu har underleverantörer granskats eller någon dialog förts med de boende. De boende måste få makten över sina hem.

– Den som tror att det är frågan om kunskap är fel ute. Det handlar om ett ideologiskt krig mot allmännyttan och det är Socialdemokratin som driver det, säger Amer Mohammed Ali, RS.

Rättvisepartiet Socialisterna varnade när fullmäktige ändrade ägardirektiven i början av året att det var en förberedelse för utförsäljningar.

AB Framtiden och bostadsbolaget Poseidon inleder nu förhandlingar om försäljning till Skandia fastigheter.

Utförsäljningen omfattar omkring 300 lägenheter i höghusen på Marconigatan, likt med Victoria Park i Lövgärdet är det utbyte mot mark nu på Backaplan och i Frölunda kommunen handlar med.

Både i AB Framtidens och Poseidons styrelser var Vänsterpartiet det enda parti som röstade mot förslaget.

Att Socialdemokraterna är beredda att sälja ut allmännyttan mitt i stundande valår visar hur arroganta deras högerpolitik blivit. Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar nu till kamp för allmännyttans försvar.

Rättvisepartiet Socialisterna är motståndare till utförsäljningar av allmännyttan och uppmanar

de boende, Hyresgästföreningen och andra rörelser att göra gemensam sak och protestera mot detta skandalösa agerande där dagens och morgondagens hyresgästers liv och hem används som brickor i ett politiskt spel som kommer kosta dem dyrt.

Privatiseringspolitiken och utförsäljningarna av allmännyttan resulterar i fördjupad segregation, trångboddhet och i slutändan hemlöshet och utslagning.

Går försäljningen igenom vill Skandia fastigheter göra om bostäder i nedersta plan till köpcentrum för att bygga ut Frölunda torg. I bostadsbristens Göteborg är detta direkt oansvarigt.

Skandia riskerar även att renovräka människor från deras hem och gentrifiera området med deras regler:

  • De accepterar inga betalningsanmärkningar.
  • Hushållets sammanlagda bruttoinkomst ska vara minst fyra gånger hyresbeloppet.
  • Den sökande ska kunna visa upp goda referenser från tidigare hyresvärd.
  • Den sökande ska kunna visa upp goda referenser från nuvarande arbetsgivare.

De som redan idag är i störst behov kommer inte ges plats som hyresgäster hos nya ägare om försäljningen går igenom.

– Använd Rannebergen som exempel. Mobilisera hyresgästkollektivet till försvar av allmännyttan. Hyresgästföreningen måste göra sitt yttersta för att bistå hyresgästerna i sin kamp för att försvara sina hem, säger Amer Mohammed Ali, Rättvisepartiet Socialisterna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.