Zahid Baloch: En förkämpe för arbetares rättigheter

”Vi fördömer kraftigt försöken att utvisa en förkämpe för arbetares rättigheter där hans liv äventyras. Vi kommer cirkulera er skandalösa roll i detta fall till tusentals fackliga aktivister över Swansea och Wales”, uttalar Swansea Trade Union Counsil representerande 20 000 fackliga aktivister, underteckan av Alec Thraves, till norska myndigheter.

20160423_124413.jpg

Zahid Baloch liv är i fara så länge som han har ett överhängande utvisningshot. Den 9 april väcktes Zahid Baloch av den norska polisen i flyktingfängelset i Oslo. Han ombad duscha och klä på sig för att åka till pakistanska ambassaden. Zahid Baloch som fruktar för sitt liv och sina släktingars säkerhet vädjar till polisen att inte föra honom till ambassaden.

Zahid kontaktar sin advokat och NOAS, norska organisationen för asylsökande. Bilen färdas mot ambassaden men när den närmat sig så får chaffören ett samtal och återvänder. Det var ambassaden som inte ville ta emot Zahid.

Den 12 april fördes han på nytt till pakistanska ambassaden, denna gång kom ambassadpersonal ut till den polisbil där Zahid satt och uttalade hot ”Vi kommer träffa dig i Pakistan, vi ses”. Hoten som skedde mitt framför den norska polisen är vidarebefodrade till Zahids advokat.

Zahid Baloch är erkänd politisk aktivist vars utvisningshot fått stor internationell uppmärksamhet. De internationella protester som ägt rum sedan Zahid Baloch överförts från Sverige till Norge är nu uppe i nära 250 stycken. Möten, protester, demonstrationer, uppvaktande av ambasader och protestuttalanden sprider sig över världen från politiska partier, fackliga aktivister, människorättsaktivister, studentorganisationer och enskillda. Protester har skett i Nord- och Latinamerika, Afrika, Asien, Mellanöstern och i en rad europeiska länder. I Norge har de båda parlamentspartierna Rött och Socialistisk vänster gett sitt stöd till kampanjen asyl åt Zahid Baloch.

Orsaken är vetskapen om den tortyr han själv utsatts för av pakistanska militären vilket blivit ett vittnesmål om det förtryck som balocher utsätts för i en av världen mest slutna område, ett förtryck som sällan når några tidningsrubriker.

”De pakistanska myndigheterna är full medvetna om Zahid Baloch politiska aktiviteter i exil, hans far misshandlades allvarligt av militären som frågade om sonens aktiviteter för Balochistan i Sverige” skriver Martin Power Davies regional ordförande i Nationella utbildningsfacket i London, England.

”Jag och många med inflytande följer Norge i denna tid då ni förväntas göra korrekt beslut utifrån mänskliga värden och låta ett liv få fortsätta” skriver Rob MacDonald redaktör på magasinet BadArt.

”Mr Baloch är erkänd internationellt för sin roll i kampen för social rättvisa och vi ser att alla försök utvisa honom går emot prncipiella mänskliga värden av jämlikhet och yttrandefrihet som både Sverige och Norge säger sig vila på”, skriver Charlie Wells Socialist Party England.

”Vi känner Zahid Baloch som en talesperson på protester, demonstrationer och möten. Säkert är att pakistanska myndigheter och paramilitära grupper är väl medvetna om att Zahid kan återsändas, detta sätter hans liv i fara” skriver LSP, Socialistiska Vänsterpartiet i Belgien.

”Zahid Baloch liv har hotats. Han var fängslad, misshandlats, torterats så allvarligt att han behöver regelbunden vård för posttraumatisk stress. Att utvisa honom till pakistan kan med säkerhet betyda döden” skriver Hanna Swoboda, psykologiska departamentet vid Chicago Universitetet i USA.

Den oro politiska aktivister känner över Zahid Baloch vilar sig på såväl vad han utsatts för som för den politiska utvecklingen i Balochistan och Pakistan. Under 2017 skedde 2114 försvinnanden i Balochistan, 545 dödades i utomrättsliga avrättningar, 129 i militära operationer och 92 stympade kroppar hittades. Stora områden av Balochistan är under militär belägring.

”Balochistan har blivit som ett svart hål för studenter, advokater, läkare, människorättsaktivister, journalister och speciellt politiska aktivister” skriver Balochistan Humar Rights Organisation.

Den diktatur som riktas mot Balochistan från den pakistanska statens sida har förvärrats de senaste åren. Alla statliga organ samt media befinner sig under säkerhetsstyrkornas kontroll.

Allvarliga övergrepp på mänskliga rättigheter i Balochistan är allarmerande. Säkerhetsstyrkorna är inblandade i vad som närmast kan beskrivas som folkmord och etnisk rensning. Krigsbrotten genomförda av säkerhetsstyrkor under militära operationer utreds aldrig.

Mellan januari och december 2017 genomförde pakistanska militären 516 militära operationer i Balochistan.

Balochistan Human Right organisation har mottagit 2114 bekräftade försvinnanden, människor bortförda av de militära styrkorna i Balochistan och Sindh.

Frontier Corps, en paramilitär styrka med polisiära befogeneheter har fört bort människor mot sin vilja till okända platser med förvar, ökanda bland politiska aktivister som tortyrceller.

I Balochistan känner statens väpnade styrkor full frihet att genomgå övergrepp på mänskliga fri – och rättigheter. Förutom statens militära styrkor, paramilitära grupper knutna till staten så finns islamistiska grupper som genomför riktade attacker.

”Zahid Baloch är aktiv socialist och försvarare av kvinnors rättigheter, vilket har lett till att han mottagit hot från högerextrema extremister i Pakistan”, skriver Feministiska plattformen Libres y Combativas i Katalonien.

”Zahid Baloch måste få asyl. Han är en av världens mest kända kritiker av pakistans förtryck mot Balochistan, där pakistanska militären dödar och brutalt förtrycker all form av oppossition” skriver 63 fackligt förtroendevalda industriarbetare i Spanien.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.