”Ett spöke går genom Hyresgästföreningen”

Kristofer Lundberg, är valberedningens förslag till ny regionordförande för Hyresgästföreningen i Västra Sverige med 77 000 medlemmar. ”Ingen kan matcha Kristofer Lundberg” säger valberedningen till tidningen Hem och Hyra. Regionens fullmäktige fattar beslutet med ett hundratal valda ledamöter från 13 hyresgästföreningar i regionen varav sju ligger i Göteborg.

wp-image-398397184jpg.jpg

I samma artikel säger valberedningens sammankallande Bosse Olsson:

– Vi behöver komma tillbaka till den folkrörelse som den här organisationen är. Där ser vi ingen som kan matcha Kristofer. Han drar hundratals personer till mötena i Angered, han vågar stå upp för rörelsen och är inte rädd för att säga vad han tycker.

I en annan artikel i Hem och Hyra under rubriken ”Kamp om ordförandeposten” skriver tidningen ”Valberedningen förordar Kristofer Lundberg, men han är också kontroversiell på grund av sitt engagemang i Rättvisepartiet Socialisterna”, vidare skriver tidningen ”Kristofer Lundberg har gjort sig känd som en driven ledare och aktivist som fått föreningen i Angered att bli en av de mest livaktiga i regionen. Det som gör honom svårsmält för vissa är att han är trotskist och en nyckelperson i Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborg.”

Sedan Kristofer Lundberg aviserade sin kandidatur så har den sittande ordföranden Bengt Svensson deklarerat att han ställer upp för omval, detta efter att han först meddelat sin avgång och nominerat Martina Enghardt. Själv har han meddelat att han blivit ombedd att ställa upp på nytt av Hyresgästföreningens förbundsledning.

Till Hem och Hyra är han lite försiktigare i sin förklaring ”Jag har varit utsatt för påtryckningar, ett flertal personer har hört av sig, både förtroendevalda och medlemmar, säger Bengt Svensson”…” Eftersom jag sitter i förbundsstyrelsen pratade vi ledamöter om mitt beslut. Vissa tyckte att jag borde fortsätta. Men det är inget som förbundsstyrelsen har diskuterat eller tagit något beslut om”.

Totalt är det fem kandidater till ordförandeposten, men de två som allt fokus har hamnat på är Kristofer Lundberg och Bengt Svensson.

Att Hyresgästföreningsbyråkratin i form av välbetalda tjänstemän lägger sig i valet av ordförande och försöker påverka dess utgång har fått motsatt effekt. Hundratals har visat sitt stöd för Kristofer Lundberg på sociala medier där han också själv svarat öppet.

”Mitt engagemang grundar sig i att jag vill förbättra samhället i grunden, detta gör jag oavsett vilken tröja jag bär. Jag har sedan jag blev förtroendevald i Hyresgästföreningen för sju år sedan hållit isär mina förtroendeuppdrag. Det är först när jag kommit högre upp inom Hyresgästföreningen och därmed börjat utmanat byråkratin som min partitillhörighet blivit ett intresse för diskussion, detta från de skikt inom föreningen som själva har partibok men som de inte är öppna med.
Det handlar så klart om vilka intressen de företräder. Det är de som lyfter fram partiet inte jag” skriver han på facebook..

–          Jag har varit politiskt aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna sedan jag var 15 år gammal, i snart 20 års tid. Jag har skolats i demokratiska principer, förenings- och organisationsvana, partiet har hållit folk- och arbetarrörelsens bästa traditioner vid liv vilket format mig till den ledare och aktivist jag är idag. De som säger att jag gör bra saker, är en duktig organisatör, men som ser RS som ett problem har inte förstått att jag gör bra saker genom den politiska och organisatoriska skolning som RS gett mig genom åren, säger Kristofer.

Hyresgästföreningen är en partipolitisk obunden organisation, det betyder inte att alla dess företrädare är partipolitiskt obundna. Det är inte någon motsättning att vara förtroendevald inom Hyresgästföreningen och vara partipolitisk aktiv, så länge en håller isär sina uppdrag.

–          Hyresgästföreningen är vår organisation som hyresgäster på samma sätt som facken är vår organisation som arbetare, detta oavsett partibok. Hela rörelsens historia är fylld av ledare som varit organiserade socialister, kommunister och syndikalister.
Men det är segrarna som skriver historien och socialdemokratins grepp om Hyresgästföreningen har gömt undan rörelsens radikala historia.
1924-1936, i 12 år, var Otto Grimlund ordförande för Hyresgästföreningens riksförbund, han var samtidigt ledare för Kommunistpartiet och satt i Kominterns ledning, berättar han.

Kristofer har också pekat på att förbundsordföranden är socialdemokrat, förbundschefen lika så och att på flera nivåer i organisationen bland både förtroendevalda och höga tjänstemän finns socialdemokrater.

–          Deras partibok diskuteras sällan trots att socialdemokratin idag genomför utförsäljningar och ändrade ägardirektiven för allmännyttan för att lättare kunna ombilda och sälja ut våra gemensamma tillgångar.

 

–          Jag tillhör ett parti som delar Hyresgästföreningens värdegrund, som bekämpar utförsäljningar och ombildningar, som kämpar för att öka hyresgästernas makt och inflytande och kämpar för att stärka allmännyttan. Jag känner mig därför trygg i min dubbla organisering.

 

–          De som kritiserar min partitillhörighet och vill diskutera partifrågor får gärna göra det, men låt oss då också diskutera det öppet och demokratiskt och då även diskutera de anställda och förtroendevalda inom Hyresgästföreningen som genom sina politiska poster röstar för utförsäljningar och ändrade ägardirektiv för allmännyttan när de representerar socialdemokratin i kommunfullmäktige, då kan vi ställa oss frågan om en kan representera föreningen och parti samtidigt.

Kristofer har gjort sig känd som en drivande aktivist och ledare, han kan i valet till regionordförande peka på att han lett de största bostadspolitiska segrarna i regionen på åratal. Stopp på ombildning av 450 lägenheter i Hammarkullen, stopp på utförsäljning av allmänyttan i Rannebergen, kommunalisering av 900 lägenheter på Bredfjällsagatan och 0-alternativ vid renovering i Hammarkullen.

– Jag är övertygad om att det viktigaste en bör göra är att bygga organisationen underifrån och upp. Makten ska ligga hos medlemsbasen. Skulle jag inte känna stödet hos medlemmar och gräsrötter skulle jag aldrig kandidera, jag ställer inte upp för min egen skull, utan för hyresgästkollektivet och de förtroendevalda, för lokalföreningarna och föreningarna. Skulle det stödet inte finnas skulle jag snabbt petas bort. Desto större stöd som finns i medlemsleden desto svårare för föreningstoppen att bli av med en kandidat som de ser som obekväm, säger Kristofer.

– Jag känner dock att jag har stort stöd, både bland anställda och förtroendevalda som ser vad vi kunnat åstadkomma på kort tid i Angered genom att vända föreningen utåt och bli mer representativa i våra områden. Det är svårt att kritisera de bostadspolitiska segrar vi vunnit.

För all fler är det tydligt att de krafter som försöker påverka valets utgång genom att påverka ledamöter gör detta för att inte diskutera lokalorganisering, ideer eller framtiden, utan vill lägga ut dimridåer genom att diskutera partitillhörighet.

–          Det är ingen hemlighet att jag är socialist, jag har alltid varit öppen med min ideologiska världsbild som går ut på att fördjupa demokratin. Vill de debattera detta öppet gör jag det gärna inför publik. Jag tror att ordvalen kommunist och trotskist i artikelarna är väl valda. Det är ju ingen tvekan om att ”ett spöke går genom Hyresgästföreningen.

Johannes Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.