”När en inte trodde att det kunde bli värre”

Amerikanska kapitalister visar intresse för den svenska bostadsmarknaden när investeringsfonden Starwood Capital vill köpa upp det ökända privata bolaget Victoria Park till en kostnad på 8,9 miljarder svenska kronor.

Victoria Parks affärsidé är att köpa upp miljonprogramslägenheter i stort behov av renovering, vänta tills befintliga hyresgäster flyttar ut, genomföra bristfälliga topprenoveringar som möjliggör stora hyreshöjningar.
När det hårt kritiserade bolaget skulle få möjlighet att byta till sig 289 lägenheter i Rannebergen mot mark i Lövgärdet som en del i Socialdemokraternas utförsäljningar av allmännyttan påstod kommunledningen att detta handlade om långsiktiga ägare.
Hyresgästföreningen och andra som protesterade menade annat.
Bara två månader efter att de boendes protester stoppat en utförsäljning i Rannebergen genom massiva protester reses genast frågan om hur långsiktiga ägare Victoria Park är.
– De har uppenbart gillat vår affärsmodell, säger Victoria Parks VD Peter Strand.
Sex stora aktieägare inom Victoria Park som sitter på en fjärdedel av aktierna ställde sig genast possitiva.
”Övriga aktieägare måste senast den första juni ta ställning till budet” skriver tidningen Hem och Hyra.
Nuvarande hyresgäster i Lövgärdet är starkt kritiska till bolaget. Under början av 2018 har hundratals boende samlats på möten och demonstrationer med krav på renovering under hyresgästerna inflytande och kommunalisering. När de inte trodde det kunde bli värre så kommer denna nyhet.
Går köper igenom tar Starwood Capital över Victoria Parks 13 500 lägenheter med ett marknadsvärde på 15,4 miljarder kronor.
Investeringsbolaget har 9000 aktieägare och har förvärvat fastigheter till ett värde på 94 miljarder amerikanska dollar sedan 1991.
– Victoria Park är en möjlighet för oss att etablera oss på den svenska hyresbostadsmarknaden, säger Caleb Marcer, vice ordförande för Starwood Capital i ett pressmeddelande.
Victoria Parks aktieägare har på tre år sett sitt värde öka med 280 procent, när börsen öppnade på tisdagen hade Victoria Park aktien ökat med 11 procent.
Samtidigt bor deras hyresgäster i källa, eftersatta, mögliga lägenheter eller i bristfälligt renoverade till höga hyror.
Kravet på kommunalisering är högst aktuellt för att kunna driva bort banditerna på bostadsmarknaden.
Kristofer Lundberg
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.