Var är Zahid Baloch?  – Tortyroffer bortförd i hemlighet

Zahid Baloch har utsatts för ett fullständigt rättsövergrepp av gränspolisen och Migrationsverket, ett tjänstefel som kan komma att kosta honom livet.

Fredag den 9 mars skulle Zahid ha rätten att söka asyl i Sverige, då hade tiden för Dublin gått ut. Men utan att informera hans juridiska ombud har de i hemlighet överfört honom till Norge onsdagen den 7 mars där han har ett utvisningsbeslut.
Han har innan detta skett fråntagits alla möjligheten att kontakta någon eller fått möjlighet att ta med sig sina ägodelar. Sedan dess att gränspolisen fört Zahid från förvaret i Kållered, utanför Göteborg upphör all kontakt med honom. Telefonen är avstängd och han går inte att nå på sociala medier.
När Offensiv går i tryck har Zahid varit försvunnen i en vecka utan kontakt med familj, vänner och kamrater.
Innan en förflyttning sker ska det juridiska ombudet få informationen vilket inte skett, när en förflyttning har skett ska också det juridiska ombudet få information om att allt gått bra, så har inte heller skett.
Istället har Zahid förflyttats till Norge i hemlighet, utan möjligheter till kontakt med omvärlden. Varken familj, kamrater eller hans juridiska ombud vet var han befinner sig nu.
Det krävdes två dagar av eftersökande innan kamrater och ombudet fått ut informationen att han förflyttats. Inte heller Zahids läkare och psykolog fick någon information.
När ombudet besökte förvaret under torsdagen den 8 mars meddelade personalen bara att de inte viste var Zahid befann sig, samma svar fick medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna för vilka det krävdes en demonstration för att få veta att han inte befann sig på förvaret, vart han förts vet vi dock inte ännu.
Vi känner nu stor oro över situationen. Zahids hälsotillstånd är allvarligt, han är hjärtpatient med två hjärtinfarkter som ett resultat av den tortyr han utsatts för i Pakistan. Han har haft blodpropp och äter en rad mediciner.
Vi besökte honom senast söndagen den 4 mars, då hade han gått ned 8 kg av stress och oro och var inte i bra skick psykiskt med anledning av rädslan. Hans psykolog hade tidigare varit så orolig över hans tillstånd att hon åkt ut till förvaret och träffat honom då Migrationsverket ställt in deras möten.
Första hjärtinfarkten som resultat av tortyren hade Zahid i Norge 2014 där han levde två år innan han kom till Sverige i december 2014, i februari 2015 hade han en ny hjärtinfarkt i Göteborg.
Han medicineras också för psykiska besvär som ett resultat av den tortyr han utsattes för i Pakistan.
Zahid lider av posttraumatisk stressyndrom, återupplevanden, mardrömar och sömnproblem.
Zahid är politisk flykting från Balochistan, han levde 5 år som gömd efter att ha blivit illa torterad och dumpat i tron om att han var död.
Zahid har hunnit få många vänner och kamrater i Sverige, han är känd för att vara en hårt arbetande, hjälpsam och kärleksfull person. Men det är få som vet om hans verkliga bakgrund och vad han utsatts för.
När Pakistanska militären gripit honom utsattes han för piskrapp, han blev medicinerad och därefter slagen, en misshandel som inte känns i kroppen föränn medicinerna lämna kroppen, han fick ett frakturerat ben efter misshandel, hans fingrar hade brutits, lika så hans fotleder. Han kläddes av, utsatts för el-chocker mot könsorganet, utsattes för sexuella övergrepp och misshandel med redskap mot ändtarmen, han fick se anhöriga mördades framför ögonen på honom.
Tortyren pågick under tre månader.
Han har som ett resultat av behandlingen fått nedsatt rörelseförmåga efter tortyren vilken är dokumenterad av läkare i Sverige. Allt är väldokumenterat.
Röda korset behandlingscenter har behandlat honom för posttraumatisk stressyndrom och depression.
I Sverige har han genomfört flera självmordsförsök och behandlats på sluten psykriatisk vård efter självmordsförsöken.
Trotts vetskapen om detta väljer gränspolisen och Migrationsverket att i hemlighet föra över honom till Norge.
Zahid berättade under vårt sista samtal om hur minnena kommer tillbaka av att sitta inlåst i trånga utrymmen, vi kan bara föreställa oss den känsla han nu upplever av att fråntagits alla sina möjligheter att kommunicera med kamrater utanför.
Rättvisepartiet Socialisterna kommer göra allt vi kan för att ta reda på var Zahid befinner sig, redan har över 50 protester organiserats internationellt till stöd för hans rätt till asyl, världens ögon riktas nu mot Sverige och Norge.
Över hela världen följer människor vad som sker i detta fall.
Vi håller alla nivåer av de svenska myndigheterna ansvariga om något händer vår kamrat, alla från gränspolisen till förvaret, migrationsverkets beslutsfattare och den svenska regeringen.
Vi kommer visa hur de behandlar tortyroffer och politiska flyktingar i detta land.
Våra krav är att Zahid återförs till Sverige och att hans rätt att söka asyl respekteras.
Kristofer Lundberg
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.