Socialdemokraterna och alliansen vill sälja allmännyttan utan debatt och protester

Det blev nu klart i kommunfullmäktige att ägardirektivet förändras efter 48 röster mot 32. Ett allvarligt nederlag för allmännyttan där
Socialdemokratern gjorde gemensam sak med högeralliansen för att stänga dörren för demokratisk insyn i affärer som gäller utförsäljning av våra hem.

Utförsäljningar av allmännyttan, likt den stoppade affären i Rannebergen, kommer i framtiden kunna avslutas i slutna styrelserum utan demokratisk insyn. Besluten behöver numera inte tas i kommunfullmäktige i fortsättningen, det beslutade fullmäktige på torsdagskvällen.

Utanför fullmäktige demonstrerade Hyresgästföreningen Angered med krav på att försvara allmännyttan och inte ändra ägardirektiven.

– Röstar fullmäktige igenom detta förslag innebär det i praktiken att allmännyttans lägenheter kan styckas upp och säljas ut utan någon som helst demokratisk insyn eller påverkan. Detta blir extra allvarligt då vi vet att det redan nu finns planer på att sälja ut 3000 av allmännyttans lägenheter inom en femårsperiod, så Kristofer Lundberg ordförande Hyresgästföreningen Angered.

Utförsäljningen av 289 lägenheter i Rannebergen avbröts förra veckan. Detta efter att det framkommit polisuppgifter om att de hårt kritiserade bolaget Victoria Park anlitat underleverantörer kopplade till organiserad brottslighet.

Att den stoppade försäljningen i Rannebergen därmed tog en stor plats under fullmäktige är naturligt då försäljningen inte skulle ha stoppats om det nya ägardirektivet beslutats redan förra året.

Johan Zandin från Vänsterpartiet betonade att om skrivningen inte funnits där förra året hade försäljningen till Victoria Park blivit klar redan i oktober.

Roshan Yigit, Socialdemokraterna som försökt profilera sig som en vän av hyresrätten och allmännyttan försökte släta över debatten med argument om att den nya skrivningen inte skulle innebära någon skillnad vid affärer som den i Rannebergen.

Liknande argumenterade både Jonas Ransgård Moderaterna och Helene Odenljung Liberalerna men tillrättavisade och avslöjades av Daniel Bernmar Vänsterpartiet som också konstaterade att han vill att alla fastighetsförsäljningar ska avgöras i fullmäktige.

Kvällens vassaste debattör var Vänsterpartiets Bobbo Malmström som riktade en svidande kritik mot Socialdemokraterna och högeralliansen:

– När det planeras hospice i villaområden, konsulat i populära grönområden i stadens mer välbeställda delar, när det planeras bostäder för människor som flytt från krig då ska det hållas dialog med de oroade.
Men när kommunfullmäktige beordrar de ansvariga att hålla dialogmöte med de boende i Rannebergen, de vars hem som högeralliansen och socialdemokraterna ville sälja, då är det inga problem att skita i dialogen och istället skicka ut en enkät.

– Ett jämlikt Göteborg, lika villkor, det är fina ord men det är tydligt att det är viktigare att möta, informera, lyssna och ha dialog när det är resursstarka grupper som är oroade och mindre viktigt när det är hyresgäster vars hem man tänker sälja.

– Nu stoppades försäljningen i Rannebergen ändå, efter uppgifter om att Victoria Park skulle ha använt sig av entreprenörer med kriminella kopplingar. Victoria Park som ni intygade var en seriös fastighetsägare. Victoria Park som ni sa hade så bra referenser. Men ni hade fel och Hyresgästföreningen som tidigt pekade på problemen med Victoria Park hade rätt, dundrade Bobbo Malmström.

Rustan Hälleby Moderaterna var mer orolig för företagen än för hyresgästerna. Om det av polisen utpekade underleverantörerna med koppling till organiserad brottslighet säger Hälleby.

– Det som sker i Lövgärdet nu är att detta lilla lokala företag kommer gå i konkurs, det är olyckligt.

Ann-Sofie Hermansson Socialdemokraterna försvarade såväl Victoria Park som det nya förslaget utan att argumentera varför fram till dess att debatten hettade till och Hermansson konstaterade:

– Vi kommer behöva göra jättemånga av dessa affärer, med hänvisning till Rannebergen och fortsatte:
– vi kommer behöva avyttra, med hänvisning till allmännyttan.

Hermanssons uttalande avslöjar bakgrunden till beslutet. Socialdemokraterna har lutat sig mot högeralliansen för att kunna driva igenom en förändring av ägardirektivet för att i framtiden kunna genomföra utförsäljningar av allmännyttan utan demokratisk debatt och insyn.

Hyresgästföreningen måste redan nu förbereda alla krafter som försvarar allmännyttan för en nödvändig kamp. Fullmäktiges beslut avslöjar att vi går in i en tid där debattartiklar, uttalanden och politikerutfrågningar är otillräckligt. Detta måste kombineras med att Hyresgästföreningen mobiliserar hela rörelsen ut på gator och torg under valåret för att sätta bostadsfrågan högst upp på dagordningen i en gemensam kamp för allmännyttan.

RS Göteborg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.