Rädda allmännyttan – Stoppa ändringar i ägardirektivet

Idag går Göteborgs kommunfullmäktige till beslut om ägardirektivet i AB Framtiden. Skulle ägardirektivet ändras skulle framtida utförsäljningar av allmännyttan tas i slutna styrelserum utan att passera de demokratiska församlingarna och först komma de boende och allmänheten till del efter att människors hem redan blivit sålda.

FB_IMG_1496765636897

Förändringar i ägardirektivet har uppmärksammats i de stora protester som Hyresgästföreningen organiserat sedan i november men har drunknat i frågan om utförsäljningen av Rannebergen. Hyresgästföreningen organiserar idag nya demonstrationer klockan 15.00 utanför fullmäktige vid Kronhusbodarna.

Hade en förändring av ägardirektivet gått igenom tidigare så skulle 289 lägenheter i Rannebergen redan varit sålda till ökända Victoria Park i november. Nu sköts beslutet upp två gånger från kommunfullmäktige tack vare de massiva protesterna från de boende.

I januari stoppades affären helt då det avslöjats att Victoria Park haft underleverantörer kopplade till organiserad brottslighet.

Lärdomen från Rannebergen visar tydligt varför stora beslut om människors hem inte kan tas i hemlighet i slutna styrelserum utan måste passera de folkvalda och offentlighetens ljus.

Bostadsbolagets styrelse godkände under hösten 2017 en försäljning av 289 lägenheter i Rannebergen. AB Framtidens styrelse gjorde därefter samma bedömning. Men med anledning av ägardirektivet skulle ett slutgiltigt beslut tas i kommunfullmäktige. Därmed blev också frågan offentlig och kom allmänheten till del vilket vållade stora protester.

Det förslaget som ligger till beslut är att ta bort skrivningen om att ge politikerna sista ordet. Om affären inte passerar kommunfullmäktige så gäller affärssekretess och framtida utförsäljningar kommer till vår kännedom först efter att det är ett faktum.

Röstar fullmäktige igenom detta förslag innebär det i praktiken att allmännyttans lägenheter kan styckas upp och säljas ut utan någon som helst demokratisk insyn eller påverkan. Detta blir extra allvarligt då vi vet att det redan nu finns planer på att sälja ut 3000 av allmännyttans lägenheter inom en fem års period.

Rättvisepartiet Socialisterna har i tre massflygblad till 1600 hushåll i Rannebergen uppmärksammat politikernas planer och lyft detta på protesterna. Inne i kommunfullmäktige är det bara Vänsterpartiet som uttryckt sitt motstånd trots att frågan om Rannebergen tydligt visar varför frågan om människors hem inte kan beslutas bakom stängda dörrar.

När ägardirektivet togs upp i kommunstyrelsen var Daniel Bernmar, Vänsterpartiet den enda att visa motstånd.

Socialdemokraterna riskerar på nytt att med stöd av alliansen driva igenom ett beslut som minskar demokratin och insynen i viktiga frågor som gäller tusentals människors hem och framtid. Frågan alla bör ställa sig är varför. Att Moderaternas Jonas Ransgård anser att det finns en poäng med att de kommunala bolagens försäljningar ska stanna inom bolagens väggar ligger i att de vet om den massiva opinion som finns mot privatiseringspolitiken och är rädda att den offentliga debatten leder till protester som de i Rannebergen som innebar att försäljningen stoppades.

Hyresgästföreningen har i Rannebergen och Angered visat hur viktigt det är med social och politisk mobilisering för att försvara våra hem. Genom fortsatt organisering måste nu Hyresgästföreningen på nytt axla ansvaret för att sätta stopp för dessa planer på ändrade ägardirektiv genom att mobilisera folkrörelsen och oavsett beslut fortsätta att stå upp för allmännyttan och protestera mot kommande utförsäljningar.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.