Lars Johansson: Det hade inte varit osunt att sälja Rannebergen

Affären mellan AB Framtiden och Victoria Park är avbruten. En affären som varit hårt kritiserad av de boende i Rannebergen  med flera stormöten och demonstrationer mot kommunfullmäktige som sköt upp beslutet om försäljning av allmännyttan två gånger. Offensiv har sökt kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson  från socialdemokraterna hela veckan utan framgång men lyckas under fredagseftermiddagen nå socialdemokraternas Lars Johansson tillika ordförande i AB Framtiden.

Du uttryckte i slutet av förra året att affären med Victoria Park kändes trygg. Hur känns detta idag?

– Det framkom ny information och därför är affären avbruten, det är där vi befinner oss, menar Lars.

Det finns de som menar att detta inte alls var ny information för stadens politiker?

-Det är inte sant. Det var helt ny information för oss och vi har inte vetat något innan polischef Erik Nord meddelade oss förra veckan och vi agerade direkt på det. Enligt polisens spaningsarbete har det framkommit att kriminella grupperingar har kopplingar till renoveringsarbetet. Vi har därför ett extrainkallat möte nästa vecka då affären med Victoria Park gällande Rannebergen kommer att stoppas.

Med facit i han är det inte bra att affären inte gick igenom i november?

– Ärendet drog ut på tiden. Hade kommunfullmäktige hanterat ärendet snabbare hade vi hunnit sälja, men jag kan inte svara på hypotetiska frågor, hade vi sålt och sedan fått informationen så hade vi fått agera på annat sätt.

– AB Framtiden har 0-tollerans mot kriminella nätverk, det är vi tydliga med och det är viktigt att poängtera. Vi vet att kriminella försöker infiltrera byggsektorn och då måste man vara vaksam, det har Victoria Park inte varit. AB Framtiden arbetar aktivt och samarbetar med polis, mot den bakgrunden har vi fått till oss denna information.

Är då Victoria Park en lämplig fastighetsägare i Lövgärdet?

– Det kan inte jag bedöma i dagsläget, vi är intresserade av marken de äger, några andra affärer är vi inte intresserade av med dem.

Nu ska kommunfullmäktige gå till beslut om nya ägardirektiv där ni inom AB Framtiden kan få fatta beslut i slutna styrelserum om utförsäljning. Visar inte frågan om Rannebergen att detta behöver passera de demokratiska församlingarna och få ta tid?

– Det hade inte varit osunt att sälja Rannebergen med den information vi då hade, vi hade inte denna information och därmed hade försäljningen varit rätt, men detta är ju hypotetiska frågor, de går inte svara på. Men visst hade vi hamnat i en besvärande situation och då får vi agera därefter men vi kan inte förutsätta att att det ska hända saker.

Så om kommunen sålt till ett bolag som enligt polisen gör affärer med kriminella vilken situation hade de satt de boende i?

– Jag vet inte om de boende hade satts i någon situation, det bolaget hade väl satts i en situation? Men nu framkom det ny information, då agerade vi därefter, det kan komma att hända saker i framtiden också, då får vi agera då, men vi ka inte förutsätta att det händer saker.

Men är det klokt att stressa igenom affärer där en säljer ut allmännyttan?

– Det pågår kriminella saker runt om i staden, då det sker får vi agera därefter. Men inte förutsätta saker i förväg. Vi har inte stressat igenom någon affär, vi hade en liknande affär med Willhem, då var det samma procedur som nu.

Och hur upplever de boende sin boendesituation idag

– Där finns det delade meningar och jag vill inte gå in på det, där är affären avslutad och det tycker jag intervjun är också.

Boende i Lövgärdet framhåller behovet av en kommunalisering likt den i Hammarkullen 2015 då allmännyttan tog över det privata beståndet, hur ser ni på det?

– I Hammarkullen fanns det en säljare, det finns det inte i Lövgärdet idag. Vi vill åt marken för att bygga sedan återstår det att se om Victoria Park vill sälja när övriga affären inte blivit av.

Kan det bli en fråga om expropriering av marken annars ur samhällsbyggnadssynpunkt?

– Det har inte diskuterats, det är en lång resa. Sedan ligger inte den bollen hos AB Framtiden utan hos fastighetskontoret.

Med facit i hand. Var det en bra ide att sälja ut allmännyttan i Lövgärdet eller hade ni gjort annorlunda nu när ni vet hur det blivit?

– Det var nödvändigt vid tidpunkten, det är en hypotetisk fråga, man måste se hela bilden, men det var nödvändigt då.

RS Göteborg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.