Försäljningen av Rannebergen stoppad

wp-image-1377389433jpg
Försäljningen av 289 lägenheter i Rannebergen till hårt kritiserade Victoria Park har stoppats. Frågan skulle upp på dagordningen till kommunstyrelsen idag men drogs tillbaka efter uppgifter från polisen om att Victoria Park har anlitat företag och personer kopplade till organiserad brottslighet.

Polisens information till Framtiden rör misstankar om att fastighetsbolaget Victoria Park ska ha anlitat ett bolag, där kriminella haft inflytande. Ett bolag som ska ha utfört renoveringar av fastigheter i Lövgärdet, rapporterar SVT.
Boende i Rannebergen, Rättvisepartiet Socialisterna, Vänsterpartiet och Hyresgästföreningen har länge protesterat mot försäljningen och har pekat ut Victoria Park som ett oseriöst företag. Tidningen Hem och Hyra har avslöjat att företaget har hotat boende med olagliga böter om de inte lämnar ifrån sig nycklar till underleverantörer.
Boende i Rannebergen har länge protesterat mot försäljningen. De har pekat ut Victoria Park som ett oseriöst företag, tidningen Hem och Hyra har avslöjat att företaget hotat boende med olagliga böter om de inte lämnar ifrån sig nycklar till underleverantörer.
Men stadens ledande socialdemokrater har inte velat lyssna på kritiken.
Enligt polisen är dock inte informationen ny. De ledande politikerna har haft informationen från polisen under lång tid. Trots detta var de beredda att driva igenom försäljningen bakom ryggen på de boende i Rannebergen.
Hade det inte varit för protesterna så skulle affären redan gått igenom under 2017. Men tack vare trycket från de boende så sköts beslutet upp två gånger efter massiva möten och demonstationer där hundratals deltog och över 2000 skrivit på protestlistor.
När kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) idag inledde mötet gjorde hon det med att plocka bort affären från dagordningen.
Enligt tidningen ETC ligger nu frågan hos kommunens kunskapscenter mot organiserad brottslighet.
Ann-Sofie Hermansson var fåordig då hon intervjuas av Sveriges Radio P4, men anser inte att boende i området bör oroa sig.
Till Göteborgs Posten säger AB Framtidens ordförande Lars Johansson (S) att företaget har för avsikt att stoppa affären.
– Vi har för avsikt att avsluta affären mot bakgrund av den information som vi har fått kring de spaningar som polisen gjort, säger han.
Enligt tidningen Hem och Hyra gäller polisinformationen att Victoria Park anlitat företag med kopplingar till organiserad brottslighet, vilket Lars Johansson bekräftar i Sveriges Radio P4.
Kommunen kommer att lägga ett bud på marken, men att byta bort eller sälja delar av Rannebergen är inte längre aktuellt.
Som Offensiv rapporterat om tidigare så ligger även ett förslag till kommunfullmäktige om ändrade ägardirektiv som skulle innebära att AB Framtidens styrelse själva får besluta om utförsäljningar utan att passera de demokratiska församlingarna.
Hade kommunfullmäktige redan fattat beslut om nya ägardirektiv hade AB Framtiden kunnat fatta beslut om att sälja ut Rannebergen utan att passera fullmäktige, då hade vi haft en annan situation idag.
Den nu uppmärksammade skandalen kring Victoria Park måste därför även lyfta problematiken kring ändrade ägardirektiv. Avslöjandet om Victoria Park bör även gälla mer än ett stopp kring affären i Rannebergen, företagets hela bestånd i Lövgärdet bör kommunaliseras.
Offensiv har sökt Ann-Sofie Hermansson för en kommentar utan framgång.
RS Göteborg
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.