Vittnesmål från Victoria Parks lägenhetsbestånd

På Göteborgs kommunfullmäktigemöte i januari kommer stadens politiker besluta om de 289 lägenheterna i Rannebergen säljs ut eller inte i en byteshandel med ökända privata Victoria Park. Beslutet blev uppskjutet två gånger i slutet av 2017 efter massiva protester från de boende i Rannebergen. Hundratals samlades på möten och demonstrationer under två månaders tid.

Vad är det som de boende i Rannebergen är så oroliga för? Offensiv besöker Lövgärdet i Göteborg, Hässleholmen i Borås och Ramels väg i Rosengård för att se vilken typ av bolag Victoria Park är. Det är skrämmande likt hur de boende upplever företaget och sin boendemiljö i de tre städerna.

Offensiv har kontaktats av Viktoria Nielsen som bjuder hem oss till Lövgärdet för att berätta om sin boendesituation. Vi kommer till Vaniljgatan och möts av ett vattenläckande och förfallet trapphus, en trasig ruta i trapphuset på våning två och glassplitter. Viktoria berättar att det är hon och grannarna som sopat, trots att rutan varit trasig länge har inte bolaget åtgärdat det eller ens städat bort glaset.

Viktoria har bott i Lövgärdet sedan 1997, då var beståndet kommunalt och ägdes och förvaltades av Poseidon. Men ett år senare 1998 såldes lägenheterna ut till GE Capital, därefter har husen bytt ägare genom åren, men igen har velat ta ansvaret för underhållet.

Viktoria trivs i området och i den nuvarande lägenheten har hon bott i 9 år. När hon flyttade in så var det Stena Fastigheter som ägde och förvaltade.

Även om det går att ha synpunkter på Stena Fastigheter går de inte att jämföra med Victoria Park. När det var något som behövde åtgärdas i lågeheten tidigare så gjordes det relativt omgående och vi fick avdrag på hyran för tiden det tog att åtgärda, berättar Viktoria.

2012 var det en vattenläcka där de ordnade med fasaden, jag behövde inte betala hyra på tre månader och de tapetserade mitt vardagsrum som kompensation för att vi haft byggjobbare här.

Victoria Park bryr sig inte, de var inställsamma till en början, men det förbyttes snabbt. Idag är det åt hellvete, säger Viktorian.

Liknande vittnesmål har vi fått från Hässleholmen i Borås. Där vittnar de anställda på det kommunala bolaget om att Victoria Park talade mycket om socialt ansvarstagande innan köpet, men efter köpet så har de lyst med sin frånvaro.

Viktoria sätter på en kanna kaffe, i bakgrunden smattrar ett fläktelement. Det är kallt i lägeneheten, på dagen är det 16 grader och på natten 12 grader, berättar Viktoria.

Efter månader av klagande har hon fått ett fläkltelement som flyttas runt i lägeneheten berodende på i vilket rum en vistas i. Hon visar oss runt i lägenheten och kylan är påtaglig inte minst på golvet i sovrummen där fläktelementet nu inte stått.

Min son är 11 år och sover med kläder och raggsockar på för att inte frysa, vissa nätter sover vi tillsammans för att det är för kallt och vi bara har ett fläktelement.

Viktoria kontaktade Victoria Park om kylan i lägenheten, att elementen inte är på någonstans i lägenheten, hon får till svar att det inte finns något att göra. Vi känner på elementen som är kalla trots att det är december och minusgrader ute.

Situationen är inte unik för Lövgärdet. När vi den 20 december besökte Ramels väg i Rosengård Malmö möttes vi av liknande historier.

Katarina och Hanna är två tonårstjejer som bor hemma hos föräldrarna på Ramels väg. De berättar om hur kallt det är i lägenheten.

Det är inte mer än 16 grader på kvällen och på dagen stängs värmen av. Det var bättre tidigare, vi upplever det sämre nu, säger Katarina och Hanna.

1998 flyttade föräldrarna in i lägenheten, då var det betydligt bättre än nu.

Victoria Park sparar in på det mesta, menar de.

Familjen har en trea med renoverat kök och toalett som de betalar 7 800 kronor för.

När det är problem tar det tid att få det åtgärdat, säger Hanna och Katarina.

Det är mycket en kan ha synpunkter på om hur Victoria Park sköter sina bestånd. I Lövgärdet visar Viktoria hur det kan gå till.

Titta här på avloppet i badrummet, det lagades med silvertejp och stripes i omgångar, men det sitter inte fast. Tejpen lossnar när det blir blött.

Men det är inte bara eftersatt underhåll och bristfälliga åtgärder och renoveringar hon har synpunkter på.

Bemötandet på kontoret är nonchalant, otrevliga och i vissa fall även hotfulla. Hela södra Lövgärdet har förfallit sedan Victoria Park tog över och det har gått fort, bara tagit 2,5 år. En rent av känner skillnaden i området, säger Viktoria.

Victoria Park har utan dialog med hyresgästen tagit bort taket på balkongen, den går nu inte att nyttja mer än soliga sommardagar.

De gör inte hälften av det jobb som de tidigare bolagen gjort. De städar inte trapphuset, det är vi grannar som håller rent för att vi vill ha det fint där vi bor. De städar inte utemiljön.

Viktoria berättar om en droppande kran i köket, det tog sex månader innan de kom och åtgärdade det. Detta i ett beståd där hyresgästerna är de som betalar för vatten.

Fler och fler vill flytta, det är synd med så fint område, nära till naturen och sjön. Men lägeneheter och närområdet förfaller och känslan av otrygghet brer ut sig. Viktoria Park är högst ansvarig för otryggeten och den verksamhet de låter växa fram, säger Viktoria.

Det är eftersatt underhåll, vägglöss brer ut sig, bara i ett av husen på Vaniljgatan i Lövgärdet är det 18 lägeneheter med vägglöss, berättar Viktoria. En problematik som växer då Victoria Park inte vill ta något ansvar och därmed låter fler drabbas.

I Viktorias lägenhet är det ett stort hål i golvet, ett hål som bara växer och växer men inte åtgärdas. Viktoria betalar idag 6 379 för sin trea, för tre år sedan när Stena ägde fastigheterna betalade hon 5 779 kronor.

På Ramelsväg i Malmö är Ibrahim den första som vi möter och han håller inte inne på kritiken.

De behandlar oss som djur, säger han.

De hjälper inte till i området, de är slarviga med det som åtgärdas, trots detta betalar vi dyra hyror. Det kanske funkar för de som kan fixa saker själva. Allt gammalt som är sönder får vi betala betala för, allt som åtgärdas även om det är underhåll, berättar Ibrahim och visar oss källarutrymmet som är vattenfyllt på Ramelsväg.

Hemma i Göteborg försäkrar Ann-Sofie Hermansson från den socialdemokratiska ledningen att det inte blir några hyreshöjningar med Victoria Park som ny ägare i Rannebergen. Men hur ser det ut i verkligheten? Vi låter Ramels väg stå som exempel.

Jag flyttade in för två år sedan, då var lägenheten helt nygjord. Det är en lagerlokal som byggdes om till lägenhet. Jag betalar 9 410 kronor i hyra för en 3:a, säger Fatima och fortsätter, i lägenheten är listerna inte raka, jag har problem med insekter vilket jag klagat på sedan jag flyttade in, jag har klagat många gånger utan att något händer. Vattenkranen kan inte spola varmt vatten i köket utan att jag håller i kranen för att den inte ska gå tillbaka till kallt. De är omöjliga att få tag på både entrepenörer och Victoria Park, berättar Fatima.

Jag hade problem med en kyl, men de ändrade hela köket, jag betalar 5 900 kronor för en 2:a säger Mustafa även han på Ramelsväg.

Kritiken kommer inte bara från hyresgäster. Vi möter Anticimex som är ute på uppdrag på Ramels väg, me är han hör att vi gör ett repotage så hänvisar han istället till sin chef. Brevbäraren är dock mer talför.

Det luktar sopor, bajs och kiss. Det ligger tidningar på golvet och utanför portara, det känns som om det är ett område där företaget inte bryr sig, där hyresgäster slutat bry sig säger brevbäraren.

Vi vill ge Victoria Park en chans att svara på kritiken. Men på Victoria Parks kontor möttes vi först av låsta dörrar. En hyresgäst som klagar på sin kalla lägenhet släpper in oss. En man som inte presenterar sig, visar oss genast dörren och hänvisar alla frågor till en mailadress.

Det gemensamma för hyresgästerna i såväl nyrenoverade och orenoverade lägeneheter på Ramels väg var att de är kalla och upplever en fastighetsägare som inte bryr sig och som var svåra att få tag på.

De flesta har mycket åsikter, men få vågar ställa upp med fullständigt namn eller bild med rädsla för vad det skulle innebära. Samma problematik upplever vi i samtliga av Victoria Parks bestånd, det är hyresgäster med med mycket åsikter men få som vågar tala.

Hemma i Lövgärdet förstår Viktoria Nielsen problematiken. Men vägrar själv vara tyst.

Jag har alltid varit en person som säger vad jag tycker. Vilken förändring kommer om vi inte påpekar de brister som finns.

Sara Berlin och Kristofer Lundberg

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.