Uppror mot utförsäljning i Rannebergen

wp-image-1377389433jpg

Den kommunala framtidskoncernens planer på att sälja ut 300 av allmänyttans bostader inom Bostadsbolagets bestånd möter stora protester i området.

När Hyresgästföreningen i tisdags bjöd in till möte i skolans matsal gick ilskan att ta på bland de 360 av områdets hyresgäster som samlades för att protestera mot de planerade utförsäljningarna.

Talare efter talare avlöste varandra med en blandad oro och ilska med uppmaningar till kamp mot de politiska beslutsfattarna.

Det var tydligt att det nu handlar om mer än bara 289 lägenheter, det handlar om en uppdämda ilska av åratal av nedskärningar, borttagen social service och växande otrygghet som följt i dess spår.

– Det handlar i slutändan om vilket samhälle vi vill leva i, ett samhälle i trygghet med långsiktiga ägare, eller oseriösa spekulanter med kortsiktig vinstmaximering i tanken, sa Kristofer Lundberg, ordförande i Hyresgästföreningen Angered.

– De planerade utförsäljningarna går att stoppa, politiska förslag och beslut går att stoppa med kamp och organisering, av att gå samman besitter vi styrkan till nödvändig förändring, sa Kristofer Lundberg och uppmanade till demonstrationer vid Kommunfullmäktiges nästa möte 23 november.

Nu mobiliserar Hyresgästföreningen till att göra de boendes röster hörda inför kommunfullmäktiges beslut.

– Vi måste vara organiserade, för att inte köras över, säger Sara Juaniquina Svensson som valdes in i en arbetsgrupp för att organisera demonstrationerna.

Sara har bott i Rannebergen i fyra år. Innan dess bodde hon i Lövgärdet där Victoria Park har sitt bestånd och är hårt kritiserade.

Mötet var det andra på en vecka. Det första mötet fick avbrytas då det samlade för många än vad som skulle få plats i den lokala Hyresgästföreningens lokal på Fjällveronikan.

– Kampviljan är god och nu kommer vi organisera oss i olika aktivitetsgrupper för att kunna protestera mot den här bytesaffären säger Camilla Liljeblad, lokala ordföranden i Hyresgästföreningen i Rannebergen till SVT.

Boendes oro över att Victoria Park skulle etablera sig i Rannebergen genom bytesaffären med Bostadsbolaget handlar om dess marknadsstrategi att köpa upp eftersatta lägenheter som inte åtgärdas förbön boende flyttar och då genomför bristfälliga ”topprenoveringar” som höjer hyrorna kraftigt. I spåren följer en politik där de struntar i det löpande underhållet i väntan på att släppa in en ny hyresgäst

Offensiv rapporterade redan förra veckan om det beslut som tagits i först Bostadsbolagets styrelse, sedan i AB Framtiden om en bytesaffär mellan Bosgadsbolaget och Victoria Park där kommunen får byggbar mark i Lövgärdet mot lägenheter i Rannebergen. Bara Vänsterpartiets representanter sade nej vilket innebär att både Socialdemokraterna och Miljöpartiet bryter sina vallöften från 2014 om att inte sälja ut allmännyttan.

Kommunfullmäktige är den instans som kommer fatta det avgörande beslutet. Därför samlar Hyresgästföreningen till demonstration den 23 november er för att påverka de politiska beslutsfattarna.

Amer Mohammed Ali

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.