”En milstolpe i kampen mot nazismen” Göteborg 30 sept: 20 000 stoppade NMR

Av Offensivs reportrar

Den 30 september 2017 markerar redan en milstolpe i den antirasistiska historien. Veckor av skryt och hot från nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) slutade med att de inte ens kunde ta sig fram till sin samlingsplats utan fick stå i flera timmar innan de till slut fick ta sig tillbaka till en parkering i Mölndal – 29 gripna nazister färre. Media bedrev en skamlös hets mot påstådda vänsterextremister för att skrämma folk från att delta – alla som skulle demonstrera mot rasismen – dagarna och timmarna innan demostart.

Men inget hindrade massorna för att först droppa in och sedan strömma in på Heden. Där var nya och gamla antirasister, unga, gamla, vita, svarta, från norr till söder. Det var helt fantastiskt.

Uppemot 20 000 gick man ur huse och satte stopp för nazistmarschen. Banderoller som ”Järnvägare mot rasism”, ”Spårvägare mot nazism”, ”Studenter mot rasism” och ”Folkmusiker mot rasism”, svajade i vinden. Här fanns också hamnarbetarna, kommunalare, hyresgästföreningar, ja här fanns alla möjliga antirasister.

Så går det när nazister ges ”tillstånd” att försöka avskaffa yttrandefriheten för alla andra – då måste vi alla andra reagera och sätta stopp. Och det gjorde vi. En terroristorganisation som NMR, som bombat två flyktingförläggningar och en fackföreningslokal här i Göteborg, ska INTE tillåtas marschera och frånta allas vår trygghet.

Heden, där nazistmarschen var tänkt att passera, var öppen och det var lätt att röra sig ut och in. De 1000 poliserna vaktade nazisterna och deras planerade marschväg. Det var en mycket stor efterfrågan på antinazistiska pins vid Rättvisepartiet Socialisternas bokbord och drygt 250 personer köpte Offensiv med framsidan ”Alla till Heden – Stoppa nazistmarschen”.

Vid ett-tiden började demonstranter ta sig till olika tvärgator till Sten Sturegatan där det var tänkt att nazisterna skulle marschera. När rapporter kom att nazisterna var fast vid Focus-huset nära Liseberg tog Rättvisepartiet Socialisterna på Heden täten för ett demonstrationståg med tusentals som gick mot Liseberg där nazisterna fastnat.

När vi kom fram såg vi några nazistflaggor bakom polisavspärrningarna. Även andra antirasister hakade på talkörer som kunde höras högt genom vår bärbara ljudanläggning.  ”Inga gator, inga torg åt nazister i Göteborg”.

Det våld som förekom kom från poliser som utan förvarning brutalt pressade på, även med hästar, för att få oss att backa. Det var väldigt få antirasister som trots polisvåld valde att kasta något – ett bra tecken på hög medvetenhet.

Vi hade alla genom att vara så många skapat ett tryck som gjorde att polisen stoppade nazisternas marsch. En sådan antirasistisk seger ska inte smolkas med meningslöst kastande från ett litet fåtal.

Som Dagens Nyheter skrev: ”den nazistiska demonstrationen i Göteborg hann aldrig ens starta. Nordiska motståndsrörelsen stoppades redan innan de kom till sin tillståndsgivna samlingsplats. Istället för nazister tog motdemonstranter över Göteborgs avstängda gator”.

Att vi var så många, en av de största demonstrationerna mot rasism och nazism någonsin i Sverige, satte också tryck på polis och media. Alla stora nyhetsbolag sa nu rakt ut att NMR är nazister, från att tidigare kallat dem ”högerextrema” etc. De har också svårt att argumentera mot att demonstrera och stoppa nazisterna.

En annan faktor var nazisternas våld. De är så våldstinna att de startade dagen med att gå till attack mot polisen och hägnades in. Vilken demoralisering detta är för nazisterna visas av de interna motsättningar som redan gror på den så kallade Nordiska Motståndsrörelsens egna sidan efter fiaskot. Nazisterna är djupt besvikna över att de var så få. De var färre än 500, i det som de påstått skulle bli den största nazistmarschen sedan andra världskriget. Deras ledare Simon Lindberg var bland de första som greps.

Nu måste antirasismen ta vara på den spektakulära framgången och bygga på organiseringen. Nazisterna kommer vara stukade ett tag men det är den politiska situationen som givit dem spelrum och den måste bekämpas.

Rättvisepartiet Socialisterna tackar alla socialister och fackliga som mobiliserat till denna dag, alla 20 000 som slöt upp och alla medlemmar för de senaste veckornas arbete.

Nu gäller det att bygga grupper bland alla de elever som var där, bland alla hyresgäster osv. Rättvisepartiet Socialisterna och andra föreningar bjuder in till ett nätverksmöte kl 18.00 4 oktober i Hagabion.

TILLÄGG:

Efter att tusentals antirasister samlats för att blockera nazisterna där de stod, och polisen tvingades omfördela sina resurser dit, firade antirasister på Heden genom att gå igenom avspärrningarna och tåga på gatorna som var tilltänkta för nazistmarschen. ”Seger!” och ”Vi har vunnit!” skanderades efter nyheten att nazisterna stoppats.

Läs också: Nazisterna stoppades i Kortedala (2012)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.