Vi behöver fler föreningslokaler inte färre

20170813_184845

I söndags samlades 22 personer tillsammans representerandes nio olika föreningar baserade i Hammarkullen samt en arbetsplats.

Mötet utgick från det behov som finns hos föreningslivet och de lokala handlarna. Mötet organiserades av Förortsrådet 424 Hammarkullen som samlar föreningar och arbetsplatser i ett gemensamt forum där en diskuterar gemensamma krav och mål.

Mötet präglades av den oro föreningsaktiva känner över utvecklingen i området där behovet hos de lokala föreningarna körs över av politiker, stadsdelsförvaltning och kommunala bolag vilket nu också påverkar de lokala handlarna.

Trots dialogprocesser tas beslut i forum föreningarna eller boende inte har tillgång till, det sker ständigt processer som boende och föreningar inte får kännedom om på sidan av alla dialogmöten.

På ett möte mellan Somaliska Föreningen och Bostadsbolaget dit även Rättvisepartiet Socialisterna bjudits in som observatör meddelade Bostadsbolagets distriktschef Johan Wilck att de på sikt vill tömma förenings- och butikslokaler på Bredfjällsgatan för att ombilda till lägenheter. Föreningar ska istället hänvisas till ett gemensamt aktivitetshus  som får bokas från gång till gång vilket upprör många föreningsaktiva. Besluten är inte förankrade i området bland de många föreningar som i åratal väntat på möjlighet till en egen lokal.

På mötet under söndagen samlades föreningar som saknar lokal, föreningar som har behov av annan typ av lokal och föreningar med fasta lokaler men som oroas av utvecklingen.

Beslut togs om en gemensam demonstration den 19 september kl 18.00 på Hammarkulletorget med krav på fler lokaler och samlingsplatser inte färre, att det kommande aktivitetshuset organiseras och styrs av föreningarna i området, att beslut som tas gällande området måste förankras bland boende, föreningar och arbetsplatser i en verkligt demokratisk process samt att beslut som tas ska leda till att öka trygghet och framtidstro i området.

Det beslutades också om att bjuda in beslutsfattare till ett gemensamt möte den 4 oktober för att diskutera behoven i området.

Ur ett trygghetsperspektiv och föreningsperspektiv är det ingen bra ide att stänga förenings- och butikslokalerna på Bredfjällsgatan. Men även ur stadsbyggnadssynpunkt är det en dålig idé att tömma förenings och butikslokaler som ligger i bottenplanen på hyresfastigheten och i stället samla alla föreningar i ett särskilt hus.

Denna typ av beslut riskerar att utarma gatumiljön och skapa övergivna, tomma  och otrygga platser för de boende när människor slutar att röra sig i området.

Det som borde göras på ställen som Hammarkullen är som man annars gör i stadens centrala delar att bilda stadsgator av de ensliga gångstråken genom att bygga hus längs med dem – hus med både bostäder och lokaler som kan användas av företag och föreningar.

Bostadsbolagets politik att drar in på förenings- och butikslokaler för att göra om dem till bostäder är en kortsiktig paniklösning som inte kommer ge speciellt många lägenheter i förhållande till de behövs som finns.

Bostadsbolagets nya ledning måste därför få hjälp att tänka nytt och omvärdera sitt beslut och lyssna på lokalsamhället expertis.

Kristofer Lundberg

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.