Dubbla budskap från Bostadsbolaget

img_20160830_091238.jpg

Dubbla budskap från Bostadsbolaget från chefer och politisk ledning. Offensiv intervjuar distriktschefen Johan Wilck och ordförande Johan Zandin Vänsterpartiet.

– Vi har beslutat att stänga lokaler där det idag finns föreningar och butiker. Det är den vägen vi vandrar idag, säger distriktschefen Johan Wilck när Offensiv ringer upp.

Finns det verkligen ett beslut, vilka har i så fall tagit det beslutet att stänga förenings- och butiklokaler på Bredfjällsgatan?

– Det finns inget beslut om just dessa lokaler. Men AB Framtiden har gett oss detta uppdrag.

– Vi behöver fler lägenheter i befintliga hus. Detta är i grunden bostadshus. Handel och föreningslokaler är bättre att samla på torgen än i befintliga bottenvåningar.

Tycker ni verkligen att det är en bra ide att stänga lokaler som anpassats för föreningar i ett område med så rikt föreningsliv som Hammarkullen?

– Stänga och stänga, vi frigör ytor. Det är en medveten strategi. Man får ju vara förändringsbenägen. Man måste ju våga prova.

– Vi ersätter då dessa med 600 kvadratmeter gemensamma ytor. Det är mer prisvärt.

Men det går ju inte att jämföra egna lokaler med gemensamma lokaler att dela med andra. Vissa föreningar har ju daglig verksamhet, vissa är i behov av att förvara sina karnevalsdräkter?

– Vi är tydliga i detta läge. Vi kommer jobba hårt för detta. Inte bara i Hammarkullen utan i hela Göteborg.

Ur en ren trygghetssynpunkt spelar föreningslivet en viktig faktor och skapar liv och rörelse i området. Är det medtaget i beräkning?

– I vissa områden är det bra att bli av med föreningar. Vissa föreningar skapar mer problem än de löser.

Vilka föreningar pratar du om?

– I allmänhet är det så.

– Det kan komma och gå problem. Det är bra att få ordning och reda. Det gäller Hammarkullen, Bergsjön, Biskopsgården.

Det blir svårt att ha en seriös inställning när du slänger dig med olika anklagelser utan att vara konkret. Detta går dessutom emot det som diskuterats mellan Bostadsbolaget, Hyresgästföreningen och de boende på gemensamma dialogmöten.

– Det finns olika önskemål, olika människor vill olika saker.

– Den som skriker högst kan inte alltid få sin vilja igenom. På sikt lönar sig detta beslut, det blir ordning och reda, städat och snyggt.

– Vi har 100 procent anslutningsgrad, Hyresgästföreningen har 30 procent. Vi har därmed bra insyn i vad människor tycker. Det är många som pratar med oss.

– De flesta Hyresgästföreningar nyttjar ju lokalerna två timmar i veckan.

Menar du på allvar att du jämför att betala en hyra till Bosadsbolaget med ett medlemskap i förening?

– Varför ska du hårddra det? Så fort det är något är du snabb på att kritisera. När jag uttalade mig för kameraövervakning i Hammarkullen var du snabbt ute i radio och kritiserade detta. Du gör en höna av en fjäder.

– lokalerna är tomma eller blir tomma. Men om ingen flyttar ut så är de kvar.

Det gemensamma aktivitetshusets 600 kvadratmeter är väl bättre som komplement och inte som ersättning till befintliga lokaler?

– Det bästa hade varit om alla fick en lägenhet gratis eller?

– Jag har pratat med Johan Zandin. Han tycker detta är en bra idé, det är politikerna som beställt detta. De har gett oss order om detta de rödgröna.

– Vi har inte hittat på det, jag har inte hittat på det, säger Wilck.

Offensiv ringer därmed upp Johan Zandin Vänsterpartiet tillika ordförande för Bostadsbolaget.

– Vi har inte diskuterat detta. Från politiken har vi sagt att om det finns tomma lokaler som inte går att hyra ut så kan man om möjligt ombilda dessa till bostäder.

– Bredfjällgatan vet jag inget om. Det vet du nog mer än mig.

– Hela AB Framtiden har ju gått ut med detta om att bygga lägenheter i befintliga hus. Men då måste man ju också göra en helhetsbedömning.

– Vilka behov som finns i stadsdelen, vilka behov har föreningarna? Därefter får man göra en bedömning på om det är rätt väg.

Ska inte dessa 600 kvadratmeter vara ett komplement? Det kan ju inte ersätta befintliga lokaler om det är en satsning?

– Jag vet att det finns olika behov. Vissa har ett behov andra har mer behov att samlas flera gånger i veckan. Jag tänker mig att det måste finnas båda. Vi måste värna om föreningslivet.

– Det borde gå att skapa en dialog mellan föreningsrådet, föreningsstöd och Bostadsbolaget på en Hammarkullennivå och se om ni kan hitta lösningar.

– Om de lokalt tror att vi menar att alla lokaler ska bort så har de missuppfattat. Nu tillför vi lokalyta, kanske ser vi att behovet är större. Då får vi titta på det. Som ordförande ska jag följa detta på håll, avslutar Johan Zandin.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.