Stoppa nazisterna 30 september

9nov

Nazisterna i den så kallade nordiska motståndsrörelsen mobiliserar till det de själva förväntar bli den största nationalsocialistiska samlingen sedan andra världskriget.

Det finns ett stort behov att fysiskt stoppa nazistmarschen, men att att utlysa parollen ställer organisatoriska krav och behov av samordning mellan alla de grupper som kallar sig antifascister.
Men samtidigt måste det redogöras vilka dessa nazister är, hur det kommer sig att de går framåt och vilka metoder och taktiker som antifascister bör anamma i dessa tider.

Vilka är nazisterna som kommer till Göteborg?
Den så kallade nordiska motståndsrörelsen (nmr), tidigare svenska motståndsrörelsen är det som sökt tillstånd att marschera i centrala Göteborg lördagen den 30 september, samma dag som Bokmässan.
Nmr har grenar även i andra delar av norden och på en av organisationens aktiviteter i Helsingfors misshandlades en ung man till döds i augusti förra året.
Nmr vill bilda en nordisk nationalsocialistisk republik. Organisationen är sluten, militärisk disciplinerad och starkt hiarkisk och söker vid sina samlingar konfrontationer med allmänhet, antirasister, media eller ordningsmakten.
På deras större samlingar är de uniformerade med svarta byxor, vita skjortor och gröna slipsar. Fanborgen är skyddad av uniformerade aktivister med sköldar.
Deras samlingar är inget annat än propaganda och förberedelser till våldsattacker, där inte bara fanstängerna är vapen, utan här är de också beväpnade med knivar, knogjärn och glasflaskor.

”Nu tar vi över Göteborg” lyder mobiliseringsrubriken på nazisternas hemsida.
Samlingen med mobilisering från hela landet och andra delar av Europa är självklart ett försök i att återetablera sig i Göteborg och Västsverige.
Nmr har länge varit tillbakatryckta från Göteborgs gator. Detta sedan nio år tillbaka då de å ena sidan möts av massprotester, som i Brunnsparken hösten 2008 som det mest lyckade exemplet då uppåt 1000 antifascister med kort varsel på Rättvisepartiet Socialisternas uppmaning blockerade deras möte och då de gått bärsärkagång på Göteborgs gator och därmed åkt på långa fängelsestraff å andra sidan.
Även här var det RS-medlemmar som ingrep och under tumultartade former kunde gripa och hålla kvar ett par av nazisterna i väntan på polis, vilket ledde till identifiering och bevismaterial i form av videoinspelningar kunde tas omhand som sedan kom att bli fällande i en lång rättslig process mot flertalet av deras medlemmar.
Det var även nmr som attackerade en fredlig antirasistisk manifestation i Stockholmsförorten Kärrtorp 2013, där svaret blev den största antirasistiska demonstrationen i Sverige med 20 000 deltagare på initiativ av nätverket, Linje17 mot rasism.
Året innan dömdes en aktivist för mordet på Joakim Karlsson i Vallentuna, en annan nmr-aktivist är fortfarande på fri fot och misstänkt för mordet.
I mitten av juni 2016 mördades en 61-årig kvinna och hälften av de åtalade hade kopplingar till nordiska motståndsrörelsen.
Detta är bara ett axplock från vad organisationen har i brottsregistret, som är fyllt med mord, dråp, försök till mord och dråp, misshandel, mordbränder, skadegörelse, hets mot folkgrupp osv.

Nmr har i dagsläget två kommunala mandat. Detta utan folklig förankring. De har hittat ett sätt att ta sig in ”bakvägen” i de parlamentariska valen.
Pär Sjögren kom i slutet av sommaren att ta plats Borlänges fullmäktigesal som representant för nmr. Några väljare hade i senaste valet skrivit hans namn på en blank SD-valsedel, vilket gjorde han till suppleant. Nu då ordinarie ledamot avgår tillfaller platsen honom.
Detta är på samma sätt som Pär Öberg i Ludvika valdes in för organisationen i senaste valet.

Nazisternas brott
Från 1983 till 2016 har totalt 44 nazistiska mord skett i Sverige.
Nmr och dess förgångare är ansvariga till flera av dessa.
Tillfälligheter har gjort att siffran inte är högre.
I ett av de tre bombdåd som utfärdats av nmr i Göteborg sedan ifjol så skadades bland annat en personal allvarligt.
Hotet från nazisterna ska aldrig överdrivas, men så länge de kan härja utgörs ett direkt dödligt hot mot enskilda.
Att nazisterna nu flyttar fram sina positioner är ingen hemlighet och att de trots sin isolering skördat mer än ett människoliv per år i landet under en 34- års period visar på faran om de tillåts växa och/eller ha dessa stora mobiliseringar.

Nedan följer några av nmr-kopplade händelser under en 13-års period.

2004 dömdes tidigare ledaren för Svenska Motståndsrörelsen idag nmr, Klas Lund, till 4 månaders fängelse för olaga vapeninnehav. Han är även sedan tidigare dömd för dråp, rån och misshandel.

2005 hyllade nmr de nazister som vandaliserade HBT-restaurangen Torget under Pride i Stockholm genom att publicera deras manifest och egna bilder på sin hemsida.

2006 misstänktes nmr av polisen ligga bakom misshandeln av ett antal studiecirkeldeltagare i ABF:s lokaler i Vimmerby.

Samma år dömdes ledaren för Svenska Motståndsrörelsen i Dalarna till villkorlig dom för två fall av vapenbrott och brott mot vapenlagen. Samtidigt dömdes en annan man, med kopplingar till nmr till villkorlig dom och dagsböter för två fall av vapenbrott, brott mot vapenlagen och dopningsbrott.

I juli 2006 dömdes fyra aktivister från nmr och deras tidigare ungdomsförbund av Högsta Domstolen för hets mot folkgrupp.

2006 häktades och dömdes också nmr:s Simon Lindberg för misshandel efter att sökt upp RFSL medlemmar i deras lokal och misshandlat dem.

2007 hyllade nmr på nytt den grupp som angrep Ung Vänsters spelning i Farsta, där flera personer misshandlades grovt, genom att publicera ett pressmeddelande från gruppen på sin hemsida.

Hösten 2007 dömdes två män med kopplingar till nmr till fängelse för en rad brott. Den ena dömdes till 2,5 års fängelse för misshandel, grov misshandel, olaga frihetsberövande, olaga tvång, olaga hot, stöld, försök till grov stöld, försök till rån, narkotikabrott, brott mot knivlagen, två fall av dopningsbrott samt vapenbrott. Han var sedan tidigare dömd för misshandel av två invandrare, ett brott han begick tillsammans med två personer medlem i nmr. Den andre mannen dömdes till två månaders fängelse för vapenbrott och framkallande av fara för annan.

I slutet av 2007 dömdes en aktivist inom nmr och en sympatisör till två års fängelse för mordbrand och skadegörelse mot RFSL:s lokaler i Piteå, som ägt rum åren innan.

Vid samma tid dömdes Niklas Frost, nmr. i hovrätten till fem års fängelse för försök till dråp efter ha knivhuggit en person i nacken vid Slussen. Frost hade flera år varit aktiv i organisationen och var sedan tidigare dömd för flera fall av misshandel, våld mot tjänsteman, olaga hot och hets mot folkgrupp.

I samband med ett torgmöte i Brunnsparkeni Göteborg den 28 september 2008 misshandlades fyra medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna, samt en medlem ur Moderata ungdomsförbundet av nmr:s medlemmar.

I mars 2008 beslagtog polisen ett stort antal vapen och sprängämnen i vapengömmor på Värmdö och i Västerort. Tre män från nmr häktades, misstänkta för vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Sommaren 2010 gick nmr-medlemmar till fysiskt angrepp mot ordningsvakter under festivalen Piteå dansar och ler, då dessa skulle hålla ordningen.

2010 dömdes ansvarig utgivare för organisationens webbplats Patriot.nu för hets mot folkgrupp.

2011 dömdes ansvarig utgivare för Patriot.nu för hets mot folkgrupp.

2012 dömdes ansvarig utgivare för Patriot.nu för hets mot folkgrupp.

2012 dömdes en nmr-aktivist för mordet på Joakim Karlsson i Vallentuna, en annan nmr-medlem är fortfarande på fri fot och efterlyst för mordet.

2013 dömdes ansvarig utgivare för den nya webbplatsen Nordfront.se för hets mot folkgrupp.

Samma år inleddes flera förundersökningar mot Nordfront.se, angående hets mot folkgrupp och uppvigling.

I december 2013 skedde den omtalade Kärrtorpsattacken av en grupp nmr-medlemmar som attackerade en fredlig antirasistisk demonstration i Kärrtorp, 23 medlemmar dömdes med anledning av attacken. Samtliga dömdes för våldsamt upplopp och några dömdes även för brott som hets mot folkgrupp, brott mot knivlagen, våld mot tjänsteman, olaga hot, stöld och skadegörelse.

Sommaren 2016 mördas en 61årig kvinna. Hälften av de som åtalats hade kopplingar till nmr.

Augusti 2016 misshandlades en man till döds av nazister i samband med en nmr-aktivitet i Helsingfors.

Den 19 september 2016 utsattes ett socialdemokratiskt kommunalråd i Skurup för mordbrand och nmr:s logotyp sprejades på hans garagevägg.

Våren 2017 greps personer från nmr för inblandning i två bombningar och ett bombförsök i Göteborg, i anslutning till två flyktingboenden samt Syndikalistiskt forum i Göteborg. En person fick livshotande skador. De gripna har åtalats för allmänfarlig ödeläggelse och mordförsök.

I juni 2017, Nordfronts utgivare Emanuel Lärkestål åtalas och senare döms för hets mot folkgrupp.

Vilken väg ska antifascismen gå?
Kampen mot rasism, nazism, fascism eller för den delen för flyktingars rättigheter är ingen moralisk fråga. Det är i allra högsta grad en politisk fråga och bör en bör därför aldrig nöja sig med att bara manifestera sitt missnöje med nazisternas närvaro.
Utgångspunkten bör alltid vara att stoppa dem på plats och såklart på sikt.
För att fysiskt stoppa nazisterna är massornas direkta ingripande helt avgörande. Polisen eller andra myndigheter kommer inte att göra det. I vår demokrati så är det deras roll att möjliggöra deras marschväg och kunna föra ut sitt budskap. Självklart finns här många saker att anmärka varför de skulle kunna stoppa dem, även ur ett ”demokratiskt” perspektiv, bl a;
1) Risk för ordningsstörande.
2) Förberedelse till brottslig handling
3) Eller omöjligt att tillgodose önskemål pga andra större evenemang på önskad dag/tid/plats.

Men detta har aldrig skett och kommer heller aldrig ske. En måste komma ihåg att fascismen, om än den utgör ett hot mot vår demokrati så ifrågasätts inte den ekonomiska makten och utgör därför inget hot mot den ”rådande ordningen”, varför det inte finns något intresse att exempelvis dra in ett tillstånd.
Tvärt om har dessa en stark nationalistisk grundsyn, som inte är ett främmande kort från staten eller etablissemanget att dra då det lämpar sig.

Dessa grupperingar kan därför bara stoppas av dem som är emot deras vidriga grundsyn, dvs du, jag, våra grannar, kollegor, klasskompisar och vänner, alla som värnar demokrati och öppenhet.
Att stoppa nazisterna framställs gärna och ofta som något odemokratiskt, vilket självklart inte är fallet. Gäller demokratin bara nazisterna exempelvis 30 september? Om majoriteten Göteborgare i detta fall, går ut på gatorna och säger ”stopp, ni är inte välkomna här” så är väl det något i det största demokrativäg.

Inte allt för sällan vid dessa typer av evenemang drabbas alla utom de som ska ut och sprida sitt hat och sina lögner, dessutom begå brott.
En hel stad belägras av stor del av poliskåren, gator och torg spärras av, affärer tvingas stänga, bussar och spårvagnar ställs in. För vad? För demokratin och yttrandefriheten. Vad hände med rörelsefriheten? Vad hände med alla andras rätt att uttrycka sig denna dag?
Så alla som är emot nazism och fascism måste självklart ut på gatorna vid dessa tillfällen.
Självklart kommer motdemonstrationen vara mycket större. Men det är inte bara antalet som räknas. Det är också hur den stora massan människor förhåller sig till situationen på plats, huruvida den agerar kollektivt eller inte.
Genom åren har det varit tillfällen där den antifascistiska sidan har haft de nummerära förutsättningarna till att lyckas stoppa nazisterna. Det har dock inte blivit så pga passivitet, splittring och/eller en polisiär taktik som varit starkare än antifascisters förmåga att agera kollektivt.
Dessa samlingar har dock bara varit tillräckligt stora, men de har inte varit massiva i tusentals. Senaste åren har vi dock sett större antirasistiska mobiliseringar i allmänhet, vilket förbättrar förutsättningarna.
Rättvisepartiet Socialisterna står för en offensiv antifascism med målet att stoppa dem då de dyker upp. Det finns aldrig ett färdigt recept vid det enskilda tillfällen, men nätverk med representanter från flertalet organisationer om allt från gemensamma paroller till taktik med kollektiva möten inför är a och o.
Vi har länge pekat på behovet av den samlade fackföreningsrörelsens närvaro i kampen. Vi kommer fortsätta trycka på behovet av en enad rörelse med tydliga paroller och mål.

För att stoppa rasistiska tankar och/eller nazistisk aktivitet behöver grunden rivas upp för det som rasistiska och nazistiska organisationer har som rot, dvs missnöjet, rädsla och nationalismen.
Rasismen i samhället är ingen isolerad fråga i samhället och därför kan aldrig antirasismen drivas parallellt från andra politiska frågor.
Att utnyttja människors vardagliga ilska och frustration över ekonomiska eller sociala frågor är vad som görs.
Situationen i skolan, vården, bostadsbristen, arbetslösheten, de låga lönerna och framförallt pensionerna är några av dessa frågor det råder ett enormt missnöje kring.
Det är också dessa frågor som i första hand Sverigedemokraterna driver och i samma andetag skuldbelägger flyktingar och invandrare. Samtidigt som SD legitimerat rasismen i samhället flyter de än mer extrema, organisationer som nmr med på samma våg. De har dragit nytta av SD:s framgångar och har möjlighet att driva frågorna snäppet längre, å ena sidan pga människors mer desperata situation och ett allmänt hårdare klimat, å andra sidan i brist på ideologi från de framförallt traditionella arbetarpartierna. Både socialdemokratins och vänsterpartiets högervridning har resulterat i en stor nyliberal sörja av partier som i praktiken bedriver samma politik och SD blir på något sätt de enda som på något sätt sticker ut och kan vinna billiga politiska poänger.
Samtidigt är Sverige inte på något sätt isolerat från övriga Europa och världen.
De nykoloniala förhållandena där väst hittat nya sätt att exploatera tredje världen, med ökad instabilitet och antiimperialistiska stämningar som följd. Där extremistiska grupper kunnat vända det till sin fördel och på så sätt skapat ett hot med ökad terror som mål.
Detta som i sin tur tjänar extremhögern och deras mål. Påhejat av media kan de spela på människors rädsla för terrorism och öka rasismen ytterligare.
En mörk nedåtgående spiral är vad vi ser där det ena bara leder till det andra. Samtidigt som det traditionella etablissemanget står handfallna och oförmögna att vända den då det är dessa partier som stått för den politiska utvecklingen vi nu ser. Och istället för att bryta tränden så slåss de om vem som ska vara mest lik SD i retoriken utan att för den delen förknippas med dem, från stängda gränser till prat om ”svenska värderingar”.

30 september
Självklart så måste det samarbetas med de som på allvar vill bekämpa fascismen, men då krävs också en öppenhet i dialog och kritik gällande såväl var fascism har sin grogrund till taktik hur de kan stoppas vid det enskilda tillfället.
Det är ingen hemlighet att det finns delar den antifascistiska rörelsen som lika gärna nöjer sig med en konfrontation med polisen istället för att kollektivt hitta en metod att stoppa fascisterna.
Det är heller ingen hemlighet att ju närmre 30 september vi kommer så får vi se och höra fler antifascistiska proffstyckare och politiker som i årtionden lyst av sin frånvaro i kampen och nu då en växande rörelse håller på födas, vill sola sig i glansen och hämta röster inför stundande valår.
Skriverier att faktiskt stoppa marschen kan låta överdrivet. Och visst vore flera tusentals antifascister på Göteborgs gator en seger. Men en nazistisk samling som tillåts marschera från punkt A till punkt B, vore ändå ett nederlag.
I fjol fick nazisterna ett bord på bokmässan, vilket resulterade i 1000 nazister på våra gator. Vad ska det i så fall resultera i imorgon?

Inte en meter åt fascisterna!

RS Göteborg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.