”Kampen finns i husen och i byggnaderna”

20170810_165531

– Livet i sig är en konstant konsthandling där människan genomför kreativa handlingar för att lösa problem och ta sig fram. Konst är bara ett mer medvetet uttryck för denna kreativitet.

– Men vi nekas att utveckla vår kreativitet i dagens samhälle. Vi passas in i formar och hålls tillbaka. I slutändan handlar det inte om vad konst är utan för vem och var den ska vara. Ska konsten bara vara för eliten eller för folket. Jag vill föra konsten till folket, för folket, av folket, säger Rob MacDonald, från Barcelona.

20170814_130139

Hammarkullen Urban Art Festival har avslutats. Sju konstnärer har färdigställt sina målningar och skulpturer.

Rättvisepartiet Socialisterna och tidningen Offensiv följde festivalen på plats på en daglig basis.

Konstnärerna som spenderat tre veckor i området har lyckats bekanta sig med dess invånare, delvis genom att bo hemma hos dem och genom två större gårdsfester. Det är också uppenbart att samtalen med områdets invånare politiserat dess innehåll.

Den mexikanska graffitikonstnären Sens målade en 35 meter hög afrikansk flyktingpojke på en båt över Medelhavet, i hans ansikt syns flera ansikten och han får symbolisera alla de som flytt över havet. Pojken är dock inget offer utan en  stark och självständig superhjälte.

– Berättelserna jag mött här påminner om de Latinamerikaner som genom Mexico försöker ta sig till USA för att söka en bättre framtid. Samtalen i området har berört mig och jag vill uppmärksamma dessa hjältar, säger Sens.

20170807_181715

Även stenkonstnären Rob MacDonald hade Medelhavet som tema. Hans första konstverk ”Kampen till havs” är ett skepp från vilket det reser sig knutna nävar.

– Jag kom till Hammarkullen och slogs genast av områdets mångfald, människors berättelser om dess väg hit, om kampen på flykt. Många flydde till havs och vi vet att tusentals varje år inte tar sig ändå fram, de drunknar i samma hav som de internationella brigadister som för 80 år sedan drunknade på väg att bekämpa fascisterna i Spanien under inbördeskriget.

– Konstverket i Hammarkullen blir därför ett systermonument till ”Solidarity Park” som jag är inblandad i. Ett minnesmonument till båten Ciudad de Barcelona som sänktes av en fascistisk torped och dödade mellan 50 och 150 internationella brigadister.

– Människor flyr från krig och diktatur över Medelhavet, det borde inte vara så och vi vet att det inte behöver vara så.

Lösningen är vad som enar de två historierna. Internationalism och solidaritet, kampen för ett annat samhälle, densamma som brigadisterna stred för under 30 talet.

Rob har haft flera besök och samtal under sin tid i Hammarkullen och Angered. Till exempel talade Rob på ett möte med 60 personer i Hjällbo organiserat av Hyresgästföreningen och i konstnärspanelen på folkets hus organiserat av Urban konst.

– Vi måste få unga att förstå att de kan. Vi kan med detta skapa en ny generation artister. Om 20 år kommer folk att fråga sig varför är det så många konstnärer från Hammarkullen och vi kan säga att ett frö såddes under Hammarkullen Urban Art 2017, säger Rob.

– Gatukonst ska inte bara beskriva samhället, det ska ge uttryck på vad som krävs för att förändra det. På det sättet så kan gatukonsten också ses som revolutionär, konstaterar Rob.

Knutna nävar blev lite av ett tema. Även Nabila Abdul Fattah och Nor Ajami inspirerades av områdets kamp och organisering.

– Målningen visar att vår kamp finns i husen och hedrar den kamp och sociala mobilisering som Hammarkullen kännetecknas av, säger Nabila.

Symboliskt blir det också att den pryter ett av de hus som kommunaliserades efter folkliga protester mot riskkapitalistiska ägarna. Ett hus som nu kommer renoveras som ett resultat av Hammarkullens kamp och organisering.

– Jag är uppväxt i Hammarkullen, orten har gett mig så mycket. Nu vill jag ge tillbaka. Jag kommer alltid bära Hammarkullen med mig och jag är glad att min första mural blev här, nu vet jag att jag finns här fram till dess att jag kommer tillbaka.

– Denna vägg är en hyllning till Hammarkullen som uppfostrade mig och min aktivism och en hyllning till alla orter som fortsätter att kämpa, konstaterar Nabila.

-Det känns bra att få vara med i konstfestivalen och att få göra en målning som är en så stark symbol för Hammarkullen.

– Att få jobba med en så härlig människa som Nabila och de andra gjorde festivalen ännu bättre, fyller Nor i.

Det är i detta tema som Robs andra konstverk också går ”Hammarkullen reser sig ur sten” en hyllning till den sociala och politiska kampen.

– Skulpturen symboliserar lokalbefolkningens kamp som kämpar för sina rättigheter. Alla platser jag mött här har en historia av protester, allt från fritidsgård till badhus och bibliotek.

Hammarkullen är omgivet och byggt på berg och sten därför blir symboliken så bra för den nya familj jag skaffat mig här.

– Konst ska skapa tankar och reflektion. Det offentliga rummet är en plats för konflikt, säger Daniel Terrez, en av områdets huvudarrangörer tillsammans med Stella Pilback.

– Hammarkullen har aldrig fått något gratis, allt vi har är ett resultat av kamp och självorganisering. Även den sociala service som finns kvar är ett resultat av protester skola, bibliotek, badhus, fritidsgård samlingsplatser som mobiliserats och försvarats av områdets sociala och politiska rörelser. Det som är självklara saker i andra områden får vi kämpa för här, säger Daniel.

En av samarbetsparterna i festivalen var Hyresgästföreningen.

– Konstfestivalen har lyckats lyfta frågor om trångboddhet, bostadsbrist, eftersatt underhåll, otrygghet, bristen på arbete och utbildning, säger Jimmy Lied ordförande i Hammarkulletorgets Hyresgästförening.

– Vi vill ge områdets befolkning redskap att förändra och förbättra sitt område. Visa att de både har kunskapen och makten att göra det, säger Jimmy Lied.

En av de lokala konstnärerna var 22 åriga Iman Josef Husein. Hon berättar om idén till sin målning.

– Jag var på konstmuseet i centrala Göteborg, jag fascinerades av en staty som genast fångade mitt öga och tänkte att människor från Hammarkullen troligen inte kommer komma och se den. Jag tog därmed min tolkning av den till Hammarkullen.

Resultatet blev en tio meter hög målning av den grekiska konstguden Apollo, Imans första muralmålning.

Urban Art Festivalen är ett stort projekt som involverat lokalsamhället i en demokratisk process genom medskapande och deltagande, genom samtal och agerande, lärdomar och idéer för framtiden kan nu utvecklas och en grund har lagts för nya lokala konstkollektiv och social mobilisering.

Text och foto: Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.