Största CWI-skolan någonsin

I helgen avslutades CWI:s årliga internationella sommarskola i Barcelona, den största som internationalen någonsin organiserat med 500 deltagare. Veckan var på många sätt historisk. Inte bara för att det präglades av det historiska diskussionerna om 1917 och 1937 med den segerrika ryska revolutionen och den spanska revolutionen som 20 år senare försökte följa dess exempel i kampen mot fascism, utan för att veckan avslutades med en extra insatt världskongress som beslutade om enandet mellan CWI och Izquierda Revolucionaria. 

Izquierda Revolucionaria är baserade i Spanien, Venezuela och Mexico med en stark bas i arbetarklassen och bland unga. I Spanien har IR genom dess ställning inom studentfacket organiserat 25 generalstrejker bland unga mot regeringen och lett demonstrationer med 200 000 deltagare vilket tvingat regeringens skolreformer på reträtt.

Veckan visar tydligt att marxisters styrka inte är vårt nuvarande antal utan våra idéer. gemensamma slutsatser om världskapitalismens kris och dess svar har fört våra styrkor samman.

Flera sektioner är på frammarsch med ökat medlemsantal och djupare rötter i arbetarklassen. Inte minst Socialist Alternative i USA med Seattles valsegrar och bygget av rörelsen för 15$ i timmen som segrat och kampen mot Trump, i Mineapolis har 15$ now nu vunnit och lagt en bra grund för SA kommande valkampanj och bygget av partiet.

Även i Brasilien har CWI sektion stärkts de senaste åren genom enandet med andra grupper vars samarbete lett till en gemensam organisation under LSR fana.

Under veckan höll CWI och Izquierda Revolucionaria ett framgångsrikt och levande möte till oktoberrevolutionens försvar den 19 juli. 600 arbetare fyllde mötessalen i Cocheras de Sants.

Mötet präglades av entusiasm och stolthet för att försvara minnet av historiska ryska oktoberrevolutionen. Men för marxister är det inte en intellektuell historielektion utan en uppmaning till handling.

Talade gjorde Ana Garcia ordförande i studentfacket Sindicato de Estudiantes, Paul Murphy, parlamentsledamot från Socialist Party på Irland som lett kampen mot vattenavgifter och genom masskampanj mot åtal segrat i rätten (JobstownNotGuilty), Juan Ignacio Ramos ordförande för Izquierda Revolucionaria, Peter Taaffe, ordförande i Socialist Party och en av grundarna av Militant samt socialistiska kommunfullmäktigeledamoten Kshama Sawant, från Socialist Alternative i Seattle, USA.

Under två timmar behandlades lärdomarna från oktober och klasskampen idag. Det var tydligt att detta var ett möte organiserat av oktoberrevolutionen arvtagare. Oktoberrevolutionen leddes av Lenin och Trotskij tillsammans med hundratusentals anonyma hjältar. Oktoberrevolutionen lär oss om internationalismens betydelse och behovet av ett socialistiskt massparti.

Bolsjevikpartiets maktövertagande innebär demokratiska reformer världen dittills inte skådat, expropierande av kapitalisternas tillgångar, jord åt bönderna, rättigheter till kvinnor och HBTQ personer, rätten till självbestämmande till förtryckta nationer och fred. De ryska arbetarna och ungdomarna visade för 100 år sedan vad som är möjligt idag.

Revolutionens seger hyllades globalt och gav människor hopp om att en annan värld är möjlig. Revolutioner spreds över Europa och nya socialistiska partier bildades i dess spår.

Det lär oss också faran om kontrarevolutionen lyckas segra. Segern för kontrarevolutionen först stalinismen seger 1927 och sedan återupprättandet av kapitalismen 1991 betydde ett bakslag för arbetarklassen globalt samt en framgång för nyliberalismen. Detta innebar dock inte ett ”historiens slut” utan har skapat nya kriser och krig som sätter behovet av socialism på dagordningen.

Veckan genererade i inspiration i vår gemensamma kamp för att förbättra våra levnadsförhållanden. De objektiva förutsättningarna för en socialistisk värld finns men avsaknaden av en subjektiv faktor i form av revolutionära socialistiska masspartier har gjort historiens väg lång och krokig.

Men när rätt politik, perspektiv och analys kombineras med korrekt taktik och aktivt deltagande i klasskampen fylls de revolutionära leden.

Bygget av revolutionära masspartier genom deltagande i klasskampen kommer öka denna medvetenhet hos bredare skikt. Den ekonomiska krisens barn har insett att kapitalismen som att en inget har att erbjuda.

CWI är idag den viktigaste socialistiska internationalen och varje seriös marxist bör ställa sig själv frågan om vad som hindrar denna att ansluta till oss. Kapitalismen som system är i kris, svaret är demokratisk socialism i världsskala.

Kristofer Lundberg 

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen av Committee for a Workers International, ett globalt världsparti för socialism med partier och medlemmar i 45 länder på alla kontinenter världen över.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.