”Ord som konst och kultur tillhör någon annan”

Hammarkullen Urban Art närmar sig och en av de stora namnen för boende i Hammarkullen är Nabila Abdul Fattah. Nabila är ett känt namn som artist, aktivist, fritidsledare men på senare år också som konstnär. En av de stora målningarna som kommer pryda husfasaderna kommer Nabila stå för. Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv pratar med henne inför festivalen.

​Vad har du för förväntningar?
– Mina förväntningar är att det kommer bli en grym festival på ett sätt som bara Hammarkullen kan erbjuda.

Vad betyder gatukonst för dig?

– Ska jag vara ärlig så har gatukonst inte inneburit något särskilt för mig ännu mer än att jag varit ett fan av vacker konst. Sedan har min smak alltid varit så att jag tycker om konsten utomhus för alla kan ta del av den. Det har varit vackrare än dom inne i museer och gallerior.

Hur mycket betyder konsten som ett uttrycksmedel för den som annars inte har en plattform?

– För mig personligen är bildkonst ett relativt nytt uttryck. Jag har egentligen mer erfararenhet av andra konstuttryck. Men konsten och kulturen är alltid och har alltid varit ett sätt för människor att få sin röst hörd. Även om de kanske inte skulle sätta just epiteten konst på det.

– Jag vet att jag har haft svårt och fortfarande har svårt att prata om begrepp som konst och kultur då de känns främmande för mig. Som att dessa ord tillhör någon annan och de är de som bestämmer om vad som innefattas i konst och kultur. Det är nog klassbetingat också. Jag trivs inte med ordet ”konstnär”. Jag bara ritar lite.

Varför valde du att delta, betyder det extra mycket att det är i Hammarkullen?

– Det känns stort att få ge tillbaka något till Hammarkullen som gett mig så mycket. Och det känns fint att tänka på att jag för alltid kommer finnas i Hammarkullen även när jag inte är där fysiskt.

Intervju: Kristofer Lundberg

Foto: Haval Mulla Nasar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.