Hammarkullen Urban Art Festival 

Hammarkullen urban art festival är ett initiativ för att möjliggöra nya sätt för offentlig konst. Festivalen byggs upp av att fånga lokalsamhällets engagemang, tankar, drömmar och hopp där inbjudna internationella konstnärer först ska leva i området för att få en koppling och relation till de boende i området för att sedan skapa konst tillsammans med dem.

 Detta gör denna konst- och gatufestivalen unik och handlar om att demokratisera tillgången på konst.

Nationella och internationella konstnärer från Spanien, Mexico och Chile har bjudits in och kommer bo och verka i området. Tanken är att konstnärernas verk ska spegla människors vardag.

Allt för ofta tas beslut om områdets utformning ovanför våra huvuden och dyra konstverk utan lokal förankring kommer upp, vi vill med denna festival vända den trenden och demokratisera utformningen av våra områden genom konsten.

Festivalen kommer ha sin utgångspunkt i Hammarkullen som ett center för vidare spridning över Angered med exempelvis en graffiti workshop på Blå Stället i Angered.

Offentlig konst har möjlighet att ge tankar och påverka synen på sin närmiljö. Konst i närområdet kan förändra hela atmosfären i ett område och vi hoppas festivalen ska förmedla trygghet och framtidstro.

Hammarkullen är en stadsdel känd för sitt brinnande engagemang och motståndskraftiga lokalsamhälle. Med konstfestivalen kan vi knyta samman samhällsengagemang och konst och göra Hammarkullen till en konstens huvudstad. Stadsdelen blir unik i Göteborg och landet.

Hela syftet med festivalen är att bygga den kring självorganisering och ett underifrånperspektiv som för lokala aktörer samman. Därmed ägs festivalen av alla de som deltar och på något sätt bidrar.

Genom workshop och samtal kommer områdets befolkning i alla åldrar få möjlighet att få intresse för konstens olika delar.

När det kommer till gatukonst så har den genomgått en förvandling de senaste åren från att ha varit hårt kritiserad och olaglig till att i många fall bli accepterad och välkomnad.

En utmaning för gatukonsten är därmed att behålla sin motståndskraft och vilja till att förmedla förändring samtidigt som den accepteras i konstens ”finrum” och samhällsfinansieras i det offentliga rummet. Detta kommer kunna diskuteras under festivalen men också att bryta barriären om vem som skapar konst.

 

 

Kristofer Lundberg

Arrangörer: Urban Art, Hyresgästföreningen, Hammarkullen 365, Bostadsbolaget med flera.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.