Hundratals marscherade för minskade klyftor

​”Upp med näven ned med foten – här marscherar förorten” ekade talkörerna när över 600 marscherade mot våldet för trygghet och välfärd.

Från Göteborgs ytterområden slöt ett 60 tal idrott-, kultur,- och fackföreningar upp för att rikta krav till makteliten för Trygghet och framtidstro med utgångspunkten i sociala satsningar.

Göteborg har sedan 2013 drabbats av 280 skottlossningar, 92 skadade och 25 döda. Dessa siffror stod i centrum under manifestationen och damfotbollslaget Sveakurd vars tränare mördats i Lövgärdet bar tröjor med budskapet ”Lägg ned ditt vapen”.

”Kamp mot droger och kriminalitet – ger vi dem makten har vi ingen frihet” och ”Det gäller våra liv, det gäller våra barn – vapen sprider rädsla i vår stad” löd talkörerna nedför Avenyn tillsammans med ett fördömande av den sociala situationen.

”Sluta, sluta, skära ned – skolan klarar inte mer” ljöd ropen från de två lärarfacken som också talade på manifestationen.

Hos Hyresgästföreningen stod bostadsfrågan i centrum ”Bygg bort bostadsbristen” och ”Allmännyttan äger vi – att sälja ut är häleri”.

Kraven på arbete var central hos de många unga varav vissa demonstrerade för första gången ”Enade vi stå, söndrade vi falla – kampen är nu, arbete åt alla” ropade de.

Demonstrationen rörde sig sakta ned från Götaplatsen till Gustav Adolfs torg där ett 20 tal talare avlöste varandra.

Kristofer Lundberg Hyresgästreningen Angereds ordförande avbröts av applåder då han konstaterade att:

– Våldet, skotten och kriminaliteten är ett resultat av årtionden av nedskärningar, nedlagda fritidsgårdar, sparkade lärare, arbetslöshet och bostadsbrist. Att dessa händelser sker i socialt utsatta stadsdelar och socioekonomiskt svaga områden visar tydligt att det har att göra med maktförhållanden, det handlar om klass.

Helga Valdimarsdottir, Angereds Boxningsklubb talade också om behovet av sociala och politiska insatser.

– Vi kämpar alla dagligen mot konsekvenserna av ökade klyftor, dalande skolresultat, utanförskap, situationen för ensamkommande och papperslösa, sa Helga och fortsatte:

– De styrandes fullständiga oförmåga att hantera klyftor, utanförskap, arbetslöshet, psykisk ohälsa och våra skolor lämnar ett vakuum där gängen, organiserat kan växa och rekrytera. Där de gör våra pojkar till mördare eller lämnar dem att dö på öde gator.

Tony Haddoy, från Rädda Barnen riktade en kraftig kritik mot den förda politiken.

– Vi kan inte tillåta att barns uppväxt- och livsvillkor skiljer sig så mycket att staden slits isär.

– Vi vet att det här i första hand inte är ett polisiärt problem. Det samhället behöver göra är att kraftsamla och markera att vi inte tänker lämna nåt barn efter.

– Vi är övertygade om att det först görs när vi garanterar en generell välfärd, för att inte begränsa barns livschanser, oavsett bostadsområde. Det är först när arbetslösheten inte är lika hög, bostadsbristen byggs bort och inkomstklyftorna minskar och blir mer  jämlika som våldet minskar och tryggheten ökar.

– Det ligger ett symboliskt våld i att alldeles för många barn lämnas efter och marginaliseras. Det ligger ett symboliskt våld i att vi har så många skolor där elever inte ges de förutsättningar som krävs för att ens få behörighet till gymnasiet. Det ligger också ett symboliskt våld i att den generella välfärden och samhällsservicen läggs ner eller flyttar från orten och att det många gånger inte finns möjlighet till meningsfull fritid för barn.

Katerina Petrovic, mamma till 20 åriga Petar som mördades på Vår krog och bar på Vårväderstorget I Biskopsgården för två år sedan höll ett känslomässigt tal och uppmanade deltagarna:

– Res er tillsammans med oss som upplevt livets mest skräckinjagande händelsen.

Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar nu alla de föreningar som ställt sig bakom manifestationens krav att tillsammans formulera hur denna kamp kan fortsätta. Den 18 september kommer föreningar och arbetsplatser hålla stormöte i Angered. Här finns möjlighet att samlas och diskutera vilka behov som finns samt hur kraven kan föras fram till stadens politiker. Ett steg borde vara att efter sommaren samla till en stor förortskonferens och där diskutera hur ett långsiktigt arbete kan inledas. De två stora manifestationerna först i Angered och nu i centrala Göteborg kan bli vändpunkten för en massiv mobilisering mot klassklyftor och segregation.

RS Göteborg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.