Stoppa våldet – För trygghet och välfärd

Torsdag morgon den 11 maj skjuts en 27 årig lärarvikarie till döds i Lövgärdet centrum på väg till sitt arbete på Lövgärdesskolan. Det dödliga våldet har skördat ytterligare ett offer och livet blir sig aldrig likt för en stor del av stadens befolkning. Rättvisepartiet Socialisterna vill uttrycka vår djupaste sorg över dådet och varma tankar till hans familj.


Mordet och den ständiga närvaron av våldet skapar en rädsla och oro. Skottlossningen liknar ingen av de tidigare skjutningarna i Göteborg och har skapat chock i stadsdelen. Läraren var väletablerad i Angered. Har var även idrottsledare och arbetade socialt på ideell basis för att skapa en bättre levnadssituation för områdets unga.

Han lämnar efter sig familj, vänner och anhöriga i sorg och saknad samt ett helt område i skräck över brutaliteten i våldet men också en känsla att nu får det vara nog.

Alla som kände läraren vet att han hade ett stort samhällsengagemang och betydde mycket för många unga i hela Angered. Han hade en drivkraft för att skapa bra förutsättningar i livets tidiga skeden.

Det var inte bara på sin arbetsplats som han brydde sig om områdets barn och unga. Han kämpade dagligen med att ge dem bättre förutsättningar.

Själv spelade han i Sveakurd och tränade föreningens damlag. Att ge flickor och kvinnor samma möjligheter till idrott som pojkar och män var en målsättning för honom.
När LO förra året konstaterade att allt fler arbetarhem inte hade råd med semesterresor, husvagn eller sommarstuga var läraren en av de som tog initiativ till att organisera aktiviteter för de barn som stannar hemma under sommarlovet med utgångspunkter i just fotbollen.

Han poängterade ofta behovet av positiva förebilder i förorten och gjorde själv allt för att leva upp till rollen och ge inspiration. Han lade en stor del av sin fritid på att hjälpa och ge stöd till områdets unga.

Mordet på läraren ger en känsla av att våldet nått en ny nivå och måste få ett slut. Kriminaliteten drabbar oss alla och måste bekämpas med politiska insatser för förebyggande åtgärder.
Vi måste få ett stopp på våldet, skotten och kriminaliteten.

Vi vill inte sörja och begrava fler unga och inte se fler föräldrar gråta. Våldet och skotten drabbar inte bara de direkt anhöriga utan hela områden.
Den gemensamma nämnaren för de områden som drabbas av skotten de senaste åren är att de är socio­ekonomiskt svaga stadsdelar med hög fattigdom, trångboddhet och arbetslöshet som drabbats hårt av nedskärningar på social service.

Situationen i Göteborgs arbetarförorter är resultatet av flera år av politiska svek och social nedrustning och i fattigdomens, arbetslöshetens och trångboddhetens spår växer frustrationen som ter sig i uttryck i gängkriminalitet, droger och grovt våld.

Den rådande situationen är ett resultat av ett hårdare samhällsklimat och utbrett utanförskap som skapat förutsättningar för gängen att etablera sig.

Arbetslöshet, trångboddhet och bostadsbrist kombinerat med social nedrustning av välfärden ger förutsättningarna för gängkriminalitet och våld.
Våldet är ett direkt resultat av ökade klassklyftor kombinerat med att många unga har tappat hoppet om en bra framtid.

Göteborgs arbetarförorter behöver hopp och framtidstro vilket bara kan skapas genom kollektivt agerande och kamp för en politik för trygghet och välfärd.

Kampen mot våld och kriminalitet måste därför kopplas till kampen för trygghet och välfärd, för bevarande och utbyggnad av lokal service på de idag tomma förortstorgen.
Vi behöver ett förortsuppror för upprustning av förorten, för välfärd, arbete, utbildning, fritid och bostad.
Det handlar om att kräva nödvändiga resurser för förebyggande arbete som kan ge hoppet tillbaka till den unga generationen och därmed hindra rekryteringen till de kriminella gängen.

Rättvisepartiet Socialisterna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.