Al-Nakba – Rätt att återvända

Av: Jimmy Lied / Foto: Minela Mahmutovic

Runt hundra personer samlades i Brunnsparken för att uppmärksamma årsdagen av Al-Nakba (15 maj), årsdagen av Israels bildande och utdrivningen av runt 700 000 palestinier från sina hem, samtidigt mot den nuvarande situationen för palestinier.


Att uppmärksamma årsdagen av Al-Nakba är viktigt då situationen för palestinier inte blivit bättre men också för att det numera sker i tystnad för omvärlden. Utöver RS talade palestinagrupperna, Ship to Gaza, Palistinska huset i Göteborg, och Aktionsgruppen för ett fritt Palestina.

För RS talade Amer Mohammed Ali och poängterade behovet av solidaritet från arbetarklassen internationellt och att det inte finns en inomkapitalistisk lösning. Han tog även upp hur den Israeliska staten använt kriget mot palestinierna för att skrämma israeliska arbetare från kamp.


– Mer eller mindre varje gång arbetare eller ungdomar i Israel protesterat mot regeringens högerpolitik som resulterat i bostadskris, låga löner och arbetslöshet har dessa startat krig mot palestinier för att tysta befolkningen. Det har också funnits ett annat syfte, att förstöra palestinsk infrastruktur så som plantage, industri och byggnader för att de ska vara ekonomiskt beroende av Israel för att främja israeliska kapitalister.

– Genom stöd från den svenska arbetarklassen vann Norge sin självständighet 1905, av att den svenska arbetarrörelsen hotade med vända vapnen mot den svenska kungen, så kan även de palestinska massorna vinna sin självständighet!

Han lyfte även upp situationen idag med de hungerstrejkande politiska fångarna som kräver rätt till utbildning, vård, rätt till telefon och att träffa sina familjer. Bland de palestinier som är fängslade är minst 300 barn.

En annan aspekt som inte diskuteras så mycket idag är hur tyst den arabiska etablissemangets media varit relativt tyst om situationen i Palestina på senare tid. Anledningen till det är att större fokus har legat på att legitimera makteliten i sina länder genom att fokusera mer på inrikesfrågor, så som Egypten och det finns en enorm rädsla för nya uppror. Skulle de palestinska massorna gå ut i kamp och få stöd från andra arbetare i Mellanöstern skulle dessa rörelser börja lyfta politiska krav mot de egna regimerna. Efter revolutionerna i Tunisien och Egypten är kapitalistklasserna oroade för nya uppror.

Palestina har varit en symbol för kamp under många år och om solidaritetsprotesterna i Israel och Palestina växer i kraft och vinner mark kan detta ändra hela det politiska klimatet i Mellanöstern. Men för att detta ska ske måste arbetare och ungdomar organisera sig, samlas till stormöten och formera sig kring ett socialistiskt program som kräver rätt till självbestämmande, fred, arbete och lön på lika villkor och formerande av ett verkligt socialistiskt massparti som tar kamp mot statens sekterism och rasism.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s