1917 – 2017 Historiskt första maj

Socialistiskt första maj i Göteborg med Rättvisepartiet Socialisterna visar tydligt på att stämningarna i samhället håller på att vända. På första maj såldes 212 Offensiv, 40 prenumerationer och böcker för nära 12 000 kronor i partiets tre tält på Järntorget och bland de 23 kamrater som sålde Offensiv under dagen.

 

På Rättvisepartiet Socialisternas scen talade ”Vi står inte ut” om kampen för de ensamkommande barnens rätt till flyktingamnesti, Parvin Kaboly från Hekmatisterna talade om arbetarkampen i Iran.

Kristofer Lundberg Rättvisepartiet Socialisterna tog i sitt tal sin utgångspunkt i stadens hungerkravaller och bröduppror 1917. Om hur hungriga mödrar plundrade butiker på bröd för att föda sina barn och hur de i tiotusental försvarade sig mot polis och militär.

–          Hungerprotesterna och hotet om revolution var ett viktigt del i demokratiseringen av Sverige. Allmän och lika rösträtt vanns som ett direkt resultat från hotet om revolution.

Beslutet om allmän rösträtt kom av rädslan att arbetarklassens mobiliseringen skulle ta ny fart inspirerade av den ryska oktoberrevolutionen.

–          Första maj har sedan dess instiftande av den socialistiska internationalen varit en dag för fred och socialism, så också idag. Det är därför Rättvisepartiet Socialisterna säger Nej till Nato, krig och imperialism. Vi vill bryta tystnaden om militariseringen och krigshetsen. Vi vill resa det nödvändiga motstånd som krävs mot att vår stad Göteborg ska förvandlas till en krigsskådeplats med NATO-styrkor från en rad länder, sa Kristofer Lundberg.

Rättvisepartiet Socialisterna marscherade sedan i eget block i Röd Front, talkörerna ekade från Järntorget längs med Haga, Vasastaden, Avenyn och avslutades på Grönsakstorget, där talare från Hamn4an, Kommunistiska Partiet och Rättvisepartiet Socialisterna avlöste varandra. För Rättvisepartiet Socialisterna talade här Minela Mahmutovic.

Zahid Baloch

Så gick tågen i Göteborg på första maj

Vänsterpartiets första maj var det största någonsin med 6 000 deltagare. Talade gjorde partiledare Jonas Sjöstedt. Men vad som fått människor att sluta upp i leden verkar av samtalen på plats vara behovet att gå samman mot rasism och högerpopulism allt från Trump till Sverigedemokraterna. Kanske ser vi en liten början till den radikalisering som vi sett globalt runt Sanders i USA, Corbyn i England och Melenchon i Frankrike.Vänsterpartiet lockade därmed tusentals fler än Socialdemokraternas tåg.

Socialdemokraterna var inte fler än 1350 personer. Anna Johansson samlade därmed lika få som Stefan Löven 2016.

Anarkisternas tåg var fortsatt stort med 2500 deltagare med Syndikalisterna i täten, de hade i år gjort ett undantag från sitt partiförbud och välkomnat Kurdistans arbetarparti vars block var ett av de största på sidan av ett block på 500 kvinnor till försvar av slöja på arbetsplatser.

Röd Front med med Kommunistiska Partiet där även Rättvisepartiet Socialisterna hade bjudits in att delta med tal och eget block samlade 900 personer.

Feministiskt Initiativ hade minsta tåget med 450 deltagare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.