60 samlades trots avblåst strejk

Under tisdagskvällen organiserade Hotell- och restaurangfacket en manifestation till stöd för den strejk som skulle inledas under onsdagen. Platsen var väl vald på Järntorgets monument för att minnas hungerkravallerna för nu 100 år sedan i april – maj 1917. Stödet för strejkvarsel har varit massivt. Men redan innan manifestationen hunnit inledas lade HRF ut att avtal slutits och strejkvarslet därmed dragits tillbaka.

Avtalet ger 1650 kronor på 36 månader. Avtalet håller sig inom märket som industriavtalet satte, vilket arbetsgivarsidan glädjs åt.

Trots detta samlades ändå över 60 personer under tisdagskvällen vid monumentet under en röd facklig fana. En viss besvikelse var tydlig från Hotell- och restaurangarbetarkollektivet men samtidigt en viss förhoppning om att avtalet skulle gett något då avtal slutits dagen innan strejk. Arbetarna har känt den stora fackliga solidaritet som visats inom LO-kollektivet inför strejken där vissa förbund också lagt sympativarsel.

Viljan att kämpa kan ses i att HRF ökat med 600 medlemmar sedan strejkvarslet lades samt dess uppslutning på strejkmöten runt om i landet. 

Utan att läsa avtalets som undertecknats är det svårt att ge någon fullstädig analys. Som Göran Larsson arbetsplatsombud på Radisson Blue Viking säger till tidningen Offensiv.

– Jag har bara läst HRF pressutskick och det är svårt att säga vad det verkligen innebär. Det säger bara vad det ger per år och är mycket luddigt skrivet. Jag hoppas få en verklig genomgång i dagarna så kan jag lämna en kommentar, säger Göran Larsson HRF arbetsplatsombud på Radisson Blue Viking i Stockholm.

Värt att nämna är dock att Visita och Svenskt Näringsliv är nöjda med avtalet. Vad avtalet säger gällande den stora stridsfrågan om hyvlingen kommer vara det viktigaste att följa upp.

Artikeln uppdateras inom kort

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.