Arbetsgivarhot mot fackligt anslutna

Den 19 april har Hotell- och restaurangfacket varslar om strejk på 19 företag i sex olika städer. Under strejken gäller fullständig strejk för all personal på arbetsplatsen, blockad mot nyanställningar och blockad mot inhyrning av personal. 

HRF och Visitas förhandlingar har brutit samman. Arbetsgivarna tillbakavisar kravet på en låglönesatsning i linje med industrins överenskommelse och trygga anställningar. 

– Vi måste uppnå jämställda löner och då är en låglönesatsning helt nödvändig, säger Malin Ackholt, HRF förbundsordförande.

På arbetsplatserna hålls fackmöten för att informera om och planera strejken. HRF har informerat anställda att ”ingen medlem i HRF eller inte, får utföra arbetsuppgifter på de aktuella företagen om strejken bryter ut. Arbete som normalt utförs av HRF:s medlemmar får inte heller utföras av tjänstemän, medlemmar i andra fackförbund eller av de som inte är medlem i någon facklig organisation” detta kommer betraktas som strejkbryteri.

Arbetsgivarna är pressade inför strejken och har därmed börjat begära in uppgifter om de anställdas fackliga tillhörighet. Ett rent brottsligt agerande från arbetsgivarna. Arbetare har ingen skylldighet att meddela till arbetsgivaren var eller om en är fackansluten. 

Det är genom fackets medlemmar som de fått reda på att företagen samlat in uppgifter om de anställdas eventuella fackliga medlemskap vilket är ett brott mot föreningsfriheten.

Initiativet kommer från arbetsgivarorganisationen Visita som uppmanat företagen att göra detta. Visita har skickat ut blanketter för arbetsgivarna att dela ut till de anställda. HRF har med anledning av detta gjort en anmälan till Datainspektionen och uppmanar alla sina medlemmar att inte lämna sådan information till arbetsgivaren.

HRF tillbakavisar också arbetsgivarnas falska påståenden om att oorganiserade ska begära tjänstledigt om strejken bryter ut. Den som inte är fackligt ansluten har rätt att avstå att utföra arbetsuppgifter som omfattas av strejken. Även om det är en oorganiserad arbetare som utför arbetsuppgifter är det strejkbryteri. 

Facket ser mycket allvarligt på den här registreringen.

− Det skulle vara väldigt märkligt om det är lagligt att systematiskt dokumentera om anställda är med i facket eller inte, säger Eva-Lotta Ramberg, förbundsjurist på Hotell- och restaurangfacket. 

När Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna besökte hotell i centrala Stockholm under tisdagen så var det tydligt att personalen försatts med munkavel med anledning av morgondagens strejk. Anställda har uppmanats, förbjudits och i vissa fall hotats att inte tala om eller med facket och media ska hänvisas till företagens presstjänst inte till fackligt förtroendevalda.

Offensivs utsända förklarade på Hotell Sheraton om föreningsfriheten som en av hörnstenarna i grundlagen. ”Den rättigheten gäller inte här” kom till svar. 

Vad vi ser är att arbetsgivarsidan på ett mycket allvarligt sätt inför en strejk försöker framtvinga en tystnadskultur och skrämma såväl fackligt aktiva som oorganiserade. Facken har här en skylldighet att informera de anställda om vilka rättigheter de har.

Text och foto: Kristofer Lundberg

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.