​Stöd Hotell- och restaurangfackets strejk för lågavlönade

Efter att ha fått ett treårigt avtal satsar Svenskt Näringsliv på att knäcka LO:s samordning som ger något mer till lågavlönade. Detta är vad strejkvarslet från Hotell- och restaurangfacket handlar om. 

Industriavtalet som slöts för två veckor sedan ska ge 6,5 procents löneökning på tre år. Det är två procent per år plus 0,5 procent till deltidspension. Det är mycket blygsamt jämfört med med företagens rekordvinster, de växande klyftorna och prisökningarna, särskilt på boende. 

Arbetsgivarna i Teknikföretagen och andra industriföretagen accepterade snabbt att det första budet från medlarna, 5.9 procent ökade något. Trots deras hårda krav i vintras ville de undvika konflikt, särskilt med ett långt avtal och en låg nivå. Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf betonade “att avtalets längd är den stora behållningen”. Företagen vann också att avtalens ska räknas ut företagsvis.

Arbetsgivarnas hårda krav om “flexiblare arbetstider” – att de vill kunna ge order om övertid, inklusive helger – ska nu diskuteras i arbetsgrupper. Det följer mönstret från de senaste avtalsrörelserna, att företagens mycket hårda krav inte stoppas utan hamnar i gemensamma diskussionerna. Avtalet gäller för IF Metall, GS-facket, Livs,Unionen och Sveriges ingenjörer. Handelsanställda slöt ett avtal på samma nivå någon dag senare. Avtalen har en klausul att de kan sägas upp det tredje året.

Inför avtalsrörelsen kom LO-facken överens om en låglönesatsning. De som tjänar under 24 000  i månaden skulle få ett kronpåslag på 672 kronor, medan kravet för resten var var 2,8 procent. Detta räckte för att få med 6F-facken – Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas Förbund, Målarna och Seko – i LO:s samordning. De stod utanför ifjol och har även i år inlett en utredning om hur industriavtalets styrande roll ska ersättas. De har bland annat kritiserat att denna modell ökat löneklyftorna.

Det undertecknade avtalet innehöll inget kronpåslag, men likväl något mer till lågavlönade. De som tjänar under 24 000 skulle få samma procentpåslag som om de haft 24 000 i månadslön.

Men under förhandlingarna för Hotell- och restaurangfacket har företagen krävt att det extra påslaget för dem under 24 000 ska betalas med lägre ökningar än avtalets 6,5 procent för resten. Detta är budet från arbetsgivare i en låglönebransch. De hävdar att fackens tolkning av avtalet skulle kosta 6,7 procent.

Detta ska nu avgöras i striden om avtalet för Hotell och restaurangbranschen. Facket har varslat om strejk från onsdag den 19 april klockan 06.00. Varslade är en rad stora hotell i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Umeå och Gävle. 

Svenskt Näringsliv ger full uppbackning till hotell- och restaurangföretagen. De avvisar att avtalet skulle garantera minst 6,5 procent till alla, plus mer till dem under 24 000.

Flera LO-förbund har lagt sympativarsel, däribland Seko, Handels och Fastighets. Att tvinga tillbaka arbetsgivarna är avgörande för om LO:s låglönesatsning ska tas på allvar eller inte. Hotell- och restaurangfacket behöver fullt stöd!

Rättvisepartiet Socialisterna   

http://www.socialisterna.org     

08-6059400

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.