Socialistiskt Första maj 2017

mayday2017

Mot krig, terror och rasism – försvara rätten till asyl

Terrorattacken i Stockholm är fruktansvärd och lämnade en stad i chock och flera familjer i sorg. Fyra döda och många svårt skadade. Terrorn syfte är att tvinga fram rädsla och splittring, den massiva manifestationen för enighet följande dag var därför en viktig markering mot både terror och rasism.
RS fördömer krig, terror och rasism, vilka alla hör samman. Snittantalet döda 2016 av de som flydde över medelhavet var nära 4 ggr denna dödssiffra, varje dag.
Ett snitt på 15 personer dödas varje dag på medelhavet i flykt undan krig och diktatur.
Vår ilska riktas därför mot krig och diktatur, vapenindusti och exploatering.
RS står upp mot rasism, krig och terror, för internationell solidaritet och en värld i fred, frihet och social rättvisa, i ett sådant samhälle behöver ingen fly och där finns ingen plats för rasism och terrorism.

Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön

Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön minskar sjukskrivningar,  personalen mår bättre och de organiserade aktiviteter för brukare ökar. Personalen blir piggare och friskare, de motionerar mer och hinner därmed med att leva mer hälsosamt och får ett hållbart arbetsliv. Detta visar forskningsrapporten från Svartedalens äldreboende i Göteborg. Att effekterna på Svartedalens äldreboende varit positiva med färre sjukskrivningar, mindre stress och fler aktiviteter för de boende bör användas som exempel i hela landet för en landsomfattande rörelse för sex timmars arbetsdag.

Bostad åt alla – Bygg bort bostadsbristen

Borgare argumenterar ofta för att avreglering och marknadsanpassning driver ned hyrorna, detta visar snarast det motsatta, och vad kan man vänta sig när efterfrågan är så enorm? Kapitalistklassen föredrar att låta oss tävla om de lägenheter som finns hellre än att bygga fler, för det lönar sig bättre. Bostadsförsörjning ska skötas offentlig regi och utan vinstkrav, menar Rättvisepartiet Socialisterna.

Rusta upp förorten – För trygghet och välfärd

Vad som utspelar sig i förorten är klasshat och frustration över ett samhälle som vänt en ryggen. Vad som brinner är ungas ilska och frustration över sin livssituation som präglas av årtionden av nedskärningar, nedlagda fritids-gårdar, sparkade lärare, arbetslöshet och bostadsbrist. Vi måste resa kampen mot fattigdom, arbetslöshet och bostadsbrist. Som socialister tar vi vara på den nyvunna viljan till organisering och motstånd för att stå upp för förorten mot nedskärningar, klassklyftor och statlig rasism.

För Hamnarbetarnas seger – Mot lönedumpning och splittring

RS ger sitt fulla stöd till Göteborgs Hamnarbetare som ligger i konflikt med APM Terminals. Bolagets syfte är att få Hamnfyran på knä, ett fackförbund som organiserar 85 procent av Göteborgs hamnarbetarna, med en tradition av kamp och medlemsdemokrati. I slutändan handlar det om att våra vunna fackliga rättigheter är under attack från den samlade borgerligheten. Bakom arbetsgivarna står politiker och Svenskt näringsliv vars syfte är att försvaga Hamnarbetarförbundet.

Välfärd utan vinst – Rusta upp offentlig sektor

Regleringar och eventuellt vinsttak räcker inte. Vinstjakten och de privata bolagen har ingen plats i vård, skola och omsorg. För en upprustad välfärd i offentlig regi utan vinstintresse, demokratiskt styrd av anställda, brukare och anhöriga. I Sverige har markandsanpassningen av välfärden gått längre än i andra länder. Skola, vård och omsorg är numera en av den svenska kapitalismens lönsammaste ”branscher”. Kampen för en välfärd utan vinst är därför en kamp mot kapitalismen och dess fundament – den privata ägandeträtten.

Skrota EU – För ett socialistiskt Europa

Vi säger nej till kapitalets EU. Unionen är skapad för kapitalet, deras företag och regeringar för att kunna samordna sig mot arbetarklassen. EU är ett verktyg för den härskande klassen för att slå mot de sociala och politiska framsteg vi vunnit genom kamp och organisering. Det behövs ett alleuropeiskt uppror för att skrota projektet. EU-motståndet fick ny energi genom Brexit.

Nej till Nato – mot krig och imperialism

RS vill bryta tystnaden om militariseringen och krigshetsen. Vi vill resa den nödvändiga debatt i offentligheten om att vår stad Göteborg  ska förvandlas till en krigsskådeplats med NATO-styrkor från en rad länder. Den största militära övning på över 20 år i Sverige kommer ske här.
Den svenska regeringen vill ligga imperialismen till lags och bjuder in den amerikanska marinkåren till att öva krig på svensk mark. Övningen kommer ske till sjöss, på land och i luften. Amerikanska marinkåren kommer således hålla krigsövningen i Göteborgs stad, vår hamn och skärgård.
Under stort hemlighetsmakeri och utan offentlig debatt godkände den svenska riksdagen värdlandsavtalet med NATO. Vi har alla ett ansvar att stoppa denna utveckling och mobilisera mot NATO-anpassningen.

Internationell solidaritet och socialism

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen av CWI – Committee for a Workers International. Vi bygger ett revolutionärt världsparti för arbetarklassens befrielse. Vi deltar i den internationella arbetarklassens kamp mot åtstramningspolitiken i Europa, mot exploatering i Afrika, mot krig och diktatur i Mellanöstern och Asien, mot fattigdom och nyliberlism i Latinamerika.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.