Blockad mot tvångsutvisningar

När Offensiv går till pressarna sitter 14 personer från Afghanistan i förvaret i Kållered i väntan på ytterligare en tvångsutvisning till ett av världens farligaste länder. Flyktingarna har förts till Göteborg från flera förvar runt om i landet som Åstorp och Märsta och riskerar att deporteras från Landvetter flygplats via specialchartrat plan från EU:s Frontex.

Vissa av dem har suttit förvarstagna i 10 månader, andra nära ett år. Aktiva i Asylrörelsen har följt flera av de intagnas fall och jobbar hårt med överklaganden och att få till verkställighetshinder i samarbete med jurister och ombud. Vid sidan om detta mobiliserar man till blockad och flygplatsprotester under dagen. I skrivande stund befinner sig ett hundratal personer vid förvaret.

Aktiva inom Asylrörelsen, Aktion mot deportation – Mänsklig blockad samlades redan kl 12.00 och hoppas att ”Vi står inte ut”-rörelsen ska ansluta under dagen.

Vian Delsoz har åkt från Höör för att delta.

– Jag är här för att stå upp för asylrätt och mänskliga rättigheter. Jag känner en av de utvisningshotade personligen. Han har om en vecka suttit förvarstagen i ett år och ska då släppas ur förvaret, istället gör de nu allt för att hinna utvisa honom innan dess, säger Vian.

– Vi kommer med våra kroppar att försöka förhindra en deportation, vi kommer att blockera förvaret. Bryter polisen blockaden flyttar vi protesten till Landvetter. Vi hoppas med några hundra men vi borde vara tusentals, säger Vian.

Amer Mohammed Ali, aktiv i Asylrörelsen och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, finns med utanför förvaret.

– Det finns mycket erfarenhet inom rörelsen när det kommer till blockader och att stoppa utvisningar. Denna erfarenhet behöver spridas till det nya framväxande skiktet av asylaktivister. Denna blockad bör därför följas upp med möten och diskussioner om hur vi går vidare, säger Amer Mohammed Ali.

– Nu anländer människor från olika delar av landet i en gemensam aktion. Vi måste därför hitta en gemensam strategi som krävs för kollektiva agerande för att försvåra för polisen att bryta blockaderna, säger Amer. 

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.