Stöd hamnarbetarna – stoppa APMT:s antifackliga attacker

20170124_131629

Av Amer Mohammed Ali

APMT, arbetsgivaren som varslar runt 60 hamnarbetare, menar att den pågående fackliga konflikten kostat de tiotals miljoner kronor. Hur sant är det, även om det är så att APMT är de som startat konflikten från början?

APMT, som äger en del av hamnen i Göteborg, är ett dotterbolag till Maersk Holding Group, ett massivt bolag och Danmarks största företag med enorma resurser och som äger fraktbåtar, olje- och gasriggar, 20 % av Danske Bank och äger bolaget som äger matvarukedjan Netto, bolagets majoritetsägare är familjen Mærsk Møller. Den 8 februari kommer bolaget att redovisa fjolårets resultaträkning. Men under tredje kvartalet redovisades en ren vinst på 426 miljoner dollar, vilket de menar är för lite och APMT redovisade 2015 en vinst på 654 miljoner dollar. Maersk Group har annonserat under den här tiden att för att öka sina profiter behövs det kostnadseffektivisering i hela koncernen och har gjort det i bland annat Maersk Line, världens största bolag som kör fraktbåtar. Under 2015 redovisade rederi och oljeavdelningen av koncernen en vinst på mer än 3151 miljoner dollar, det är mer än sju gånger så mycket än Sveriges BNP förra året. APMT stoltserar med en avkastning på över 10 %, samtliga går till Maersk som äger hela bolaget.

APMT går i vinst, och det gör Maersk också med sina hisnande vinster. APMT köpte nyligen upp ett annat företag som äger hamnar och har nu 77 hamnportar i 38 länder, och planerar att öppna ytterligare 11 hamnar till. Samtidigt ger de sig på fackliga rättigheter och arbetsvillkor och det är inget nytt. Under 2015 sparkade APMT strejkande arbetare i staden Callao, Peru och strejken handlade om hamnarbetarnas anställningskontrakt och villkor som löpt ut året innan, där APMT vägrat gå med på de mest grundläggande kraven, enligt International Dockworkers Counsil (IDC). Även i Ghana i början av januari detta året har det varit konflikter mellan APMT och bland andra hamnarbetare i frågan om löner.

Det handlar om en ideologisk konflikt, grodd ur den mest grundläggande frågan inom kapitalismen, profiter. För att kunna trycka ner arbetare till den nivå arbetsgivare nöjer sig med behövs det ett avskalat eller en obefintlig facklig styrka. När IDC och Hamnarbetarförbundet som jobbar aktivt med medlemmarna för att värna om arbetares rättigheter och löner, står i vägen för att höja andelen vinster så vill detta jättebolag trycka bort facket.

Att runt 60 personer varslas måste ses som en attack på organisationsfriheten och besvaras av hela arbetarrörelsen. Idag är det hamnarbetarna, imorgon kan det vara anställda på koncernen. Det är därför viktigt att se den här attacken som den är, en attack på hela arbetarrörelsen.

Läs mer:

> Allt stöd till hamnstrejken

Upptrappad hamnkonflikt i Göteborg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s